onsdag, april 01, 2015

Fula påhopp på Hemmaföräldrars nätverk

Foto: Silangel (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Hemmaföräldrars nätverk växer … och hemmaföräldrarna syns … och hörs allt mer. Det är positivt men har tyvärr också gjort att det hänt att en och annan sökt sig till HFN:s facebookgrupp för att bråka. Sedan går de ut och skriver inlägg om vilken trist grupp det är och alla tycker si och alla tycker så.

Nej, det gör de inte :) Det finns inte EN åsikt i gruppen. Med över 1 700 medlemmar finns de lika många åsikter som medlemmar. Därför är det så viktigt att de som väljer att gå med i Hemmaföräldrars nätverks facebookgrupp börjar med att läsa under "Om" den här gruppen. Där står det vilken filosofi som genomsyrar gruppen och det handlar i korhet om att man hoppar över de inlägg man inte känner sig bekväm med. Helt enkelt därför att de kan vara väldigt viktiga för någon annan.

Ibland kommer det upp trådar med att föräldrar som själva inskolar sina barn i förskolan tycker att det är jobbigt att vara med och se hur många små ettåringar som gråter … dag ut och dag in. Det är något som gör att det bränner till i hjärtat. Och naturligtvis måste de få skriva av sig den känslan och tillsammans med andra klura på varför det ser ut så här och vad som kan bli bättre.

En mycket viktig diskussion som handlar väldigt mycket om anknytning och där finns det mängder med forskning att luta sig mot och mängder med goda råd som föräldrar kan ta del av. Livet går sina egna vägar och även den som drömt om att vara hemma längre kan en dag finna sig i en situation där förskola är det enda alternativet … och då upplever många att det är toppen att vara i en grupp där man uppmuntras att lita till sin magkänsla kring inskolningen och där man får stöd och råg i ryggen att följa den - och agera på ett sätt vid inskolningen som fungerar bra för det egna barnet.

Men ibland måste man också få pysa över och få sätta känslor på att man blir ledsen över mycket av det man ser som förälder. Alla har inte någon nästgårds att prata med och HFN blir då det stödet. Jag hoppas att det klargör lite av vad som gäller för HFN:s facebookgrupp.

Tyvärr är det tydligen så att bloggaren Madeleine Ilmrud använder sin blogg till att dissa Hemmaföräldrars nätverk efter att hon fått höra "att så här och så här skrivs det minsann bland medlemmarna". Hon har även delat ett skärmdumpat inlägg i sin blogg från en annan facebookgrupp "Mammisar". Själv tycker hon att hon gör rätt för hon "gömmer sig inte i en sluten grupp". Däremot gömmer hon sig bakom en ANONYM person som påstår en massa saker …

Till att börja med har Madeleine Ilmrud inte varit med i Hemmaföräldrars nätverk - hon har alltså ingen aning om hur många olika inlägg som skrivs och vad som skrivs. Hur ett inlägg kan börja … och hur diskussionen sedan kan utmynna. Ja, HFN är sluten … därför att många föräldrar väljer att berätta väldigt öppet om sina liv, sina känslor och sina tankar. Det ska vara en fredad zon där föräldrar som saknar arbetskamrater i närheten kan dryfta olika frågor. Den bild Madeleine Ilmrud återger är felaktig och det hon skriver stämmer inte. I sin iver att sätta dit det hon beskriver som "nättroll" har hon samtidigt själv blivit delaktig och agerar som ett. Tråkigt - mycket tråkigt.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Mamma från familjen Annorlunda bloggar om information från sluten facebookgrupp

Därför pyser hemmaföräldrarna över ibland

Alla valfrihetsmotståndare - kom in i matchen och börja bete er seriöst

P.S

För att ta reda på varför Madeleine Ilmrud stämplar en hel facebookgrupp som mobbande nättroll efter ett anonymt påstående … så skickade jag ett privat meddelande till henne på facebook … som hon läst … men inte svarat på:

Hej Madeleine,

Efter en anonym källa så sprider du tydligen påståenden om att Hemmaföräldrars nätverk är en sluten grupp för nättroll som mobbar andra. Hemmaföräldrars nätverk har över 1 700 medlemmar samt lokala grupper i hela landet. Gruppen riktar sig till alla de föräldrar som väljer tid för barn och balans mellan familj och arbete. Det finns föräldrar som valt bort förskola helt, de som har det lite grann och de som börjat jobba igen och har förskola på heltid, men som ändå väljer att vara kvar i gruppen eftersom de trivs så bra.

Efter ett anonymt tips så väljer du alltså att stämpla alla dessa föräldrar i ett blogginlägg, trots att du inte varit med i gruppen, eller har en aning om hur den fungerar. Det är ganska anmärkningsvärt och har rört upp många känslor hos medlemmarna.

Gruppen är sluten eftersom många delar med sig av sina privatliv, sin privata känslor och tankar … Många berättar också privat om svåra saker i livet - därför kan gruppen inte vara offentlig så att hela deras liv fläks ut på nätet. Det handlar inte om att de gömmer sig, utan om att de vill skydda sig och sina familjer men samtidigt kunna få stöd, råd och inspiration i gruppen.

Eftersom du säger att du själv inte gömmer dig så antar jag att du då också kan ange källan till dina påstående samt berätta vad det är du reagerat på som du anser är mobbning av andra mammor. Saker kan tas ur sitt sammanhang och därför är det så viktigt att vara försiktig med vad man skriver på nätet, så att inte människor hängs ut felaktigt och stämplas. Du har just stämplat över 2 000 personer som nättroll - och självklart är de allt annat än glada. Jag hoppas att du kan återkoppla till mig snarast.
___________________________________________________________________

Madeleine Ilmrud anser att hon har rätt att vidarebefordra påståenden från anonyma nättroll som hon inte kan verifiera och hänvisar till ansvarig utgivare för sin blogg: VD Peter Scheffer. Efter flera försök att komma i kontakt med honom både per mejl och telefon, där han vägrar att återkomma ringer vi från hemligt nummer. Då svarar han och på en direkt fråga om han tycker att det är okej som ansvarig utgivare att han har en bloggare som hittar på saker vad som avhandlas i en sluten grupp och hänvisar till anonyma skärmdumpar samt samlar på skärmdumpat material från slutna grupper … så är hans enda kommentar: "Vi censurerar inte".

Googlar man lite på Peter Scheffer så står det bland annat i en artikel i DN:

"Under hösten anmäldes Föräldranätet/Peter Scheffer för bokföringsbrott, men när DN når åklagaren på Ekobrottsmyndigheten Kenneth Larsson vet han inte ens om att han tilldelats ärendet eller vad det gäller. Också journalistförbundet driver upphovsrättsliga ärenden mot Peter Scheffer."

Vi kan alltså inte räkna med några som helst åtgärder från sajten Allt för föräldrar som är ansvariga utgivare och får därför försöka skydda medlemmarna så gott det går på egen hand:

Det här meddelandet har jag skrivit i den slutna gruppen efter vissa personers tråkiga agerande. Hoppas på respekt i fortsättningen för gruppens regler men även att de som tillåter sig bli en bricka i ett spel för anonyma nättroll. tänker sig för framöver.
14 kommentarer:

Unknown sa...

Det är ändå så att vi som väljer bort förkolan och pusslar för att kunna ha barnen hemma då detta känns rätt för just oss och våra barn inte får särskilt mycket stöd från omgivningen. Vi blir tyvärr väldigt ofta påhoppade om hur fel vi gör och hur illa det kommer att gå för våra barn i framtiden.
jag har börjat att lära mig att skaka av mig nedsättande kommentarer men ibland blir det för mycket. Då bubblar det över och då är det skönt att få ur sig dessa känslor med människor som är likatänkande istället för att lyckas kränka någon som anser att vi gör fel. För av någon anledning gör jag folk ledsna och kränkta av att vi har barnen hemma. Det känns ibland som om de vill att man ska skola in barnen på förskola i solidaritet för andra vuxnas skull som gör aktivt val att sätta sina barn på förskola.
Varför kan inte vi som väljer att ha barnen hemma få göra vårat val utan att ständigt bli ifrågasatta av samhället?
Jag kräver inte att andra ska göra som jag då jag förstår att vi inte har samma intressen och möjligheter. Skulle jag tänka så skulle det innebära att jag utgår från att alla har gård på landet och avskyr att gå i affärer för att shoppa. Nu har jag förståelse jag att det finns de som älskar att shoppa och trivs bättre i lägenhet inne i en stad.
Låt alla få göra val de känner är rätt för dem och det vore önskvärt om en förståelse för att alla har känslor som pyser över ibland och behöver ventileras. Det är trots allt alla de intryck och kommentarer man får som kan bli för mycket ibland.

Madeleine Lidman sa...

HFN ska vara en fredad zon. Och vi har haft månader av lugn och ro i gruppen där vi kunnat lägga energi och fokus på rätt saker. Nättroll som går in och härjar runt och sedan far ut på nätet, kan vi tyvärr inte skydda oss mot, utan bara vädja till människor att söka sig till Hemmaföräldrars nätverk av rätt orsaker, läsa på om gruppens filosofi och göra som vi övriga i gruppen … vi över 1 700 … skriva med fingertoppskänsla :)

Anonym sa...

Om man skriver på hörsägen och återger vad en anonym person sagt vad gömmer man sig bakom då?

Anonym sa...

Borde inte någon kontakta TV 4 om att hon hänger ut en hel organisation baserat på ett anonymt tips.

Anonym sa...

Jättebra initiativ till en grupp där ni främjar för att vi föräldrar ska kunna vara hemma längre med våra små barn. Jag önskar att jag kunde haft mina barn hemma mycket längre.

Dock så tycker jag det är en väldigt skev bild av hur verkligheten ser ut. För att kunna få det att gå runt så MÅSTE vissa föräldrar börja jobba ganska tidigt när barnen är små. Sjävklart kan man i vissa fall anpassa sig till att leva ”snålare” under en tid för att kunna vara hemma med sitt barn. Men för en vanlig ”svensson” så är detta svårt.

Stor eloge till de som fixar det, grattis! Men att nervärdera föräldrar som väljer att ha sina barn på dagis/förskola är väldigt illa och kan kännas kränkande.

På 80 och 90-talet sa man att mammor som inte ammade sina barn var sämre, idag är föräldrar som lämnar sina barn på dagis/förskola sämre!?

Jag dementerar starkt att jag kallat din grupp för nättroll, det stycket i min blogg nämndes innan jag skrivit om er och var riktat mot gruppen ”mammisar” som hade medlemmar som direkt skrev om MIG.

Däremot så reagerar jag och vill uppmärksamma vissa saker som dina medlemmar skrivit. Jag har fått mejl från OLIKA föräldrar som är med i din grupp som känner sig hemska för att de lämnat sitt barn på dagis.

Jag har själv läst att någon i denna grupp kallat dagis/förskola för institution. Jag tolkar det som något negativt.

Jag tycker man kan vända kritiken till våra politiker. Och faktiskt tänka på att många kan ta illa upp. Precis som du tycker att attityden mot hemmaföräldrar bör ändras så tycker jag likaså att attityden mot arbetande föräldrar bör ändras också. Arbetande föräldrar är precis lika bra föräldrar som hemmavarande föräldrar.

Någon skriver i din grupp ”Vill de inte ha barnen hemma har de nog det bättre i förskolan”

Man får väl ändå anta att alla föräldrar gör det som är bäst för sitt barn och familjesituation. Det handlar nog återkommande inte alla gånger om att man vill ha sina barn på dagis/förskola. Och vill man det så ska man inte bli dömd för det heller kan jag tycka. Eller ska man inte få skaffa barn om man arbetar?

Jag har alltid sagt att välja är att avstå. När man blivit förälder så förändras livet och man måste försörja sin familj, men att avstå att jobba gör ekvationen svår.

Sen kommer det alltid finnas föräldrar som kanske är mindre lämpade att ha barn – undantag finns alltid! Och det kommer alltid att finnas pedagoger på dagis/förskolan som inte heller är lämpade. Jag är otroligt trygg med vart jag har mina barn. Jag har en öppen dialog med personalen och vi har en nära kontakt. Barnen ser framemot att åka till sitt/sin dagis/förskola.

Tack för ordet!

Madeleine Ilmrud

Madeleine Lidman sa...

Hej Madeleine,

Så du har fått mejl från OLIKA FÖRÄLDRAR - anonyma föräldrar …

Nu är det ju så i en facebookgrupp att är det någon som upplever att ett inlägg är stötande så ska de kontakta mig som admin … och några sådana klagomål har jag inte fått.

Du hänvisar till anonyma källor … anonyma föräldrar, som har mejlat dig. Men du är ju inte admin varken för Hemmaföräldrars nätverk eller Mammisar … så det enklaste hade kanske varit att du hänvisat eventuella klagomål från någon direkt till admin i respektive grupp - och uppmanat människor att faktiskt ta saken med den DET BERÖR.

Men i stället har du valt att sitta och hänvisa till anonyma mejl samt lägga ut skärmdumpar ur slutna grupper.

Jag tycker att det är ganska allvarligt att du gör det och i och med det så uppmuntrar du nättroll att gå in i slutna grupper och ta skärmdumpar, ställa till bråk … som de sedan kan rapportera om till dig - för du publicerar ju allt gladeligen, utan att ha en aning om hur det egentligen ligger till.

Mitt tips är att du slutar citera anonyma källor, slutar agera admin i grupper du inte är medlem i - och i stället hänvisar alla de som har klagomål att ta det med den det berör.

Linda sa...

Att Madeleine nämnde er grupp (tål att påpekas i tre meningar av ett helt inlägg!) i sin blogg är det inget fel på, allt som finns på nätet är öppet för alla att diskutera. Dessutom skrivs det i ett sammanhang där hon tar upp och reflekterar kring varför kvinnor är så elaka mot varandra och att det inte alls borde ses som något elakt att lämna sina barn på förskolam. Det kallar jag i alla fall inte smutskastning.

Att skicka ett privatmeddelande till Madeleine tycker jag var bra MEN det finns en anledning till att det heter "privat". Att posta de här så att alla kan se var ingen bra ide. Nätet är inte till för att hänga ut folk. Håll en god ton!

// Linda Förskollärare.

Anonym sa...

Så bra skrivet Madelein Lidman!!! Otroligt bra svar!

Madeleine Lidman sa...

Till Linda: Madeleine Ilmrud nämnde HFN efter att hon påstår sig ha fått anonyma påståenden och skrämdumpar per mejl om vad som ska ha avhandlats i en sluten facebookgrupp. Hon vet alltså inte eftersom hon inte själv är medlem. DET är skillnad. Hon skriver inte utifrån sina egna erfarenheter utan andras ANONYMA påståenden som hon gömmer sig bakom.

Jag har då inte fått några klagomål från alla de föräldrar hon påstår har kontaktat henne. Varför skulle de kontakta henne - hon är ju inte admin för HFN, så i vilket syfte skulle de göra det.

Och nej JAG har inte delat något av de privata meddelanden som hon har skickat till mig. Jag har delat MITT meddelande … till henne.

Det är HON som har delat mitt privata meddelande på sin blogg.

Vi har skickat pm fram och tillbaka och jag har förklarat varför jag inte tycker att det är okej att hon agerar som hon gör. Men jag har inte delat hennes svar vidare.

Anonym sa...

Vad jag önskar att det fanns lite mer av inställningen "lev och låt leva" bland föräldrar.

Om man vill vara hemma länge med sina barn för att det passar den egna familjen bäst, vad är det som är så provocerande med det? Den som vill lämna sin ettåring heltid på förskola har ju möjlighet att göra det även om jag inte gör samma val åt mitt barn! Barn är olika, föräldrar är olika, alla gör vi olika val.

Jag önskar att det fanns mer respekt.

Själv har jag varit hemma länge med mina små och är det någon som har varit positiv till det så är det förskollärarna som barnen sedan har fått när de har börjat förskolan. Det tycker jag är härligt.

Negativa kommentarer har jag mest fått från andra föräldrar som har gjort ett annat val, men de har ju ingenting med mitt eller vårt liv att göra.

Madeleine Lidman sa...

Jag har arbetat i 14 år för att avdramatisera att föräldrar väljer olika … vi ÄR ju olika och barn är olika.

Därför blir det extra trist när någon skriver ett blogginlägg baserat på anonyma påståenden. "Jag har hört … och jag har fått massvis med mejl och skärmdumpar"

Jaha, det är det ju inte så lätt att försvara sig emot.

Påminner lite om lekistiden och hur tjejerna i på lekis kunde bete sig mot varandra. Trist att det finns vuxna människor som agerar likadant.

Men nu har jag bett att få ta del av de skärmdumpar som Madeleine Ilmrud säger sig ha i stora lass, så får vi se vad hon bygger alla sina påståenden om Hemmaföräldrars nätverk på. Jag har alltså inte bett att få veta vem som varit inne och skärmdumpat - utan bara att få ta del av vad hon bygger sina blogginlägg på.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Ett tips. Bråka inte med den VDn.

Madeleine Lidman sa...

Fast jag bråkar inte. I HFN finns det över 1.700 föräldrar. De tycker självklart att det är obehagligt att en sajt som Allt för föräldrar ger sitt godkännande till blogginlägg som bygger på anonyma påståenden från nättroll.

När jag tycker att något är tokigt så tar jag det med den det berör och kollar läget. Ska det vara så här? Är det verkligen okej?

Och beskedet var tydligt. Allt för föräldrar tycker att det är okej.

Klart och tydligt besked vad som gäller och vilken filosofi Allt för föräldrar har.

Känner inte att det är någon idé att lägga mer energi på det hela, utan nu har saken utretts och de inblandade har fått säga sitt och jag har berättat hur jag ser på det hela.

Men jag hoppas självklart att hemmaföräldrarna nu kan få fortsätta att nätverka på facebook och ha en fredad zon och att det kan respekteras i fortsättningen.