onsdag, februari 03, 2016

Tystnadskulturen har invaderat Förskoleupproret

Skärmdump från Förskoleupprorets sida som de inte kan blocka mig ifrån
Det var trevligt när Förskoleupproret startade. Lite härligt att se modiga pedagoger gå emot politikerna och starta en grupp för bättre och förändrade villkor för barn och personal i förskolan. Men det var då det - för närmare tre år sedan om jag minns rätt. Nu verkar även Förskoleupproret ha drabbats av tystnadskulturen.

Anki Jansson en av administratörerna och grundarna har haft en del kontakt med mig och Hemmaföräldrars nätverk. Hon har tipsat om aktiviteter och självklart har Hemmaföräldrars nätverk stöttat Förskoleupproret. Under de här åren har vi haft en bra dialog och självklart ju större nätverk och fler som samarbetar - desto starkare blir vi i kampen för en bättre familjepolitik. För det är ju det som det handlar om till syvende och sist. Förskolan är en pusselbit i familjepolitiken - men inte den enda, så att samarbeta är en självklarhet.

För några månader sedan var jag också med ett tag inne i Förskoleupproret på Facebook. Tyvärr fick jag ganska snart en stalker efter mig - en politiker från Malmö - som i vartenda inlägg hoppade på mig med olika tillmälen. Jag blev lite förvånad att hans påhopp inte raderades eftersom det står i reglerna att man ska hålla god ton. När jag påpekade påhoppen - raderades hela tråden. Ett tag blev det riktigt uppskruvat när den här politikern även började skicka privata meddelanden på Facebook där han förtalade mig. En av dem han råkade skicka till var nämligen medlem i Hemmaföräldrars nätverk. Hon skrev i gruppen att hon inte tyckte hans beteende var okej - och då gick han ut med en snyfthistoria om att han minsann har ADHD, vilket tydligen betyder att han anser sig kunna skriva sig fri från sina handlingar. Extra anmärkningsvärt eftersom han faktiskt är förskollärare också - och arbetar med barn. För mig känns det självklart att en person som arbetar med barn bör kunna skilja på rätt och fel - och bör vara stabil. Eftersom det inte fungerade att vara med på grund av den här politikern gick jag ur.

Men ... för ett tag sedan fick jag ett privat meddelande att påhoppen på mig var igång igen, nu trots att jag inte var med och kunde försvara mig. När någon inne i Förskoleupproret påpekade att det inte var okej så - raderades hela tråden - igen. För att själv bilda mig en uppfattning så sökte jag därför till Förskoleupproret igen, men det enda som hände var att de blockerade mig, utan en kommentar. Jag skrev därför till Anki Jansson och frågade varför - men hon har valt att inte svara.

Känns väldigt tråkigt att en grupp som en gång tog ett helhetsgrepp och försökte sätta press på politikerna nu styrs av en MP-politiker som dessutom inte agerar särskilt demokratiskt eller bra. Av de kommentarer jag fått via privata meddelanden har gruppen blivit väldigt snäv och många inlägg raderas numera. Det är hörsägen så jag vet inte, men hur som helst är det så synd att något som kunde ha blivit så bra, slutar med att de återigen låter sig tystas. Det gynnar inte personalen i förskolan och det gynnar inte barnen.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Förskoleupprorets administratörerLäs också:

Tystnadskulturen breder ut sig

Uppdatering 14 februari:

Samtliga administratörer i Förskoleupproret har fått en fråga hur man bara genom att ansöka kan kvalificera sig för att bli blockerad. En person svarade till slut sedan det här inlägget publicerats och det var Anki Jansson. Hon lovade att återkomma med ett svar. Nu har det gått över en vecka och trots påstötningar har hon valt att inte svara på varför. Ingen av de andra tycker heller att de behöver svara. De väljer tystnadskulturen även här.
Och när jag länkade till en artikel på deras sida - så blockerade de mig från att kunna kommentera även där.

Nu spräcker vi tystnadskulturen och tar ett helhetsgrepp på familjepolitiken

När familjepolitiken krockar rakt in i verkligheten
6 kommentarer:

Anonym sa...

Något som är väldigt konstigt i det här landet är att man inte kan argumentera och ha olika åsikter: Alla ska tycka lika, den som tycker något annat än vad de tongivande tycker ska helst frysas ut.
Stå på dig i ditt engagemang för en familjevänlig politik! Att man vill att föräldrar ska ha tid för sina barn innebär förstås inte att man hatar förskolan, men det verkar inte alla förstå.

Madeleine Lidman sa...

Jag kan absolut förstå att man som admin vill sätta en filosofi för gruppen, men om man skriver att god ton ska råda - kan man ju inte låta en person härja fritt och särskilt inte mot någon som inte ens är med i gruppen. Och det konstigaste av allt VARFÖR blockera en person bara för att den söker sig till en grupp. Jag menar, jag har ju inte brutit mot några regler.

Nu har jag ändå fått ett svar från Förskoleupproret och de ska återkomma med en förklaring till att jag bara genom att ansöka till gruppen har kvalificerat mig för att bli blockerad.

Unknown sa...

Överlag verkar folk tro att man antingen är för eller mot.
Att vi har möjligheten att ha barnen hemma hindrar inte att vi vill kämpa för en bra förskola för andras barn.
Även om förskolan hade varit i toppenskick hade vi haft barnen hemma ändå, just för att vi kan.
Men alla barnen är framtiden och då bör alla barn få förutsättningar att växa upp och utvecklas på bästa sätt.

S sa...

Du får inte ta åt dig av att folk snackar skit på nätet och om någon idiot baktalar dig så kan det väl vara bra att gå ut med informationen och säga ifrån, men låt det inte påverka dig för mycket.

Har också sett att folk någon gång har talat illa om HFN och dig (utan namn nämnt dock) på bl a Familjeliv.se och jag har då försvarat dig och att det inte alls stämmer att du vill stänga alla förskolor och förpassa kvinnor till att vara bundna till spisen och beroende av sina män.

Nuförtiden blir man snackad skit om så fort man visar sig på nätet med en åsikt och det gör ont men tror tyvärr att enda sättet att få det att sluta göra ont är att låta det rinna av sig. Bara skita i vad folk säger.

Kram

Och heheh jag har också ADHD men det är inte världens mest impulsiva handling att skicka flera förtalande mail till folk på facebook så han kunde ju inte skylla på det. Plus att precis som du säger, kunde han inte hantera sitt tillstånd så hade han ju inte fått jobba med barn och behålla arbetet. Han var bara en idiot och ville skylla ifrån sig.

Krister Pettersson sa...

Alla vi gamla kämpar för frihet och mänskliga rättigheter i vårt land har blivit utsatta för våra meningsmotståndares smutskastning och ohederlighet. Vi har fått ta emot brev med hot, avföring ... Vi har utsatts för förtalskampanjen, som t ex i DN´s artikelserie med titeln "Den dolda högern" under 80-talet. Där försökte tidningens journalist Anna-Maria Hagerfors koppla ihop oss i Familjekampanjen med skumma politiska rörelser på kontinenten, att vi ljög i våra argument mm. När jag själv fick vetskap om, att artikelserien var på gång, skrev jag ett personligt brev till Hagerfors om min hustrus val att hemarbeta, att vi hade behövt arbeta utomlands för att klara ekonomin, och att vi till och med i länder som generalernas Argentina, i Saudiarabien, i PRI´s Mexico och i Francos Spanien hade upplevt en större frihet än i Sverige när det gällde familjeliv och barnens vård, fostran och val av förskolor och skolor. Detta, mycket personliga brev till Hagerfors, hamnade hos den folkpartistiska riksdagsledamoten Ingrid Ronne-Björkqvist, som använde mitt brev till Hagerfors i debatten emot mig. Hon skyllde mig för att hylla diktaturerna i Francospanien, Saudiarabien etc för att därmed kunna påskina, att jag var en extremist man inte skulle lyssna på. Vid ett föredrag om Etik i Media ledd av just DN´s Anna-Maria Hagerfors, ordnad av en kyrka i Stockholm något år senare, var en grupp Familjekampanjare där för att diskutera hennes falskheter i DN-artiklarna. Vi fick då höra Hagerfors säga, att "viktigare än att skriva sant är att rida spärr mot högerkrafterna" - och högerkrafterna är alltså vi, som vill kunna vårda och fostra våra egna barn. I publiken fanns också advokat Lennart Hahne och Der Spiegel-journalisten Hermann Orth (som skrev artikeln om Kinder-Gulag in Schweden). Detta, och mycket annat, visar på den ohederlighet och anmärkningsvära kopplingar mellan Nomenklaturans folk för "det helt socialistiska samhällets " införande vi har i vårt land. Ja, ni vet väl, att i s-programmet Familjen i framtiden, skriver s-kvinnorna, att "Familjepolitiken är den plattform, från vilken vi skall införa det helt socialistiska samhället" - och dessa vi, dessa socialister, finns långt utanför de socialistiska partierna - som Ronne-Björkqvist i Fp (hon har en syster som är mera rättframt med i VPK), eller Hagerfors i DN. Madeleine är tyvärr inte ensam om att bli utsatt för "stalkers" eller djup ohederlighet i debatten. Tappa inte modet - uppmuntra andra att vara mera aktiva i kampen för ett friare samhälle !

Madeleine Lidman sa...

Tack snälla "S" för stöttande ord. Nej det är ju inte helt lätt som en vanlig liten mamma att försöka åstadkomma förändring, men jag får välja att strunta i de som inte kan diskutera på ett balanserat sätt och i stället fokusera på alla de som kan det.

De är de mogna, vuxna, balanserade människorna som gör skillnad - och för barnens skull är vi många som vill kämpa för att göra skillnad. Det tråkiga är när administratörer i Förskoleupproret indirekt stöttar en person som inte beter sig på ett bra sätt, genom att låta honom hållas. Ännu tristare att de sedan blockerar mig när jag vill gå med för att se vad som skrivs om mig egentligen.

På en direkt fråga till samtliga administratörer i Förskoleupproret varför de blockerar mig bara för att jag ansökt - jag har alltså inte begått något fel, varit med eller blivit varnad eller utesluten - bara ansökt, så har endast en svarat: Anki Jansson. Hon har lovat att återkomma med ett svar på varför jag blivit blockerad - men har valt att inte återkomma med ett svar. Jag har väntat i över en vecka nu. Det enda hon skriver är att hon är sur över att jag har "hängt ut" Förskoleupproret.

Tråkigt men det får stå för dem. Får önska dem lycka till när de blockerar ambitiösa föräldrar som vill åstadkomma förändringar och behåller genuina mobbare som bara vill tysta de som kämpar för barnen. Det är kanske inte helt otippat att de inte åstadkommit någonting under de här åren, om man säger så ...

Men tack för stöd. Vi är många som kämpar för barnen och jag har också fått så många positiva mejl från förskollärare, barnsköterska och föräldrar som förstår min tanke med att ta ett helhetsgrepp på familjepolitiken och kämpa för bättre villkor för alla- oavsett vilket barnomsorgsalternativ man har.

Kram
Madeleine