lördag, februari 14, 2009

Från samma planet - men så olika

Det är fascinerande hur vi människor kan bo på samma planet, i samma land men ändå se verkligheten genom så olika glasögon. För ett tag sedan fick jag ett länktips där en kvinna, som precis som jag, besökt träffen för "Framtidens Förskola" skrivit väldigt negativt om hemmaföräldrar.se. Just den här kvinnan nämnde jag i ett tidigare blogginlägg eftersom jag reagerade lite på hennes kommentar till min åsikt angående vikten av att ta reda på förskolans konsvekvenser innan vi går vidare med fler dagisalternativ. Hennes kommentar till det var bara kort och gott: "Men dagisbarn blir bättre i skolan, det vet alla".

Så här ser hennes verklighet ut - citat från hennes blogg:

"Därför har jag svårt att förstå det agiterade tonläget från Hemmaföräldrar, Föräldraupproret och andra liknande företeelser. Av nyfikenhet har jag kollat in deras hemsida och försökt ta del av deras tankar. Men jag översköljs direkt av en antidagispropaganda utan dess like. Jag vet inte annars hur jag ska uppfatta budskap som "Flicka nära att strypas av kamrat på dagis", "Skattemedel finansierade spritfester på dagis" eller "Förskollärare fick hjärnblödning av arbetsmiljön på dagis".

Som grädde på moset hävdar Hemmaföräldrar att barn som går på dagis får psykiska problem som visar sig i skolåldern. Jag undrar var de har grävt fram den informationen. Den enda vetenskapliga forskning som jag tagit del av visar på det precis motsatta. Barn som gått på dagis tycks klara skolan bättre än barn som inte gått på dagis.

Det är fritt fram för den som vill att vara hemma med sina barn på heltid. Däremot får du givetvis ännu så länge finansiera det själv. Och det är väl där skon klämmer. Det är klassiskt - jag vill ha den där smaskiga kakan, men är inte beredd att betala för den. Att förutsätta att samhället ska bekosta ens behov visar bara på bristande insikter i hur samhället finansieras.

Om hemmaföräldrarna brinner för att vara hemma med sina barn så tycker jag att man ska vara uppriktig med det, och inte måla upp världens bästa förskola som syndabock för åsikter som avviker från de egna.

Men vad som gör mig rejält förbannad, det är när romantiska hemmaföräldrar har mage att skuldbelägga föräldrar som år 2008, av helt naturliga skäl - har sina barn på dagis mer än 30 timmar i veckan. Att kalla den nationellt förankrade barnomsorgen i förskolan för "barnvaktslyx" tycker jag med all önskvärd tydlighet visar på hur svårt Hemmaföräldrarna har att skilja äpplen från päron. Är det frågan om små barns behov vi ska diskutera - eller är det Hemmaföräldrarnas personliga
värderingar som ska promotas? (...)
Kanske är det dags att bilda förening och anlägga moteld? Vad ska vi kalla oss? "Moderna förskoleföräldrar för mångfald och utveckling"?"


Aj, så ömma tår är min spontana reaktion. Det finns en anledning till att jag tar upp de problem som finns inom förskolan och det handlar om att försöka förbättra situationen för våra allra minsta. Därför skrev jag redan 2006 en debattartikel i SvD om att förskolebarn saknar skydd.

Sedan dess har ingenting hänt som förbättrat miljön för små barn (eller fritidsbarn). Istället har barngrupperna blivit allt större och personalen färre. Platsbristen i många kommuner är dessutom så katastrofal att man på en del ställen planerar att låta barnen vara utomhus hela dagarna och ställa ut baracker för blöjbyten. I Stockholm finns det planer på att köpa in pråmar och ha dagis ute i vattnet. Hur säkert är det? Vilken livskvalitet ger det barnen?

Apropå de "bristande insikter" som Patricia påstår att hemmaföräldrarna har:

"Det är fritt fram för den som vill att vara hemma med sina barn på heltid. Däremot får du givetvis ännu så länge finansiera det själv. Och det är väl där skon klämmer. Det är klassiskt - jag vill ha den där smaskiga kakan, men är inte beredd att betala för den. Att förutsätta att samhället ska bekosta ens behov visar bara på bristande insikter i hur samhället finansieras."

- så skulle jag vilja vända på det hela. Varför ska hemmafamiljerna vara med och betala för ett så stort belopp som 157.000 kronor per barn och år för alternativet förskola? Varför ska dagisföräldrarna inte betala en större del av den faktiska kostnaden?

Ett stort problem för hemmaföräldrarna att få ekonomin att gå ihop, är just det höga skattetrycket. Det blir väldigt lite pengar efter skatt kvar att leva på. Sedan betalar hemmafamiljen ofta mycket mer i skatt per familj än familjen med två heltidsarbetande - på grund av särbeskattningen.

Det är naturligtvis lättare att skjuta budbäraren - och mycket enklare - än att våga se de problem som finns inom dagens förskola och göra något åt dem. Men särskilt modigt eller hedervärt tycker jag inte att det är - utan ett stort svek mot våra allra minsta medborgare som inte själva kan föra sin talan eller förändra sin situation.

Tänk om den kämpaanda som den här kvinnan vill lägga ner på att "bilda förening och anlägga moteld?" istället kunde gå till att försöka åtgärda de problem som finns? Det skulle många små barn i vårt land vinna på.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

BO:s årsrapport - den psykiska ohälsan hos små barn ökar

Dagis kan skada ditt barn

Endast 12% medvetna om kostnaden för barnomsorg

Stress gör barn sjuka

Förskolan, forskningen och sanningen

Interpellation i riksdagen - forskning på förskolan

Forska på förskolans effekter

En arbetslinjär syn på dagisbarn

Lilla barn du förtjänar bättre

Mamma, pappa..... jobb

Inga kommentarer: