Det är många som påstår att Sverige har en modern familjepolitik. Det är bara ett problem, den var modern för 70 år sedan. Men eftersom den sedan dess inte anpassats efter hur situationen ser ut i dag eller hur barnen mår just här och nu, så får den en mängd negativa följdeffekter.
En effekt kan vara den ständigt ökande psykiska ohälsan hos barn. Det passar helt enkelt inte alla barn att separeras tidigt från föräldrarna för att tillbringa längre dagar på dagis än föräldrarna är på arbetet - i stora barngrupper med få vuxna som kan se, bekräfta och ge dem den vård och omsorg som de behöver.
Ingen skugga faller på dagispedagogerna, jag vet att de gör så gott de kan men de har fastnat i den typiska kvinnofällan i ett låglöneyrke, där en majoritet som arbetar är kvinnor, där politikerna sätter ramarna för hur de får arbeta och skjuter till alldeles för lite pengar och lyssnar alldeles för dåligt på vad pedagogerna säger.
Jag blir arg när jag tänker på deras arbetssituation och på hur få som lyssnar eller ens bryr sig om dessa kvinnors arbetsmiljö (och naturligtvis även de få manliga pedagoger som arbetar på dagis). Men argast blir jag förstås över att så många barn far illa och att alla dessa små saknar ett skydd i en arbetsmiljölag.
Som sagt - Alva ville väl och kom med ett förslag som löste många av de problem som fanns för barnen då för 70 år sedan. I dag har barn allt de behöver av materiellt överflöd, de är mätta, hela och rena och springer inte längre omkring och leker för sig själva på gatorna. De är instängda bakom höga stängsel, med dubbla barnsäkra lås för grindarna, i stora barngrupper med få pedagoger i cirka 8-10 timmar per dag.
I dag lider barnen av brist på tid med sina föräldrar.
Jag tror att det är hög tid att släppa alla teoretiska skrivbordskonstruktioner för hur barn ska tillåtas växa upp. Jag vet att det är så viktigt att prioritera arbetslinjen - det tycker jag också - men jag tycker till skillnad från Fredrik Reinfeldt att vård och omsorg om egna barn också är ett viktigt arbete. Visserligen obetalt men det kostar samhället stora summor om det arbetet inte utförs bra och det kostar barnen i lidade. Visst det går att anställa fler kuratorer på skolorna, öppna flera barn- och ungdomspsykiatriska kliniker, skriva ut ännu mer psykofarmaka till barn och ungdomar.
Eller så gör vi det som är enklast och bäst här och just nu - vi omprövar familjepolitiken och accepterar fler sätt att låta barnen växa upp på. Där det finns plats också för de föräldrar som vill ge sina barn tid, som själva vill ansvara för vården och omsorgen om sina små.
Arbetslinjen.... dit räknas också det arbete som hemmaföräldrarna utför, så se till att tänka lite nytt bästa Reinfeldt och Borg :) För barnens skull är det dags att slopa en familjepolitik som var bra för 70 år sedan men som nu sedan länge spelat ut sin roll.
Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se
p.s Jag är för övrigt också en varm anhängare av RUT-avdraget men inte av nuvarande familjepolitik
Läs också:
Maxtaxan straffar föräldrar som väljer deltid
Socialstyrelsen om ökad psykisk ohälsa hos barn
Fler barn får sömnmedel
Självskador vanligt även bland pojkar
Anorexia vanligare hos akademikers barn
Sverige över självmordssnittet
Lilla barn du förtjänar bättre
Det finns inte något mer stressande för barn än att separeras från sin mamma
BO:s årsrapport: Den psykiska ohälsan hos små barn ökar
Stress gör barn både psykiskt och fysiskt sjuka
4 kommentarer:
Hej Madeleine,
Apropos det du skriver på slutet, att du var en varm anhängare av RUT-bidraget, så hoppas jag att du såg gårdagens Uppdrag granskning som handlade om alla de östeuropeiska barn som lämnas utan den ena eller båda sina föräldrar då de tvingas åka iväg till västeuropa och städa och reparera våra hem. För att vi ska kunna jobba heltid och ändå ha lite tid över till barnen, så kallad kvalitétstid, så tvingas östeuropeiska föräldrar att helt överge sina barn som får växa upp med sina mor- och farföräldrar istället. Det har givits ett namn till dessa barn, euro-orfants. Skrämmande!
Hej Tobias!
Tyvärr så missade jag det och det låter fruktansvärt. Men jag tänker också så här - att jag vet att väldigt många tidigare hade städhjälp som man betalade svart. Kvinnor som var väldigt utsatta och hade noll och nix i skydd.
Istället för att ta bort RUT så tänker jag som så - att om det här är ett stort problem att kvinnorna separeras från sina barn....finns det något annat sätt att lösa det på än att ta bort jobbet för de här kvinnorna (och alla andra).
Min gammelfarmor var hushållerska och hennes dotter min gammelfaster startade sin karriär genom att resa utomlands och arbeta som hushållerska i Paris. Så småningom gifte hon sig med en fransman och när de firade 60-årig bröllopsdag skrev en släkting en krönika där hon nämnde att Faster Mary började sitt liv som hushållerska i Paris. Det stycket ville inte Farbror Frank ha med.
Jag förstår inte varför men det var som att han skämdes över att hans fru börjat sin karriär som hushållerska. Det är som att det anses fult att städa men varför det skulle vara ett sämre yrke än något annat. Hur blev det så?
I min ägo har jag Faster Marys betyg från 1927, som hon fick sedan hon arbetat som hushållerska i svenskt hem. Det är ett bra betyg som var viktigt för henne. Hon valde sedemera en annan karriär och blev framgångrisk också i den.
Jag tror att motståndet mot RUT handlar om en rädsla, kanske för att vi ska få tillbaka ett gammalt klassamhälle.... jag vet inte, men jag tror att det är viktigt att klura på vad motståndet egentligen handlar om. Det är det lättaste sättet att se till att farhågorna mot det negativa inte inträffar.
Men jag tycker att det är bra att en stor svart sektor nu har blivit vit och att yrket också därmed fått högre status och människorna mer trygghet.
Tack för svaret!
Ja, jag håller ju såklart inte med dig om att det skulle vara bra med RUT-avdraget. Det kom väl dock inte som en överraskning för dig gissar jag!?
Först och främst har inte de svarta jobben inom pigbranchen försvunnit. Var har du egentligen fått den informationen ifrån? Likadant har det varit i alla andra länder där liknande projekt som RUT-avdraget har genomförts. De svarta städjobben har funnits kvar eftersom de har varit ännu billigare än de subventionerade och de som städar i de svarta städjobben har varit ännu mer utsatta vilket gör att de inte säger nej till något av uppdragsgivarnas krav.
För det andra tycker jag att folk borde städa efter sig själva och ta hand om de enkla uppgifterna i sina hem, sådan uppgifter som alla klarar av att utföra, själva. Folk borde inte behöva jobba med att städa i andras hem. Hemtjänst på grund av att vissa är för gamla eller för sjuka för att klara sin egen städning är en anna sak. Då är det behovet som avgör, inte om de har råd eller inte.
Om det är så att folk jobbar så mycket att de inte hinner ta hand om sina hem och ha tillräckligt med tid för sina barn så är ju den självklara lösningen att gå ner i arbetstid och på så sätt få mer tid för hem och familj. Om alla gjorde så skulle fler tjänster på den vanliga arbetsmarknaden bli lediga, vilket i sin tur skulle minska arbetslösheten. På detta sätt skulle det inte behöva skapas arbeten genom att subventionera städjobb åt dem som inte vill ta upp efter sig själva.
Hej igen!
Informationen om att "svarta" tjänster blivit "vita" har jag hittat på nätet när jag googlat RUT. Det känns ju ganska logiskt också att det kan bli så.
"ROT" avdraget ska få finnas kvar men inte RUT och nej jag förstår faktiskt inte skillnaden. Ofta är väl ROT en manlig bransch och RUT en kvinnlig men jag kan inte se att den ena tjänsten skulle vara sämre än den andra. Sedan att det skulle vara sämre att städa i någons hem än på ett kontor....
Men som jag tolkar det är det klassamhället och det gamla systemet med tjänstefolk som du tänker på med RUT. Jag kanske är naiv men det känns inte som att det kommer tillbaka bara för att man får städhjälp. Till och med Gudrun Schyman nyttjar RUT avdraget så ;)
Men vi tycker olika kring det här så är det :) och jordklotet slutar inte snurra för det :) Det är tur att inte alla tycker lika för då skulle det bli farligt. Det behövs alltid kritiska röster kring politiken - så att man har koll på vart den är på väg.
På söndag är det val och jag funderar mycket på hur det ska gå och vad som händer efteråt. Vinner alliansen kommer en stor del av Sveriges befolkning att känna oro coh besvikelse, precis som om de rödgröna vinner.
Jag hoppas att om alliansen vinner att vi föräldrar kan lägga blockpolitiken åt sidan och arbeta tillsammans för att våra barn ska få det bättre. Det känns som att vi står inför väldigt stora utmaningar. Vi behöver fundera mycket kring vilket samhälle vi vill ha och hur vi kan skapa ett samhälle som ger större utrymme också för relationer och tid för barnen.
Jag tror att vi behöver det och barnen behöver det definitivt. Såg Mona Sahlin på tv imorse och hon tyckte att "vårdnadsbidraget tar barnen från förskolan". Jag är inte förtjust i det synsättet att barnen tillhör förskolan och därför känns det väldigt dystert om de rödgröna skulle vinna, men vi får hoppas på det bästa :-)
Skicka en kommentar