måndag, september 21, 2009

Fördomarnas fula tryne

- När ska hemmaföräldrarna (läs hemmafruarna) sluta använda barnen som slagträ för sina egna val? Det här är inte år 1950. Om du som mamma vill vara hemmafru på heltid så står det dig fritt. Men välfärds-Sverige är inte uppbyggt av hemmamammor. Den som tror att Sverige går runt på mammor som bakar bullar och pysslar hela dagarna lever i en sagovärld, säger Patricia Kimondo VD för Lärarförmedlarna, som hyr ut och rekryterar personal till jobb - i förskola och skola. (Världens viktigaste jobb enligt Patricia).

Personligen kan jag hålla med Patricia om att det är ett viktigt jobb - inte världens viktigaste - den rollen anser jag tillhör föräldrarollen - men det är ett viktigt jobb att arbeta med barn. Det jag inte förstår bara är varför vi inte kan diskutera vikten av många barnomsorgsalternativ anno 2009, utan att somliga tar sig rätten att lägga sig på en så låg nivå.

Jag måste ändå säga att det faktiskt är ganska ovanligt idag att vuxna människor går ut och skriver så här med namn och bild. Det är mer förbehållet anonyma inlägg på forumsidor.

Det jag inte riktigt förstår ändå är varför det väcker en sådan enorm ilska hos framförallt en del kvinnor, när en del föräldrar gör valet att ge sina barn tid under några år. Varför inte bara låta det vara och i lugna ordalag berätta om varför man själv inte gjort det valet. Det är lätt att hugga vilt mot andras val och svårare att motivera sitt eget, men där måste jag faktiskt ge en eloge till hemmaföräldrarna - trots att de råkar ut för den här typen av påhopp emellanåt (och alltmer sällan) så lägger de sig inte på samma nivå och det ska de ha all heder för.

Naturligtvis så vet vi som valt att ha barnen hemma längre, eller som valt dagmamma istället för förskola att det inte är år 1950. Vi är vuxna mogna människor som fattar ett beslut utifrån hur samhället ser ut nu och utifrån vårt eget barns behov. Det handlar om att lita till sin magkänsla och fatta ett beslut som känns bra och rätt och ska ge det viktigaste vi har - vårt eget barn - den bästa starten här i livet. Det handlar inte alltid om att vara hemmaförälder på heltid, en del föräldrar väljer att arbeta deltid båda två och turas om att vara hemma, ibland är mamman hemma och ibland pappan på heltid under några år. Hur många år varierar för varje familj eftersom alla barn är olika och alla familjer.

Sedan blir det så lågt och fult att säga att "Sverige inte är uppbyggt av hemmamammor" - det beror på hur långt vi går tillbaka :) och på hur vi värderar olika jobb - ett tips är att läsa mamma@home av Elise Claeson för att få lite perspektiv. En hemmaförälders arbete är ändå värt 380 000 kronor per år enligt en brittisk undersökning, så återigen varför inte bara motivera sitt eget beslut utan att försöka sänka föräldrar som gör ett annat val.

De företag som driver förskolor eller tillhandahåller personal tjänar naturligtvis stora pengar på dagens system. Det är en lukrativ bransch och kanske beror de hätska utfallen mot hemmaföräldrarna bara på något så enkelt som att man är orolig för att den här kassakon ska sina. Som jag ser det är det en obefogad oro - det finns plats också för alternativet hemmaförälder och dagmamma och andra alternativ utan att lärarförmedlarna eller övriga aktörer i branschen förlorar pengar.

När människor som Patricia inser det så kan vi kanske börja samarbeta istället för våra barns skull och då se till att alla barnomsorgsalternativ också håller en hög kvalitet. Förskolan idag brottas med stora problem och om vi samarbetar kan vi trycka på och åstadkomma en hel del förändringar. Vi strävar redan mot ett gemensamt mål :) och det är att maxtaxan ska bort.

Det finns hopp!

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Patricia Kimondos inlägg i sin helhet

Utsikt från min skampåle

Information om Lärarförmedlarna:

VD Patricia Kimondo, fritidspolitiker för Nya Moderaterna i Hammarby sjöstad och stolt över att Lärarförmedlarna under vunnit en hel del offentliga upphandlingar. Dessutom har Lärarförmedlarna fått i uppdrag av Skolinspektionen att rätta de nationella proven (35 000 - 40 000 stycken).


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Madeleine,

Jag ser att du ha kommenterat mitt inlägg. Synd att du inte kommenterade direkt på min blogg istället!

Jag vet inte om du läst mina övriga inlägg i frågan men det inte är hemmavarandet med barnen jag kritiserar utan retoriken kring det. Det är en viktig skillnad. Precis som du pekar på finns det mycket att göra när det gäller att utveckla formerna för barnomsorgen vilket jag ofta debatterat om.

När det gäller föreställningen att jag och andra i vår bransch tjänar stora pengar på vår verksamhet måste jag nog göra dig besviken. Detta är inte en särskilt lukrativ bransch. Det som driver mig är istället tron på att människors förmåga kan förflytta berg, och att det är allra viktigast just i förskola och skola – att rätt person jobbar på rätt plats.

Med vänliga hälsningar

Patricia Kimondo
VD Lärarförmedlarna

Madeleine Lidman sa...

Hej Patricia!

Din tanke kanske var att kritistera retoriken men jag tycker att du hugger mot hemmaföräldrarna och deras val och det är inte okej.

Jag tror fortfarande att det är dags att gräva ned stridsyxan och börja samarbeta :) Lev och låt leva.

Vårt samhälle blir mycket rikare av mångfald och många olika livsval och möjligheter att göra olika livsval - och där är rätten att välja barnomsorgsalternativ ett val.

Kanske den här debatten kan göra att vi landar på en bättre nivå - jag hoppas verkligen det för vi föräldrar behöver samarbeta för att kämpa för våra barns rättigheter.