onsdag, juli 07, 2010

Dags för (S) att erkänna att de haft fel i alla år?

Socialdemokraterna är det parti som i decennier bedrivit en skolpolitik där skolans främsta uppgift tycks ha varit att skola in barnen i "rätt" tänkande snarare än att se till att barnen får utvecklas så bra som möjligt efter sina egna förutsättningar. En bra utbildning är att ge barnen en bra livschans. Alla barn har rätt till att få en så bra livschans som möjligt.

Men ska man ge dem en bra skolgång så måste man förstå vad som behövs och det är inte något som intresserat socialdemokraterna eller deras lydorganisation Lärarförbundet. (Ännu ett problem alla dessa organisationer som borde vara fristående och fritänkande men som istället är en förlängning av det socialdemokratiska partiet).

Nu har de plötsligt upptäckt att skolfrågan är het och försöker haka på lite av alliansen skolpolitik med förslag om att omdömen redan i lägre åldrar ska införas, läser jag i Expressen.

Sedan 70-talet (jag har själv malts igenom den skolgången där man försökte indoktrinera mig till att bli en liten socialdemokrat) så har det handlat om att hålla alla barn på samma nivå, ribban sattes efter den sämsta eleven och alla andra skulle "vänta in" det barnet. När det borde ha handlat om att med riktade insatser stötta och uppmuntra den sämsta eleven och se till att utmana de bästa, så att de inte tröttnade. Alla är bra på något, det handlar om att se individen och inte bara kollektivet. Sedan några år tillbaka finns det friskolor och många av dessa har anammat Finlands framgångsrecept och det heter;

 • Den finska lärarutbildningen
 • Lärarnas höga status
 • Läsningen har en stark ställning i Finland
 • Barnen har studiero och det är ordning och reda i skolan

 • Den främsta myten som socialdemokraterna sålt in är att bara barnen går på dagis så blir de duktiga i skolan. Den myten sitter benhårt och används gärna och flitigt. Men sanningen är att svenska föräldrar är grundlurade och att den myten främst förstört enormt mycket och saboterat för arbetarklassens barn - vilkas föräldrar ofta lägger sin röst på socialdemokraterna.

  Sedan är det extra fult att de rödgröna officiellt är emot friskolor och vill ta bort dem, bara för att de visar hur man kan bedriva en bra skola och maximera elevernas prestationer. Och så till råga på allt så har Lars Ohly själv valt friskola till båda sina barn. Det är lurendrejeri på högsta nivå.

  Nej tack och lov för alliansen - och tack och lov för att vi föräldrar än så länge har valfrihet. Därför är det så viktigt att inte välja de rödgrönas tvångslinje utan alliansens valfrihetslinje. Det här valet är ett ödesval för vilken väg Sverige ska ta i framtiden - helt klart.

  Madeleine Lidman

  Läs också:


  Ett litet p.s

  Sedan är ju Expre(s)sen i ett slag för sig. De har en vana att radera eller vägra publicera mina kommentarer. Följande kommentar tog de inte med den här gången;
  "Eftersom Ohly själv har valt friskola till båda sina barn, så borde ju även ni rödgröna snart fatta att ni borde studera varför friskolorna lyckas så bra.Ta sen och studera de finska skolorna, Finland ligger i topp vid varje mätning i OECD Pisa undersökning. Samma undersökning där
  Sverige hela tiden halkar ned. Erkänner ni sossar att ni har fel nu då
  - när ni ser att det inte handlar om att ju tidigare barn börjar på
  dagis, desto bättre blir de i skolan- en myt ni sålt in till föräldrar
  i decennier och som t o m moderaterna nu börjar tro på. Svenska
  föräldrar är så grundlurade."

  Det är bara att konstatera att Expressen nog toppar censurlistan och att journalisterna är verkligen den första STATSMAKTEN - det är väl därför det blev ett sådant ramaskri över Göran Hägglunds artikel. Frågan är väl om Sverige verkligen är en demokrati? Tveksamt skulle jag vilja säga.........

  Inga kommentarer: