![]() |
Foto: Travis Swan (FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Inne på Nya Föräldraupproret - för valfrihet - så delade en förälder med sig av hur hon arbetar för att förbättra förskolan SAMT familjepolitiken. Känner du att du vill göra samma sak? Vara med och förändra, förbättra … för familjer och för barn? Då får du gärna låna hennes text och skriva ett eget medborgarförslag i din kommun:
Hej!
Jag skrev ett medborgarförslag som jag tog till de andra föräldrarna på förskolan igår. Många skrev under och vi skickade det med den politiker som var med på föräldramötet. Jag tänker att det finns fler som skulle vilja se en utredning hur forskningen tycker att en förskola bör se ut, så jag delar texten med er. Det är fritt att använda, skriva om och anpassa till dig/er och framför allt att se till att vi får fram både en bra förskola och bra alternativ!
"Medborgarförslag - en förskola som vilar på vetenskaplig grund
Jag vill att kommunen utreder hur en förskola kan se ut, med grund i den forskning runt barn och deras behov som finns idag. Aspekter som gruppstorlekar, antal vuxna per barn, vistelsetider, lokaler, m.m. bör tas in i utredningen. En beräkning av kostnaden per barn och år för denna förskola, samt för alternativen dagbarnvårdare och omsorg i hemmet behöver också göras. Jag vill också att en beräkning görs av kostnaden att anpassa de befintliga förskolorna i kommunen till resultatet av utredningen samt vad kostnaden skulle bli för att införa alternativen dagbarnvårdare och omsorg i hemmet.
Bakgrunden till mitt medborgarförslag är en oro för de minsta barnen, varav min yngsta är ett av dem. De vistas i stora grupper på stora förskolor med rektorer som säger att det finns plats för fler barn när det upplevs av föräldrarna som att det är fyllt till bristningsgränsen. Jag saknar också en valfrihet att välja den form av barnomsorg som passar barnen bäst. Barn är olika individer från början, med olika behov av ensamhet, grupper, aktiviteter, egen tid och uppmärksamhet."
Texten kan naturligtvis formuleras om efter behov. Nu har du som förälder chansen att vara med och påverka ditt barns vardag … det är bara att sätta sig ner och utnyttja sin demokratiska rätt och börja jobba - för ett barnperspektiv - men också för en bättre familjepolitik. Vilket faktiskt är extra viktigt nu när vi har ett minoritetsstyre (snart i alla fall kanske - de har ännu i skrivande stund inte lyckats få ihop sin lilla regering) - som "vunnit" valet helt utan att över huvud taget ha med familjepolitiken som ett politikområde!
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Hög tid för en ny familjepolitik
Nya Föräldraupproret
Nya Föräldraupproret på facebook