torsdag, april 09, 2015

Alla valfrihetsmotståndare - kom in i matchen och börja bete er seriöst

Foto: Andi_Jetaime (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Ibland blir jag så förundrar över hur vuxna människor beter sig. Vad är det som är så dramatiskt med att det finns föräldrar som väljer något annat än standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Och vad är det som så dramatiskt med att man arbetar opinionsbildande för att vi ska ha många olika barnomsorgsalternativ - även omsorg i hemmet.

Om … man inte gillar ett budskap … som till exempel att vi ska ha många olika barnomsorgsalternativ där alla är rättvist subventionerade. Eller att man ser rött för att föräldrar (faktiskt hela 80 procent) inte vill tvångskvotera mer av föräldradagarna … varför då inte bara ta en diskussion med seriösa argument och förklara varför man inte vill ha omsorg i hemmet som ett subventionerat alternativ, eller varför man inte vill att föräldrar ska kunna pussla och trixa och skriva över dagar på varandra.

Återigen … så får jag känna på hur vissa personer agerar i stället, som nu senast när en trebarnsmamma med ett eget företag på nätet, ansökte och fick medlemskap i Hemmaföräldrars nätverks facebookgrupp … direkt började bråka och skippade att följa filosofin om att hoppa över trådar där man inte delar en åsikt … (eller skriva med fingertoppskänsla). Trebarnsmamman ifråga var inne endast någon dag… går ur … och direkt efter att hon gått ur så dyker det upp ett blogginlägg på bloggerskan Madeleine Ilmruds blogg (Mamma från familjen Annorlunda) - där hon börjar recensera den slutna facebookgruppen för Hemmaföräldrars nätverk och skriver ner gruppen på ett lågt och fult sätt - trots att Madeleine Ilmrud inte har någon som helst koppling till HFN:s facebookgrupp, varit medlem eller själv ens varit omnämnd i gruppen. Och som av en händelse råkar dessa två personer vara kompisar på facebook … (om de är det i verkliga livet har jag ingen aning om). Och här finns det lite för många sammanträffanden för att undra om det inte är så här det har gått till. Och om det är så …

… Varför inte bara ta och skriva själv … först till mig som admin för facebookgruppen att man är missnöjd med att människor i en sluten grupp uttrycker sina privata känslor inför ett vanligt fenomen (gråtande förskolebarn) … och trivs man ändå inte så är det ju bara att lämna gruppen … och välja en annan … utan att skärmdumpa material ur en sluten grupp … och sedan be sin "kompis" att skriva ner en hel facebookgrupp.

Och känner man ett starkt behov av att markera att man inte accepterar att människor har andra åsikter än man själv så kan man ju i sitt eget namn skriva ett eget blogginlägg:

 "Jag kände mig inte hemma i facebookgruppen, de berättade om sina känslor och att de tyckte det var jobbigt att små barn gråter och gråter vid inskolningen i förskolan". För det var faktiskt det tråden handlade om - mer dramatiskt än så var det inte. Det handlade inte om att kritisera föräldrar som väljer standardlösningen eller att man inte förstod att inte alla har möjlighet att vara hemma längre, eller ens vill vara hemma längre - utan om att det är sorgligt när små barn gråter.

Ja, det ÄR sorgligt när små barn gråter. Men läser man på lite om anknytningsteori i förskolan så kan man lära sig mer om HUR en bra inskolning ska gå till. Att veta är att kunna välja att göra annorlunda. Att lyfta en känslig fråga … vända och vrida på den … komma med nya tankar … är att var vuxen. Svårare är det inte. Men tyvärr finns det de som väljer att lägga sig på en helt annan nivå - och det är faktiskt inte okej.

Tyvärr händer det här frekvent hela tiden, som opinionsbildare får jag finna mig att man skjuter på mig som budbärare eller som nu senast HFN:s facebookgrupp. En vanlig härskarteknik är att försöka misskreditera mig som person … en annan att misskreditera hela HFN. Ni som ägnar er åt det här sättet att kommunicera … jag har ett litet tips till er … väx upp, ta dialogen och tänk på att ni dessutom är förebilder för era barn … barn gör inte som vi säger - det gör som vi gör. Vad lär ni vidare till kommande generationer när ni agerar som ni gör?

Dessutom … ni kommer att nå mycket längre och även vinna respekt om ni håller er till sakfrågan - och jag är också övertygad om att vi kommer att bygga ett mycket bättre, tryggare och trivsammare samhälle, om ni axlar er del och börjar ha en dialog … på ett bra och ärligt sätt, även med människor som inte tycker som ni.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Fula påhopp på Hemmaföräldrars nätverk

Mamma från familjen Annorlunda bloggar om HFN:s slutna facebookgrupp






4 kommentarer:

Anonym sa...

Dom ska starta en ny site ihop så dom känner nog varandra ganska bra.

Anonym sa...

Jag kan inte heller förstå det.

Jag tycker bara det är bra att någon påtalar att det kanske inte är så bra att barn gråter, gråter och gråter när de är i förskola. För barnens skull!

Det verkar vara viktigare att mamma och pappa ska slippa dåligt samvete än att barnen ska ha det bra. Och det är kanske inte bara mammas och pappas fel att de inte kan vara hemma ens på deltid med sina små för staten gör ju allt för att alla under alla förhållanden ska jobba heltid. Att se problemet och lyfta det kanske till och med gör det lättare för fler att välja bort dagis på heltid från ett års ålder, dels för att fler kanske vågar gå mot normen om de ser att andra gör det, dels för att politikerna kanske ser problemet och lägger om politiken i en mer familjevänlig riktning.

Anonym sa...


Jag har varit medlem i Hemmaföräldrars fb grupp väldigt länge och är så glad att den finns. Den har betytt allt för mig. Många grupper har en hård ton men i hemmaföräldrar så skriver alla så bra och därför brukar jag tipsa om den även till andra föräldrar.

Tack för allt arbete du gör!
Kram

Madeleine Lidman sa...

Tack själv för att du skrev några rader :)

Vi har fått sååå många nya ansökningar nu så HFN växer och frodas. Roligt också att många som söker säger att de gör det efter tips om att gruppen har en så fin och respektfull ton och att alla är så vänliga och stöttande. Det är "goda ringar på vattnet … " och det som är HFN:s filosofi.

Föräldrar går med i HFN, de får stöd, råd och inspiration … och sedan sprider de HFN:s budskap vidare och tipsar om att HFN finns samt stötar och ger råd till nya föräldrar.