söndag, maj 10, 2009

Kan det bli dummare?

Expressens journalister har återigen överträffat sig själva. Vilken verklighet lever de i egentligen? Journalisten Peter Wennblad har bett sig fru att skippa amningen "för han blir utanför när hon ammar".

Men graviditeten då? Är det inte orättvist att kvinnan är gravid i hela 9 månader? Snacka om att pappan blir utanför. Näe, det måste vara bättre att avbryta graviditeten efter halva tiden och placera barnet i kuvös. Sedan portförbjuder man mamman och låter bara pappan träffa barnet fram till det datum som barnet skulle ha fötts. Då talar vi om riktig millimeterrättvisa. (Törs man ens skämta så eller finns det någon Expressenjournalist som hakar på nu och börjar driva den frågan?)

Eller så skippar vi tankarna på millimeterrättvisa och närmar oss föräldrarollen på ett mer vuxet sätt. Då börjar vi med att slå fast att förälder är man inte bara under föräldraledigheten eller barnets första år - förälder är man hela livet. Det handlar inte om att dela föräldraledigheten rakt av eller att hindra barnet från att få bli ammat, utan om att ta sitt ansvar och ge barnet tid, kärlek, närhet och god omsorg. Det handlar om att dela ansvaret och stötta varandra i föräldraskapet och varje familj måste få hitta sin lösning.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Censur på Expressen igen

Teamwork är bra

4 kommentarer:

feminix sa...

Hoppas alla förstår hur dumt denne man tänkte. Varför inte kräva en rejäl hemmaförälderlön på ca 100 000 kr för första barnet och sen tillägg för nästa barn och med varaktighet tills yngsta barnet börjar skolan?

Madeleine Lidman sa...

Jag litar på papporna - gräsrotspapporna alltså - inte journalistpapporna. De förstår mer nog vad det handlar om och så som den här Expressenjournalisten resonerar i artikeln resonerar INTE en majoritet av svenska pappor. De förstår att det handlar om att stötta kvinnan under de första månaderna och inte om att gå in och ta ifrån henne och barnet den viktiga amningen.

Jag är så glad att jag har så bra kontakt med så många vettiga män, läste jag bara i tidningarna så skulle jag tro att världen blivit galen :)

Slasktunnan sa...

Knasig artikel, rent utav ganska dum i mitt tycke... såklart att barnen ska amma så länge de kan då detta bara är bra för barnet.

Men... han har en liten underförstådd poäng i slutklämmen... att papporna blir liksom lite av utestängda, och detta sen förföljer dem under hela föräldraskapet.

Dock ska man nog ta artikeln med en nypa salt och en stor dos ironi, även om den nu antyder om, och pekar mot ett reelt problem...

Madeleine Lidman sa...

Fast jag kan inte hålla med om att slutklämmen stämmer :) Jag tycker inte att papporna blir utestängda och att det förföljer dem under hela föräldraskapet. Jag kan bara gå till mig själv. Graviditeterna (och havandeskapsförgiftningarna i mitt fall) och sedan amningen gjorde mig väldigt trött den första tiden. Amma gör man en liten stund och de små får ju snabbt längre och längre vakenperioder när de inte vill amma utan bara vara nära och bli burna eller "gullade" med.

Då behövs verkligen pappan och kan ta barnet alldeles för sig själv när mamman vilar. Har man fler barn får han hjärtans gärna ta alla samtidigt. För mig är det så självklart att är man två så ska man hjälpas åt :)