torsdag, februari 13, 2014

Många är nyfikna på oss hemmaföräldrar - och vill gå med i HFN

Foto: cjggbella (FLICKR) LICENS: CC BY-SA Personen på bilden har inget samband med inlägget.
Många tycker att det är lite spännande det här med tid för barn och balans mellan familj och arbete. Men även partipolitiskt engagerade från partier som helt saknar familjepolitik och rent ideologiskt är emot att barn är hemma längre - är nyfikna på den lilla folkrörelse som Hemmaföräldrars nätverk, HFN, dragit igång där föräldrar samlas och stöttar, inspirerar och ger varandra råd i hur man kan vara hemma längre. Där allt fler föräldrar samlas som vill ha mer flexibla politiska ramar som gör det möjligt att välja fler lösningar än standardlösningen med två heltidsarbetande och barnet i förskola från ett års ålder. Föräldrar som sedan sprider budskapet om valfrihet vidare som goda ringar på vattnet …

Att Hemmaföräldrars nätverk är framgångsrika i det arbetet förstår man av det spirande intresset hos de partipolitiskt engagerade från partier som inte har en politik som bygger på valfrihet.

Men … HFN:s slutna facebookgrupp är just sluten för att medlemmarna ska känna att det som skrivs där inte sprids hur som helst. Därför får inte materialet skärmdumpas eller spridas på ett otillbörligt sätt, av respekt för den enskilda personen och dennes familj. Vilket man i och för sig aldrig kan garantera, men de som går med i gruppen måste respektera de reglerna. Inte heller är det en diskussionsgrupp där de som inte delar valfrihetstanken ska gå in och läxa upp de som vill stanna hemma längre - eller debattera och argumentera mot de som är för valfrihet. Också mycket viktigt att respektera med tanke på att hemmaföräldrarna redan är så utsatta.

Vi ser nu hur standardlösningen är på väg att haverera. De som intensivt pratar ideologi och hävdar att föräldrar MÅSTE välja standardlösningen på grund av arbetslinjen eller jämställdhetslinjen - får allt svårare att motivera det, när vi nu ser hur dessa två linjer leder till … sjukskrivningslinjen. Där framförallt småbarnsmammorna är de som drabbas och blir sjukskrivna när de väljer (eller med ekonomiska styrmedel tvingas välja) standardlösningen.

Efter andra barnet ökar sjukskrivningarna bland mammor i hela landet och i Stockholm redan efter första barnet. För den som har lite bakom pannbenet är det en ganska anmärkningsvärd nyhet, som borde resultera i en VALFRIHETSLINJE - där de politiska ramarna i större utsträckning ger föräldrar möjlighet att få ihop livspusslet bättre. Där de politiska ramarna ger föräldrar möjlighet att hitta balans mellan familj och arbete. Och då talar vi bara vuxenperspektivet. Lägger vi sedan till det viktigaste av allt - barnperspektivet - så bör vi tänka på att vi i dag har en ökande psykisk ohälsa hos barn i Sverige. Något som det inte längre går att ignorera: Kejsaren ÄR naken = vi behöver en nyare, modernare och mer flexibel familjepolitik som vilar på vetenskaplig grund - inte på ideologi.

Med det vill jag egentligen säga till de politiska partier som är nyfikna på Hemmaföräldrars nätverk och alla hemmaföräldrar som går mot strömmen och tänker utanför boxen. Visst kan ni få ta del av våra tankar, men använd i så fall den information ni får till att ta fram en mer flexibel familjepolitik … eller för de som saknar det helt … till att ta fram en familjepolitik. Men försök inte krypa under skinnet på hemmaföräldrarna för att klura på hur ni ska förändra de politiska ramarna mot ännu mer styrning … tack! :)

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
3 kommentarer:

Anonym sa...

Märker att nättrollen från Mp börjar härja i en av de lokala grupperna. Kan dom inte bara ge sig nån gång.

Madeleine Lidman sa...

Hej Anonym,

Jag känner inte igen mig i att Mp skulle härja i någon lokalgrupp. Vi har så många olika politiska åsikter i HFN - och det vanliga är att en majoritet följer gruppens filosofi med goda ringar på vattnet, där man i en positiv anda stöttar och inspirerar andra - oavsett vilket parti man känner sig tillhöra.

Naturligtvis kan det alltid komma in "troll" i en grupp, där någon vill skapa osämja och negativa ringar på vattnet. Nu är det supervalår och då kan det även finnas en politisk agenda med att gå in och försöka sabotera, då den lilla folkrörelse som HFN ändå blivit för valfrihet - kan störa någon som av ideologiska skäl INTE vill ha valfrihet.

Men jag förutsätter att de allra flesta har så mycket sunt förnuft att de ser igenom den typen av "troll"-inlägg :) Dessutom är det ju inte särskilt svårt att googla på namnet i ett sådant inlägg och se om personen ifråga är knuten till ett visst parti.

Madeleine Lidman sa...

Och hoppsan sa … nu skrev jag det man inte fick och antydde att Uppdrag Granskning INTE var oberoende och vips så trillade en arg person in i facebookgruppen och har ägnat två dagar åt att hoppa på mig, men kan ändå inte förklara varför mer styrning skulle vara bättre än mer valfrihet, utan inlägg efter inlägg handlar om att gå på mig som person. Och som ett brev på posten poppar någon upp som går någon annans ärende och ska försöka hugga också.

Intressant dag i dag. Men jag tolkar det bara som att HFN faktiskt börjar synas och höras mer och att det skrämmer vissa valfrihetsmotståndare. Vad är bättre än att skjuta budbäraren liksom.

Jag har ett tips vad som är bättre … ta en dialog och förklara för hemmaföräldrarna varför mer styrning är bättre och varför de inte ska få välja tid för barn och balans mellan familj och arbete ;)