fredag, mars 25, 2016

Man kan göra karriär OCH respektera andra föräldrars val med tid för barn

Foto: Vanessa Lynn FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Agnes Wold är lite som att ta tidningen Hänt Extra, riva av omslaget och byta ut det med omslaget på Illustrerad Vetenskap. Problemet är bara att människor förväntas förstå att de inte får faktareportage från Illustrerad Vetenskap utan just lättsmälta, kortfattade texter som ska vara som att äta en påse smågodis. Roligt och enkelt för stunden, i samma stil som det mesta av hennes budskap är.

Hon slår också med sluggern och duckar sedan. Hemmaföräldrar och framförallt kvinnor som valt att stanna hemma längre, har under flera år varit måltavla för hennes påhopp. Om någon ifrågasätter så kan hon glida undan med att det var ett skämt, eller att inte ska tolkas bokstavligen. Hon behöver aldrig stå till svars för något hon kläcker ur sig och inte heller bemöter hon saker och ting. Därför har hon naturligtvis inte heller svarat på artikeln i Expressen där jag påpekar det anmärkningsvärda i att hon avfärdar anknytningsforskningen. Om någon däremot ifrågasätter hur HON själv agerar och vilken agenda hon har, då kommer det snabbt en replik. Hon trivs självklart med den roll hon har och med den mediacirkus hon skapar. Jag förstår att hennes enkla oneliners går hem, särskilt hos de som kanske har dåligt samvete för något. Här erbjuder hon snabb lindring, fast personligen tycker jag inte att dåligt samvete är så farligt. Det drabbas vi alla av, oavsett vilka val vi gör.

Nu tror jag i och för sig att hon har hittat en form för att föra ut sitt ideologiska feministiska budskap. Hon vill att alla kvinnor ska välja standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. Hennes drivkraft här är naturligtvis med goda avsikter, hon vill få kvinnor att tro på sig själva och ta för sig av livet. Men hon skjuter över målet för vi kvinnor har ju inte samma livsdrömmar. Därför tror jag mer på att stötta än styra och på att uppmuntra men låta vägen till målet se olika ut.

En del kvinnor kommer (liksom männen) att ta vägen mot ett mål i livet på små skogsvägar, i stället för en motorväg. Under tiden kommer de att njuta av livet, leva i harmoni och ändå en dag bli lyckliga när de når målet. För många är inte karriären i sig det viktigaste i livet, utan även det som finns på vägen, under tiden - som familj, barn och relationer.

I Hemmaföräldrars nätverk, HFN, tar många vägen mot MÅLET i livet via de små skogsvägarna. Men tänk vad de hinner njuta och uppleva under tiden, jämfört med de som svischar fram på motorvägen. Det finns inget rätt eller fel, ingen väg som alla ska ta för att må bra. Det finns många olika vägar här i livet och det ska man ha respekt för och den respekten ser jag tyvärr inte hos Agnes Wold.

Hemmaföräldrarna i HFN, de utbildar sig under småbarnsåren, de startar egna företag, de utvecklar också mängder av nya färdigheter under hemmatiden, de gör en inre resa och utvecklar sitt föräldraskap - och de gör karriär, men vad de anser vara karriär är kanske inte enligt samma definition som Agnes Wold har. Men det betyder inte att deras val är sämre.

Jag tycker också att det kan vara lite mysigt att läsa Hänt Extra hos frisören, men jag kan se skillnad även om omslaget skulle bytas ut mot ett annat. Problemet är att professorstiteln som Agnes Wold har gör att många tolkar hennes oneliners som fakta och så använder de sig av det i vardagen, som en ledstjärna för väldigt viktiga beslut om saker som till exempel rör barnen. När jag ser hur vissa nu svänger sig med att anknytningen inte är viktig och låter det styra valen kring de egna barnen, blir jag orolig för de allra minsta. Det är inte bra och även andra svartvita råd med en ideologisk agenda, som hon ger riskerar att drabba de allra minsta.

Jag tycker att det är dags att avdramatisera att föräldrar gör olika val, om det så gäller egna livsval eller val av barnomsorg till de egna barnen. Familjer är olika, barn är olika. För att alla ska må bra ska vi respektera att vi väljer olika. Valfriheten ska vi aldrig kompromissa om. Låt föräldrar välja själva hur och på vilket sätt de gör karriär och låt föräldrar välja mellan mängder av olika barnomsorgsalternativ: förskola, dagbarnvårdare, flerfamiljssystem och omsorg i hemmet. Vi är ju olika - mer dramatiskt är det inte.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

p.s

Av någon anledning har Facebook nollställt alla likes på det här inlägget. De gör det ibland på inläggen i den här bloggen men vanligtvis på de som har flera tusen likes och det hade inte det här inlägget. Lite ovanligt att de väljer ett ganska nytt inlägg men det här felanmält så vi får se om de korrigerar det hela. Det kan också variera. Man får vara glad för de inlägg som har sina likes kvar.
Inga kommentarer: