måndag, februari 23, 2015

Dags att lämna åsiktskorridoren som omgärdar familjepolitiken

Foto: vd1966 (FLICKR) LICENS: CC BY-SA 
Det finns många åsiktskorridorer i Sverige ... väldigt många. Det kanske har att göra med att det finns många människor som anser sig veta lite mer, som anser sig vara lite bättre, lite klokare, än den där vanliga medborgaren. Ofta är de så tvärsäkra att de inte lönar sig att skriva en rad och berätta att den där teorin de suttit och filat på - inte har mycket med verkligheten att göra. Ann-Charlotte Matteus på Expressen skrev en mycket bra krönika om hur hon själv agerat åsiktskorridor i en fråga. Problemet är bara att hon och många andra journalister bildar en åsiktskorridor i många frågor. Familjepolitiken är också ett hett område för en synnerligen smal och trång åsiktskorridor.

Men ... till Ann-Charlottes försvar måste jag säga att när jag skrivit till henne för att försöka berätta den vanliga gräsrotens syn på valfrihet och vikten av många olika barnomsorgsalternativ - även omsorg i hemmet ... så har hon tagit sig tid att svara. Det är bra, för det ger en liten form av dialog i alla fall - och dialog är viktigt om inte proffstyckarna ska hamna alltför långt ifrån den vanliga människan. Personligen vill jag dock ha ännu mer av dialog ... och sansade objektiva diskussioner där saker och ting vänds och vrids på ur flera perspektiv.

Reflektion är viktigt och det är ändå bra att det finns en journalist som ser hur tokigt det blir när man försöker strypa information, vägra dialog och diskussion ... eftersom debatten då bara flyttar ut på nätet - och människor tappar respekten för journalisterna ... och slutar köpa tidningarna.

Många av journalisterna på Aftonbladet är inte ens i närheten av att förstå dessa samband och har nog knappast reflekterat över vad en åsiktskorridor är. De kämpar till exempel på tappert för att i en hånfull och raljerande ton kritisera och håna föräldrar som väljer tid för barn och balans mellan familj och arbete. Vårdnadsbidraget är deras hatobjekt nummer ett. De inser inte hur genomskinliga de är och pinsamt uppenbart det blir att de bara försöker styra och ställa och med härskartekniker och mobbningtendenser - försöker få föräldrar att välja den väg som de själva tycker är korrekt.

Det finns ju ingen korrekt väg att välja, eftersom alla familjer är olika och alla barn är olika.

Många tidningar har stora problem med ekonomin och göra stora förluster. Aftonbladet inte minst. Jag tror att många tidningar skulle behöva reflektera över sin strategi och sitt journalistiska uppdrag. Ska tidningsbranschen överleva, så måste de börja satsa på att seriöst försöka presentera nyheter. Åsiktskorridorer är inte bra. Lita i stället på att människor kan ta till sig många olika fakta och bilda sig en egen uppfattning. Integrationsfrågorna har lämnat åsiktskorridoren ... nu är det hög tid att även familjepolitiken lämnar den smala, snäva åsiktskorridoren. Men en ständigt ökande psykisk ohälsa hos barnen i Sverige - så har vi inte råd att kasta bort fler år ... på att inte låtsas om att något är grundläggande fel i svensk familjepolitik. Att börja prata om vad som är fel är verkligen en win-win. Inte minst för barnen.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Alice Teodorescu: Jag vill riva åsiktskorridoren

Hög tid för en ny familjepolitik

Åsiktskorridoren tystade debatten

Har DU tröttnat på åsiktskorridoren? Prenumerera på magasinet Neo!

När media går över gränsen (Expressens övertramp)

"Oberoende" Sveriges Radio spär på myter (Övertramp från SR)

Inga kommentarer: