lördag, februari 28, 2009

När vi låser in barn bakom höga stängsel

Två små "dagisrymmare" hittades på en riksväg står det i en liten notis i DN. Ja, barn rymmer ofta från dagis - det är ingen ovanlighet, trots höga stängsel och ständigt högre stängsel. Det ovanliga är väl snarare att det blir en nyhet i någon tidning.

På nära håll har jag sett två deltidsförskolor omvandlas till heltidsförskolor och det mest beklämmande med det är den tydliga skillnaden i stängsel. När det var deltidsförskolor, fanns det inget stängsel. Om barnen lekte ute så fanns det vuxna närvarande - tillräckligt med vuxna för att hålla koll på barnen så att de inte rymde. Frågan är om barnen ens ville rymma. Istället fick de lära sig att ville de gå någonstans så måste de säga till en vuxen. Frihet under ansvar.

Under årens lopp har jag bara i Solna hört många historier om barn som rymt från dagis och hittats nära hemmet eller i porten hemma. Aldrig av någon dagispersonal dock, eftersom de oftast inte ens märkt att barnen varit borta. Först om någon förälder levt rövare och kontaktat media har det blivit en liten notis. Men för det mesta är inte en dagisrymning något som väckt något större uppseende.

Som jag skrivit tidigare så är kontrasten med dagis och de höga stängslen kontra dagmammorna (eller hemmaföräldrarnas) fria barn som leker och utforskar parkerna - slående. Det är så härligt att se hur dagmammebarnen får stor frihet att röra sig. Grundkravet är ändå alltid att de inte får gå någonstans utan att säga till. Om ett barn går för långt finns det ofta andra barn eller vuxna som skulle säga till om olyckan är framme. Barnen är medvetna och vet vad som gäller och ser till att de mindre barnen lär sig reglerna. Barnen får lära sig att bli självständiga och kompetenta, att de får lära sig att vistas där ute i "den riktiga världen" men ändå kunna grundreglerna.

Men barn som rymmer från dagis.... klättrar över höga stängsel och går iväg, utan att någon vuxen märkt att de är borta. Det är skrämmande och deprimerande.

Vad signalerar dessa små med sina rymningar? Finns det någon vuxen som lyssnar?

Jag betvivlar det och det är kanske det sorgligaste med alltihopa, att vi låser in barn mellan 1-5 år bakom höga stängsel när de är i den ålder då de är som mest sugna på att upptäcka omvärlden, tillsammans med en trygg vuxen.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också andra artiklar som visar att det är för lite personal och för många barn, vilket skapar situationer som inte är bra för barnen:

Dagisflicka kvarglömd ute - hittat avsvimmad

Tre barn rymde från dagis - personalen märkte inget

Flicka nära strypas av kamrat på dagis

Sexuella övergrepp mellan dagisbarn ökar

2-åringar rymde från dagis

3-åring rymde från dagis

1-åring rymde från dagis

Rasmus 2 år rymde hem till sin föräldralediga mamma

Hampus rymde från jourförskolan

Dagisrymling hittat vid bensinmack

Anna Jansson har slutat rymma från dagis

Inga kommentarer: