torsdag, september 17, 2009

Fakta är bättre än myter

Redan för fyra år sedan så varnade jag inne på hemmaforaldrar.se för myten att tidig dagisstart skyddar mot allergi. Det behövdes inte mer än att läsa på lite och hämta information på nätet för att förstå att ständiga infektioner med upprepade antibiotika kurer skadar och dessutom fanns det undersökningar som visade på en kraftig ökning av allergier hos barn de senaste 20 åren.

Under samma tidsperiod som allergierna ökade hos barn gick allt fler på dagis, vilket gjorde att det med största sannolikhet gick att hitta ett samband. Men trots att jag försökt sprida den här informationen har desinformationen från föräldratidningar och media i övrigt varit stark. Det har handlat om att till varje pris sälja in myten att ständiga infektioner hos små barn är bra.

Barn har ju faktiskt inte ett fungerande immunförsvar innan tre års ålder och visst ska de få lite snuva för att "träna" immunförsvaret men lite snuva är inte vad dagisbarnen drabbas av direkt....

Nu serverar man faktiskt lite fakta inne på alltombarn.se (istället för de vanliga myterna kring dagis, kors i taket) och berättar att barn som tidigt utsätts för olika infektioner inte blir bättre skyddade mot allergier - det är en myt (precis som vi på Hemmaföräldrar sagt i fyra år nu) enligt en färsk holländsk undersökning.

När en sådan här artikel slipper igenom censuren så finns det hopp för att även övriga dagismyter snart är punkterade och det visar att en nättidning som hemmaforaldrar.se verkligen behövs som jämnvikt till övriga kommersiella föräldratidningar.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

En farlig myt att tidig dagisstart skyddar mot allergi

Barn och unga får allt mer antibiotika

Berätta sanningen för föräldrarna

Multiresistenta öronbakterier upptäckta i USA

Låt föräldrarna få veta riskerna med dagis

Den största gruppen kroniskt sjuka barn är de med astma och allergier

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade just hit..skönt med likasinnade..nu är mina bar i skolåldern men jag kämpade för att vara hemma. Har dessutom arbetat på dagis och sett vilka rättigheter föräldrar tar sig...men barnens rätt då?

Madeleine Lidman sa...

Ja visst är det :) och vi är en växande skara av föräldrar som inser att det är viktigt att ge barnen tid.

Barnens rätt ja..... de kan ju inte föra sin egen talan eller kämpa för sin sak därför är det så viktigt att vi vuxna står på deras sida.

Vi på Hemmaföräldrar kämpar inte bara för att vi ska ha många barnomsorgsalternativ utan också för att alla ska hålla hög kvalitet, därför kämpar vi givetvis för att dagisbarnen ska få det bättre :)

Jeanette sa...

Vi fikk den samme nyheten i Norge også, og jeg er som deg kjempeglad for å se at man begynner å få opp øynene for hva som faktisk er i ferd med å skje.

For det viser seg jo også at tidlige luftveisinfeksjoner i seg selv er en faktor når det gjelder å utvikle astma, for eksempel. Og så vet man jo at barna ofte er syke med nettopp luftveisinfeksjoner den første tiden etter barnehagestart...

Johanna Löf sa...

Hallå! Var bara tvungen att kommentera! Håller helt med om att det är fakta vi måste hålla oss till. Ett annat exempel - Just nu får vi otroligt mycket frågor kring heltäckningsmattor eftersom tillverkarna säger att de är bra ur allergisynpunkt. Vi rekommenderar de fortfarande inte eftersom vi inte har fakta som kan stödja tillverkarnas reklamknep... Sen vill jag passa på att informera om att vi nästa år kommer att driva ett projekt kring ett allergiperspektiv vid städningen i förskolor. Håll ögonen öppna!

/Johanna, ombudsman inomhusmiljö Astma- och allergiförbundet