onsdag, oktober 23, 2013

Kyrkoherde dissar namninsamling som: värsta skit han läst på länge

Tänkte att med 12 års erfarenhet av hemmaföräldrarnas vedermödor och svårigheter att kunna stanna hemma längre - och med en familjepolitik som går mot alltmer styrning - att det skulle vara bra med en liten namninsamling för valfrihet. Den är ju dessutom så perfekt funtad att man faktiskt kan kryssa i om man inte vill synas med sitt namn på nätet. (Kanske viktigt för många då många hemmaföräldrar ofta upplever sig ifrågasatta på ett ganska närgånget och obehagligt sätt).

Den lilla namninsamlingen för valfrihet väckte genast liv i det raseri som finns hos några få, mot hemmaföräldrarna och deras drömmar om ett bättre samhälle. Ett samhälle som inte bara ska subventionera standardlösningen - utan fler alternativ - eftersom alla barn är olika.

Helt plötsligt gav sig Svenska kyrkan in i debatten i form av en kyrkoherde som tog sig tid att kommentera namninsamlingen - inne på facebooksidan för Nya Föräldraupproret - som det "värsta skit han läst på länge". Känns väl lite si så där, när man lägger ner hårt arbete på att försöka förbättra för de föräldrar som vill ge sina barn tid och som vill ha en balans mellan familj och arbete - och någon ger sig in i debatten med invektiv.

Tog mig därför tid att skriva ett litet mejl till denna kyrkoherde för att höra lite närmare hur han tänkte egentligen. Konstruktiv kritik är alltid bra. Det är respektfullt och bidrar till en bra samhällsdebatt, där vi tillsammans kan diskutera och klura på vad som kan bli bättre. Men vad händer när det blir tvärstopp i debatten, därför att den som har en annan åsikt inte diskuterar konstruktivt utan bara häver ur sig invektiv? Tyder inte det på både fördomar mot de man hoppar på, utan också på ett genuint förakt för de medmänniskor som inte har samma åsikter som man själv?

Hur som helst kyrkoherden ifråga skrev att han skulle svara och återkomma med ett svar på min fråga. Dagarna gick och till slut valde jag att ringa upp honom i stället och följande samtal utspelade sig:

Hej, jag heter Madeleine Lidman och undrar lite över hur du tänkte när du skrev: ”Värsta skit jag läst på länge …” om min namninsamling för valfrihet?

- Det är helt fel upplägg, att skapa ett föräldrauppror och är att göra alla barn en björntjänst, säger kyrkoherden.

Men hur menar du då? Det är väl bra att föräldrar kan välja mellan förskola, dagmamma eller att stanna hemma längre?

- Alla barn har RÄTT att vara på förskolan och det är viktigt att man har rätt att vara på förskolan, säger kyrkoherden.

Fast det finns föräldrar som väljer bort förskola till förmån för dagmamma eller omsorg i hemmet, eftersom alla barn är olika.

- Det är inte barnens bästa för barnen, om de inte går på förskolan, du vill bara att alla ska bli hemmafruar, säger kyrkoherden.

- Nej, jag vill att föräldrar ska få möjlighet att välja själva. Ibland är mamman hemma ibland pappan, ibland arbetar de 50 procent var och är hemma 50 procent. Det finns mängder av lösningar som föräldrar väljer. Men väldigt många har det svårt med ekonomin på grund av särbeskattningen gör att hemmafamiljen betalar mer i skatt, svarade jag.

- Alla kan vara hemma om de vill. Det vet väl jag, det kunde vi välja som vi ville när barnen var små, säger kyrkoherden.

Men jag träffar många föräldrar som upplever att de har det svårt med att få ekonomin att gå ihop.

- Baahh, larv, alla kan vara hemma om de vill eller jobba 80 procent. Vi kan välja i Sverige, så är det inte i många andra länder som Tyskland och England, säger kyrkoherden.

Men jag känner många som går ner i tid och arbetar 80 procent men sedan får de arbeta 100 procent ändå, fast för 80 procent av lönen. Då går de upp i tid i stället och arbetar 100 procent, så mycket handlar också om attityder.

- Det är ingen idé att prata med dig. Du har ju så superkonservativa åsikter som en människa kan ha. Du vill bara tillbaka till 60-talet, säger kyrkoherden.

Okej. Då undrar jag om du skulle kunna ta dig tid och skriva ett svar till mig?

- Ja, det ska jag göra, säger kyrkoherden.

Är det fler än jag som förstår varför Hemmaföräldrars nätverk finns? OCH varför det är så viktigt att så många som möjligt tar sig tid och skriver på namninsamlingen ;)

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också: Hemmaföräldrar, vardagshjältar och medmänsklighet

Uppföljning:

Jag fick aldrig något skriftligt svar på varför namninsamlingen var "Det värsta skit kyrkoherden läst på länge".

I stället fick jag länken till ett blogginlägg skrivet i en blogg som drivs av Svenska kyrkan - där han hyllar svensk barnomsorg.



Flera hemmaföräldrar gick då in och kommenterade - men deras kommentarer publicerades aldrig. Jag skrev då också till Mariestads församling och frågade vilken värdegrund de arbetar  med, med anledning av hur deras kyrkoherde uttalar sig på sociala medier.

Och jag tror att mitt blogginlägg uppmärksammats och att kyrkoherden fått en del frågor kring sitt uttalande för i morse hade jag ett mejl från kyrkoherden att han uppmärksammat att hans blogginlägg fått många kommentaren:

"Jag tycker att jag har tagit tid till att svara dig utförligt på de frågor du ställde när du  ringde mig och formulerat ett utförligare svar i bloggen, men den var  som olja på elden, verkar det som."

Han berättade också att han tagit bort sin facebook-kommentar: "Värsta skit..." och det är väl bra, men hela den här händelsen visar på att det fortfarande finns all anledning att fundera över hur hemmaföräldrarnas situation egentligen är. Fördomarna sitter djupt rotade mot de som väljer att gå mot strömmen och som följer sin magkänsla, för vad som är det bästa för det egna barnet - och tro det eller ej - men standardlösningen är faktiskt inte det bästa för alla barn och alla föräldrar. Därför ska inte heller hemmaföräldrarna acceptera att de blir trampade på, diskriminerade eller föraktfullt bemötta när de försöker göra sin röst hörd.

Stort tack till alla hemmaföräldrar som skrev inlägg och sa ifrån. Det handlar om att vi TILLSAMMANS skapar ett bättre samhälle, med större acceptans för att vi väljer olika - därför att vi är olika. Mer dramatiskt än så är det inte :)

Läs också:

Låga påhopp skadar oss hemmaföräldrar

Var inte rädda för oss hemmaföräldrar

8 kommentarer:

Madeleine Lidman sa...

Herr kyrkoherden besvarade min lilla fråga angående varför han uttalade sig om min namninsamling som "Det värsta skit han läst på länge" - med att göra ett blogginlägg i Svenska kyrkans namn.

När flera personer sedan tog sig tid att gå in och kommentera, så valde han helt sonika att bara strunta i att publicera alla kommentarer.

Det är inte okej. Står Svenska kyrkan för DDR-censur? Och vilken värdegrund har Svenska kyrkan? Det är anmärkningsvärt om en kyrkoherde skriver som den här kyrkoherden på sin egen blogg, men ännu mer anmärkningsvärt om han gör det i Svenska Kyrkans namn ... OCH vägrar att släppa fram fler röster.

Här är en av de röster han valt att inte släppa fram:

"Det var ord och inga visor! Bara för att du tycker att dagis är jättebra för barn betyder ju inte det att alla tycker det. Vissa mammor och pappor kanske tycker att de själva har mer att erbjuda sina barn än vad en institution kan. Många föräldrar har kanske mer att erbjuda än vad du tror. Vissa mammor och pappor kanske inte tycker att det räcker att hämta hem barnet, stoppa i det mat, se på Bolibompa och stoppa det i säng. Kanske vill man vara tillsammans mer med sitt barn när det är litet. Kanske tycker man inte att det är bra för barnet att väcks tidigt på morgonen, fraktas iväg och lämnas till några få pedagoger och många jämnåriga barn. Kanske tycker man att en 2-åring är ett litet barn. Vi tycker alla olika.

Du skriver att vi får dagis för en mycket rimlig kostnad. Och det har du alldeles rätt i – dagis är billigt för föräldrarna -men dyrt för samhället totalt sett – en dagisplats är inte gratis – den kostar mycket. Föräldrarna betalar bara 8 % av den faktiska kostnaden. Resten står alla andra för. Även de som inte använder sig av servicen och deras partner är med och betalar. Vi som inte använder oss av dagisplatser belastar inte samhället alls lika mycket som de som gör det. Vi vabbar inte, våra partners vabbar inte. Vi är inte sjukskrivna när vi själva är sjuka. Det tycker många är orättvist.

Och att jämföra barn med sjukvård och semestrar är inte bra jämförelser. Alla kan vi bli sjuka och de allra flesta är nog överens om att vi vill vara med och betala eftersom vi alla kan bli sjuka. Vi blir nog bara glada över att inte behöva utnyttja sjukvården även om vi gärna är med och betalar. Men barn är något annat. Barn är längtan och kärlek. Barn är en länk mellan förflutet och framtid. Barn är hela samhällets framtid men de har kommit till föräldrarna. De är vårt ansvar. Den som älskar barnet måste få ha företräde. Måste få avgöra vad barnet och familjen mår bäst av. Vi kvinnor väntar barn och föder och ammar och när och hur och till vem vi vill lämna dessa barn måste få vara vår sak., i samråd med vår partner. Vi tycker alla olika och det är inte samhällets sak att hindra oss, vi som själva vill ta hand om våra egna barn. Samhällets roll borde inte vara att hindra, utan att ge möjligheter, att vara rättvist.

Föräldrarna uppfostrar och älskar sina barn för sin egen skull och för barnens skull men föräldrarna ”ger” också samhället barnet som en gåva, en gåva som kommer att hjälpa samhället in i framtiden, som ska ta hand om oss när vi blir gamla. Det är en fin present och den kräver respekt och lyhördhet."

Madeleine Lidman sa...

Jag har varit i kontakt med Svenska kyrkans pressavdelning och de är tydliga med att alla som skriver i Svenska kyrkans bloggportal gör det i eget namn - inte i Svenska kyrkans namn. Alla som skriver i bloggen har också fått tydliga etiska riktlinjer.

mammahelatiden sa...

Hej! Vill bara säga att vi är många som jobbar eller är medlemmar inom Svenska kyrkan och att det finns många olika åsikter i politiska frågor. Själv är jag för valfrihet, och hade gärna varit hemma med min dotter längre än vad som var möjligt. Men det är förstås en personlig åsikt. Vill beklaga att kyrkoherden inte riktigt visat den respekt jag tycker man ska ha för andras uppfattningar.
Hälsningar Susanne, kommunikatör

Madeleine Lidman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madeleine Lidman sa...

Hej Susanne,

Tack för ditt inlägg. Det är nog så de flesta ändå uppfattat det, att det finns olika åsikter men att uttalanden ska präglas av respekt och en öppen dialog. Och de som reagerat på inlägget känner inte igen sig i den anda som präglar Svenska kyrkan.

Dock känns det viktigt att reda ut hur Svenska kyrkan ställer sig till att en av deras anställda agerar och uttalar sig så här. Men det är en annan historia :)

/Madeleine

Ewa sa...

Precis som Madeleine skriver, så finns det tydliga riktlinjer som är bindande på nationell nivå men som rekommenderas även på församlingsnivå. Vi vet inte om den aktuella församlingen har antagit policyn, men kommer att uppmärksamma det aktuella stiftet på tonen i kyrkoherdens blogg och i svaren till Madeleine.
På bloggportalen redovisas tydligt att Svenska kyrkans bloggplattform är en bloggtjänst för aktiva inom Svenska kyrkan och att bloggaren och dennes församling, samfällighet eller stift ansvarar för innehållet i respektive blogg.
Svenska kyrkan står alltså INTE officiellt för de åsikter som uttrycks där, men varje bloggare förväntas bl a att "vara tillmötesgående och visa gott omdöme" samt "respektera andras sätt att uttrycka sig" (utdrag ur Policy för sociala medier).
/Ewa, pressekreterare

Krister Pettersson FAMILJEKAMPANJEN sa...

Det är illa, att svenska kyrkans företrädare är så okunniga om bl a mänskliga rättigheter, om bakgrunden till Europakonventionen från 1950 - ett skydd för människor från totalitära staters övergrepp. Övergrepp som vi med avvikande åsikter nu upplever i Sverige: Gör som staten vill, lämna ifrån er barnens fostran, annars "döms ni till misär", som professorn i nationalekonomi Bo Södersten (s) skrev i en debattartikeln från 1996.

På tal om namninsamlingar, samlade Familjekampanjen runt 1970 in ca 69 000 proteströster mot den styrande familjepolitiken. Olof Palme nämnde denna som "vem minns inte den s k hemmafrukampanjen, men nu är hemmafrun död". Efter inlämnande fortsatte namnen att strömma in, och närmade sig 100 000 - politikerna brydde sig inte.

Det är illa, att svenska kyrkan inte står upp för just mänskliga rättigheter som man våldför sig på i vårt land.

M sa...

Hela historien om vad kyrkoherden gjort är faktiskt den värsta skit jag läst på länge.

Det är inte för hemmafruarnas, hemmaföräldrarnas egens skull som en väljer att vara hemma, det är ju oftast för barnens skull, för barnens bästa!
Herr kyrkosnubbe borde förstå att 0-3 åringar inte bör vara ifrån sina anknytningspersoner, om han bara läser lite anknytningsforakning och tänker ur ett evolutionär synvinkel, "osjälvständiga" barn mår inte bäst bland tio andra i samma ålder och utvecklingsfas, med 1-2 pedagoger, det förstår väll vilken normalt funtad människa som helst!

Starkt av dig Madeleine att stå upp för våra hemmadrömmar, Trevlig helg på dig! :-)