onsdag, april 28, 2010

Alla sossar darrar när partipiskan viner

I Vingåkers kommun kämpar alliansens partier och det lokala VTL partiet för ett införande av vårdnadsbidraget. Mot sig har de ett gäng socialdemokrater som lyder under partipiskan och säger NEJ till vårdnadsbidraget av ideologiska skäl. Men som valt att avvisa vårdnadsbidraget på grund av ekonomiska skäl.

Ett vanligt argument från socialdemokrater är att ensamstående, arbetslösa, sjukskrivna och låginkomsttagare inte har råd att vara hemma med ett vårdnadsbidrag och därför är de emot det av ideologiska skäl, för kan inte alla få det ska inte någon ha det.

Men..... så är det ju med allt här i livet. Se bara till människors boende. En del väljer att bo i slott, andra herrgård eller hus, bostadsrätt eller hyreslägenhet. Ska vi förbjuda valfriheten och bara tillåta ett alternativ då? Hyreslägenhet eftersom inte ALLA kan bo i övriga alternativ. Ska vi bara ha ett bilmärke så att det blir rättvist? En maträtt?

För övrigt så är det kanske så att just om du är låginkomsttagare så kan vårdnadsbidraget göra hela skillnaden. Den lilla summan kan som komplement till downshiftning göra det möjligt att stanna hemma.

Och om nu vårdnadsbidraget är så lågt att det utesluter ensamstående mammor, så se till att höj det då.

Sen är det ju så att är du sjukskriven så kan du inte ta hand om ditt barn - du är ju sjuk.

Arbetslösa måste stå till arbetsmarknadens förfogande, så är det och då kan man inte vara hemma med vårdnadsbidrag. Men om det höjs kan den som är arbetslös kanske hoppa av a-kassan och klara sig ändå, om de vill vara hemma. Men återigen då måste ersättningen höjas.

När man tittar på debatten från kommunfullmäktige i Vingåker så ser man en tydlig ideologisk skillnad mellan alliansens partier och VTL samt socialdemokraterna. När socialdemokraterna talar om valfrihet, så innebär det att alla kan (ska) välja ett alternativ: förskola.

När (m), (fp), (kd), (c) och (vtl) talar om valfrihet handlar det om att föräldrar själva får bestämma vilket barnomsorgsalternativ de vill ha.

I Vingåkers kommunfullmäktige gick förslaget om avslag för vårdnadsbidraget på återremiss, eftersom socialdemokraterna inte hade underbyggt det med någon form av ekonomisk kalkyl utan trodde att det räckte med en liten slogan om att "det kan bli en viss merkostnad för kommunen".

Sen vill faktiskt gräsrötterna ha alliansens typ av valfrihet där många olika barnomsorgsalternativ ingår. De vill inte ha den gamla klassiska (S)ovjetvarianten av valfrihet - "Vi har visst valfrihet alla kan välja att rösta när det är val - men bara på kommunisterna" . I SvD idag framgår den än en gång tydligt, vad gräsrötterna vill - 81 procent säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnadsbidraget.

Nog vet de flesta små lokala sossepolitiker vad deras invånare vill ha - alliansens valfrihet. Men vågar de stå upp för sina invånare när partipiskan viner? Nej tyvärr så tror jag inte det men det ska bli spännande att följa utvecklingen i Vingåker.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Inga kommentarer: