torsdag, mars 13, 2014

Lärarförbundet siktar högt - men missar helt

Foto:Domesticat (FLICKR) LICENS: CC BY-SA 
"Det drabbar ytterst barnen och deras rätt till en utbildning av hög kvalitet", säger Eva-Lis Sirén angående de stora barngrupperna och den låga personaltätheten. Hon har nämligen skrivit till regeringen nu och krävt mindre barngrupper och mer personal så att landets ettåringar ska få den utbildning de har rätt till.

Äeh, seriöst … är prio ett för en ettåring en "utbildning av hög kvalitet".

Tyvärr men för barn mellan ett - tre år är det absolut viktigaste att få närhet, kärlek, en god anknytning och en god omsorg. Det lilla barnet behöver någon som kan svara på barnets signaler och ge barnet vad det behöver i en lugn och bullerfri miljö.

Lärarförbundet som har drivit igenom den här synen på det lilla barnet som färdig människa redo att gå ut och möta världen på egen hand och ta klivet ut i skolan som en ELEV … är faktiskt medskyldiga till den kris vi ser i förskolan i dag. De har en fullkomligt horribel syn på det lilla barnet, så långt ifrån verkligheten som man kan komma. Lägg till det maxtaxan och det faktum att den legat still sedan den infördes 2002 samt förskolans utökade uppdrag och den allmänna förskolan - och voilà där har vi förklaringen till de problem vi ser i förskolan i dag.

Det ser precis lika illa ut i ALLA kommuner oavsett vilket parti som styr. Och det beror på en rad mindre genomtänkta beslut, som gett kommunerna helt orimliga ramar att arbeta under, där pengar helt enkelt saknas.

I det här läget finns det bara en väg att gå och det är att börja tänka om och tänka nytt. Förskolan kostade 2012 - 60 miljarder kronor. Hur många miljarder till förväntar sig Eva-Lis Sirén att skattebetalarna ska bistå med? Finns ens dessa pengar. För höja skatterna i ett land som toppar skatteligan är ingen lösning, så då återstår att ta från det gamla, de sjuka eller från skolan för att omfördela dessa pengar till förskolan. Har vi ens råd att låta ALLA barn tillbringa det mesta av sin vakna tid i förskolan. Många barn har i dag 50-timmarsveckor - längre tid än föräldrarna är på arbetet.

Nej, vi har en omöjlig situation i det här landet just nu och det går inte att fortsätta så här längre. Höj maxtaxan och minska förskolans uppdrag. De föräldrar som vill använda sig av förskola när de inte arbetar, bör få betala en timpenning för det. Vill de till det ha lunch för sina småttingar i förskolan … så får de betala för det.

Det kan låta hårt men jag är helt övertygad om att alla de föräldrar som vill ha sina ettåringar i förskolan 30 timmar eller mer, när de är hemma med syskon - kommer fortare än kvickt att börja tänka om ifall de får betala för det. Dessutom är det hög tid att sluta sprida myter. För att tala klarspråk: Sluta lura i föräldrar att små barn behöver pedagogik i en förskola för att utvecklas och må bra.

En förskola med lagom stor barngrupp och tillräckligt med personal, kan bli en bra plats för de barn som måste vara där när föräldrarna arbetar för att de vill eller måste. Den kan också bli ett bra komplement för lite äldre barn i brist på lekis eller kyrkans barntimmar. Verksamheter som numera bara finns i en del kommuner, också det på grund av maxtaxan. Men faktum är att den gamla kommunistiska utopin att låta alla barn tas om hand om av staten för den ultimata uppväxten, varken kan eller kommer någonsin att kunna förverkligas, utan ett enormt lidande för barnen. Det är en ekvation som inte går ihop. Den har redan testats … och förkastats.

Nu får Lärarförbundet ta sitt ansvar och sluta sprida myter av ideologiska skäl. Sveriges barn behöver en familjepolitik som vilar på vetenskaplig grund - inte myter. Och framförallt är det dags att se till att vi får en förskola som anpassas efter barnen - och inte en där barnen ska anpassas till förskolan. Allt på grund av att vissa väljer ideologi framför barnens väl och ve.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Fler barn än någonsin i förskolan

Inga kommentarer: