Vissa morgnar blir man riktigt glad över att läsa morgontidningen. Idag i SvD så skriver de om ännu en av mina hjärtefrågor - problemet med att så många elever inte får den utbildning och det stöd de har rätt till.
Varför har det då under så lång tid inte gjorts något åt problemet att så många elever inte lämnar skolan med fullständiga betyg? Hur kan det komma sig att vi accepterar att Sverige för varje mätning uppvisar allt sämre resultat i OECD Pisa undersökningen?
Jo, det är den här gamla vanliga myten om att dagisbarn blir bättre i skolan - sätt ungen tidigt på dagis så är allt fixat och klart. Det har för så många varit så viktigt att hålla fast vid den myten att man vägrat se sanningen och därmed också missat chansen att göra något åt problemet. För sanningen är att det är framförallt mammans utbildningsnivå som avgör hur barnen klarar sig i skolan och dessutom så blir barnen bättre i skolan med mamma hemma.
Nu har SvD gläntat lite på dörren genom att titta på just invandrarbarnen och hur de halkar efter, allt beroende på vilken utbildningsnivå föräldrarna har. Men det här gäller förstås för alla barn. Dagis klarar inte biffen, utan det handlar om att barn vars föräldrar inte har hög utbildning behöver stöd med att göra läxor och hjälp med att hitta en bra studieteknik - något som barnen med välutbildade föräldrar får med sig hemifrån.
Det här borde visa en gång för alla var vi ska lägga resurserna - nämligen i skolan - och inte på att genom att med tvång försöka få alla barn att börja på dagis när de är ett år. Vill man istället stötta invandrarbarnen, så låt de föräldrar som vill få vara hemma med ett vårdnadsbidrag men se samtidigt till att skapa mötesplatser mellan invandrare och svenskar, genom att låta hemmaföräldrar få en chans att träffas och bygga nätverk och låt de som behöver få en chans att öva sig i språket och lära sig hur vårt samhälle fungerar.
Ett tips är också att starta upp deltidsförskolor igen - från 3-4 år - som kan ha en väldigt riktad verksamhet.
Sedan måste man självklart försöka leva upp till det här med individanpassad undervisning i skolorna. Kommer barn till Sverige och ska börja skolan när de är lite äldre, så ska det självklart sättas in extra resurser på att stötta barnen och föräldrarna med läxhjälp och genom att lära ut en bra studieteknik.
En annan viktig bit är att se till att engagera föräldrarna mer i barnens vardag i skolan, som Svd också skriver om. Miljöpartisten Helene Sigfridsson beklagade sig nyligen på Newsmill över att hon måste vara med i barnens vardag ibland i skolan (och det är väl fritt fram att beklaga sig om hon vill det) men det hon gjorde som inte är okej - är att hon försökte få till stånd en förändring så att inte några föräldrar skulle få vara i skolan, istället för att försöka hitta en lösning som gjorde att hon kunde vara med ibland, så ville hon inte vara med över huvud taget. Och det är helt fel och något som jag också kritiserat - och blivit kallad "ond hemmaförälder" för i ett annat blogginlägg. Ond är ett barnsligt påstående i sammanhanget - föräldrars närvaro i skolan är en alldeles för viktig fråga för att avfärdas med löjliga påhopp.
På Tallbohovskolan där det talas över 30 olika språk, så inser man hur viktigt det är att föräldrarna involveras i barnens vardag i skolan;
"Tanken är enkel: Mer kunskap om vad skolan förväntar sig ger föräldrarna större möjlighet att stötta sitt barn med exempelvis läxläsning. På så vis vill Tallbohovskolan jämna ut skillnader i möjligheter att lyckas som beror på språkkunskaper och föräldrarnas utbildningsnivå.
Så när nya elever börjar ringer han hem till deras föräldrar och bjuder in till skolan – och på det viset fortsätter det, säger läraren Talal Imam".
Nu har SvD officiellt gått ut och stuckit hål på en gammal myt som jag kritiserat i över fem års tid redan. Men så länge en liten mamma framför kritiken så har det ingen större tyngd - men det har det när det hamnar i gammelmedierna. Det visar hur viktigt det är att inte ge upp och att vi måste fortsätta försöka kämpa för att sticka hål på alla kvävande myter som vi dignar under i det här landet. Det ger resultat till slut ;)
Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se
Läs också:
Facebook grupp: "Alla vi som säger NEJ till obligatorisk förskola från 3 år".
Namninsamling mot obligatorisk förskola
3 kommentarer:
jag har inte velat få en förändring som förbjuder föräldrar att vara med i skolan.
Ok det var bra... då har du kanske ändrat dig om att kontakta Skolinspektionen om de aktiviteter som du inte vill närvara vid i skolan och som du ser som ett stort problem. Det är bra om det inte blir ett stopp för det för ALLA föräldrar, eftersom det nog kan vara bra om varje förälder själv får bestämma hur mycket de vill vara med. När det sedan kommer till vilka aktiviteter och tider för utvecklingssamtal, så kan man ju som sagt ta det direkt med skolan samt ta upp frågan på föräldramötena - det verkar både enklare och bättre än att kontakta Skolinspektionen.
En liten rolig kommentar långt efter att inlägget skrevs:
Anders Borg, M, finansminister var hemma med sin mamma tills han började skolan ...
Andra kända hemmabarn är Lena Philipsson, Björn Borg, Liza Marklund ...
För att barns hjärnor ska utvecklas optimalt är också rörelse så viktigt.
Skicka en kommentar