Foto: Travis Swan (FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Inne på Nya Föräldraupproret - för valfrihet - så delade en förälder med sig av hur hon arbetar för att förbättra förskolan SAMT familjepolitiken. Känner du att du vill göra samma sak? Vara med och förändra, förbättra … för familjer och för barn? Då får du gärna låna hennes text och skriva ett eget medborgarförslag i din kommun:
Hej!
Jag skrev ett medborgarförslag som jag tog till de andra föräldrarna på förskolan igår. Många skrev under och vi skickade det med den politiker som var med på föräldramötet. Jag tänker att det finns fler som skulle vilja se en utredning hur forskningen tycker att en förskola bör se ut, så jag delar texten med er. Det är fritt att använda, skriva om och anpassa till dig/er och framför allt att se till att vi får fram både en bra förskola och bra alternativ!
"Medborgarförslag - en förskola som vilar på vetenskaplig grund
Jag vill att kommunen utreder hur en förskola kan se ut, med grund i den forskning runt barn och deras behov som finns idag. Aspekter som gruppstorlekar, antal vuxna per barn, vistelsetider, lokaler, m.m. bör tas in i utredningen. En beräkning av kostnaden per barn och år för denna förskola, samt för alternativen dagbarnvårdare och omsorg i hemmet behöver också göras. Jag vill också att en beräkning görs av kostnaden att anpassa de befintliga förskolorna i kommunen till resultatet av utredningen samt vad kostnaden skulle bli för att införa alternativen dagbarnvårdare och omsorg i hemmet.
Bakgrunden till mitt medborgarförslag är en oro för de minsta barnen, varav min yngsta är ett av dem. De vistas i stora grupper på stora förskolor med rektorer som säger att det finns plats för fler barn när det upplevs av föräldrarna som att det är fyllt till bristningsgränsen. Jag saknar också en valfrihet att välja den form av barnomsorg som passar barnen bäst. Barn är olika individer från början, med olika behov av ensamhet, grupper, aktiviteter, egen tid och uppmärksamhet."
Texten kan naturligtvis formuleras om efter behov. Nu har du som förälder chansen att vara med och påverka ditt barns vardag … det är bara att sätta sig ner och utnyttja sin demokratiska rätt och börja jobba - för ett barnperspektiv - men också för en bättre familjepolitik. Vilket faktiskt är extra viktigt nu när vi har ett minoritetsstyre (snart i alla fall kanske - de har ännu i skrivande stund inte lyckats få ihop sin lilla regering) - som "vunnit" valet helt utan att över huvud taget ha med familjepolitiken som ett politikområde!
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Hög tid för en ny familjepolitik
Nya Föräldraupproret
Nya Föräldraupproret på facebook
18 kommentarer:
Madeleine, jag antar att du är medveten om att vi har haft en minoritetsregering de senaste 4 åren?
Varför kallar du den nya regeringen för "liten"?
Mvh, Hanna
Hej Hanna,
Därför att vi nu har en regering som faktiskt är ytte pytte liten med sina 138 mandat (om jag räknat rätt). Jämfört med den tidigare Alliansregeringen som hade 173 mandat i förra valet.
Dessutom fick faktiskt Alliansen 141 mandat och är större än den lilla ytte pytte regering vi nu har … (om jag räknat rätt).
Mvh
Madeleine
Japp jag räknade rätt. Den här debattartikeln visar läget ganska tydligt. Alliansen borde bilda skuggregering
Ja, du har absolut räknat rätt. Det är så här parlamentarisk demokrati fungerar.
Alliansen är ju absolut välkomna att bilda en skuggregering.
Trist att du är så missnöjd redan innan vår nya regering påbörjat sitt reformarbete. Det kommer inte vara en lätt uppgift att styra upp det här landet efter de senaste två mandatperioderna med stora samhällsklyftor och den snabbaste ökningen av relativ fattigdom bland alla OECD-länder.
Jag är också medveten om att de kommer att få kämpa hårt!
Med vänlig hälsning, Hanna
Jag tror att du har köpt den mytbildning som de rödgröna gick till val på … Sanningen är att de sociala klyftorna har minskat … Minskade sociala klyftor i Sverige.
Men nu har vi ett tydligt facit. Alliansen har hyllats över hela världen för hur de klarat sig igenom den svåra lågkonjunktur vi har haft. De överlämnar ett mycket välskött ekonomi i ett synnerligen tufft globalt ekonomiskt klimat. Nu blir det lekstuga och "vilda västern" i svensk ekonomi … DET ser jag inte fram emot …
Tänker mer på att vi har en miljöminister som redan är anmäld för miljöbrott … Lite Vilda västern över det … och det är väl ungefär på den nivån det hela kommer att fortsätta som jag ser det, förutom att svensk ekonomi kommer att krascha med ett brak … min personliga uppfattning.
På 1960-talet när S började höja skatterna kraftigt stannade tillväxten av i Sverige och vi började halka efter. Nu kommer de rödgröna med samma skattehöjarpolitik igen, så nej de rödgröna hade aldrig klarat oss ur krisen … titta bara på Grekland. Samma politik hade fört här också om de fått chansen.
Men som sagt … vi vet ju tydligt läget nu … och det är bara att titta vad som kommer att hända. Det blir lite som när jag varnade för all styrning som skulle komma med de rödgröna … och hejsan hoppsan vad rätt jag hade. De hann inte ens tillträda innan förslagen började hagla.
Synnerligen trist … särskilt som det är en ytte pytte liten regering som nu saboterar för mängder av människor som faktiskt inte röstat fram dem .)
Sverige i topp - bäst av världen ekonomier :) :) :)
Sverige i topp
Hej Madeleine,
Vad bygger du din personliga uppfattning angående att svensk ekonomi kommer krascha? Det är ett påstående helt utan argumentation. Men å andra sidan noterar jag din avsaknad av saklig argumentation som ganska konstant och du gör det enkelt för dig och kastar ut massa ogrundade påståenden som bygger på "källa - egen uppfattning". Får du absolut göra, alla får vi tycka, och tycka olika, men vore intressant och höra mer vad du bygger din uppfattning på.
Vilda västern säger du, om du bygger hela det antagandet på vår nya miljöminister så ja du, Sven Otto Littorin (ja vart ska en börja med honom, Peter Normans sms:ande med lobbyister, Carl Bildts relation till Lundin Oils, Maud "Jag köpte nuon, men dyker inte upp när KU kallar" Olofsson osv osv osv. Så om nuvarande regering är rena vilda västern, vad kallar du då den gamla regeringen?
Sen att du påstår att de Rödgröna skulle fört samma politik som Grekland är ju synnerligen onyanserat. Två helt skilda stater, med helt olika kultur, skattesystem mm. Snälla berätta mer om likheterna mellan de Rödgröna och Grekland. Spännande att få höra vilken analys du gör.
En ytte pytte regering som förstör säger du. Ja, "dessvärre" bor du i en stat som tillämpar representativ demokrati och tillämpar ett proportionellt valsystem. Vad vill du ha för system?
Med vänliga hälsningar,
Marcus
Med en ansvarsfull politik där man inte låter skatterna skena iväg och den offentliga sektorn bli för stor så får man en bra ekonomi i ett land. Den svarta sektorn blir vit, företagen stannar i landet … de som tjänar bra med pengar stannar i landet - och man får företag utifrån att våga investera i företag i landet.
Man får helt enkelt en bra och stabil ekonomi. Om vi har en bra och sund ekonomi med rimliga skatter så får vi faktiskt in mer pengar till välfärden än om vi har en ekonomi med för höga skatter.
Det är inte en ekvation som det är lätt att förklara, men vi kan nu se att det är precis så det fungerar när vi tittar på hur Alliansen trots skattesänkningar fått in mer pengar till välfärden.
Vill man lära sig mer om hur det fungerar i stället för att köpa den missvisande bildsättning som väldigt lättvindigt användes av de rödgröna under valrörelsen så är det bara att läsa på :)
Det ärligaste hade ändå varit om Löfven berättat INNAN valet att det var Mp han tänkte regera med. Då hade väljarna haft ett tydligt alternativ till Alliansen. D ET är demokrati för mig …
Men som sagt det går att gå runt systemet … tror dock inte att det är bra för landet att vi nu har den ytte pytte lilla regering som med sina 138 mandat ska försöka få igenom sin politik. Men innan vi säger för mycket så ska vi väl se först om de klarar av att få igenom sin budget :)
Resurserna till vård, skola och omsorg - fortsätter växa
Hej igen Madeleine,
jag vet inte hur mycket statsvetenskap du har läst, men har du läst A-kursen så vet du att detta med att presentera ett regeringsalternativ (en koalition eller en allians som alliansen kallar sig)INNAN valet är ett helt nytt fenomen i Sverige och har inte existerat innan alliansens valrörelse inför valet 2006. Det traditionella tillvägagångssättet i svensk politik är att avvakta till efter valet för att se vilka partier som väljarna ger sitt stöd.
Vilka är likheterna mellan de rödgröna och Grekland? Jag är precis som Marcus nyfiken.
Att sedan alliansen fått in pengar... ja konstigt vore det väl annars när de har sålt så mycket av vårt gemensamma. (Ja, oops, NUON igen.)
Du skriver: "Vill man lära sig mer om hur det fungerar i stället för att köpa den missvisande bildsättning som väldigt lättvindigt användes av de rödgröna under valrörelsen så är det bara att läsa på :)"
Vad är det jag ska läsa på? Jag vill gärna lära mig mer.
Mvh, Hanna
Du kan ju börja med att läsa mina länkar Hanna ;)
Hej igen,
jag har läst dina länkar:
"Äpplen och päron"
Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har inte läst undersökningen men är i allmänhet skeptisk till den här typen av index.
– Det är som att addera äpplen och päron. Man väger ihop ett stort antal indikatorer men det är väldigt oklart vad man egentligen mäter. Det är bättre att titta på olika dimensioner och sedan uttala sig om dem, som till exempel tillväxt, sysselsättning eller jämställdhet, säger han till Expressen.se.
Din tolkning av dina artiklar är väldigt onyanserad.
Jag saknar fortfarande svar på mina frågor. Förstod du vad jag menar med traditionen kring regeringsalternativ? Jag uppfattar det som att du själv inte är partipolitiskt aktiv, men det är alltid bra att läsa på om svensk politisk historia, speciellt om man vill vara trovärdig i en lobbyverksamhet som du verkar driva?
Mvh, Hanna
Bara för att vi tycker olika … behöver ju inte just min tolkning vara onyanserad … vi tycker bara olika. Jag tror att vi med tanke på att vi står för två helt diametralt olika åsikter kan diskutera oss blå … vi kommer aldrig att närma oss varandra - utan får nog enas om att vi tycker helt olika.
Hur det kommer gå för Sverige … det får tiden utvisa. Kul hur som helst att den här dialogen finns kvar när vi om några år har facit ;)
Hej igen, Madeleine,
det är inte för att vi tycker olika som jag anser att dina tolkningar av de artiklar du refererar till är onyanserade. Bristen på nyansering (ja, eller rena feltolkningar) märks i att du t.ex. refererar till en artikel som handlar om MINST sociala klyftor genom att skriva MINSKADE sociala klyftor, vilket är något helt annat.
Jag har som sagt inget emot att vi tycket olika, det jag värjer mig emot är ditt sätt att dels skriva ut faktafel, men det är också ett problem att du slänger ur dig påståenden som du inte kan/vill? följa upp och motivera. T.ex. Vad är likheterna mellan de rödgröna och staten Grekland?
Hur det kommer gå för Sverige, ja, det är ju onekligen intressant. Jag vet dock inte vad du avser med "gå för"? Det finns ju väldigt många dimensioner i en stats framgång.
Mvh, Hanna
Hej Hanna,
Jag svarar gärna på frågor i mån av tid. Nu skriver jag bloggen som en vanlig liten mamma. Och jag måste prioritera vad jag lägger tid på. Min erfarenhet är att man kan sitta i åtta timmar om dagen och diskutera med de som tycker diametralt olika.
"Och vad tycker du om DET då" och så vidare. Jag sitter nu med mängder av upprörda, oroade föräldrar … ledsna föräldrar som behöver stöd, råd och tips för hur de ska göra nu när så mycket mer styrning väntar sedan de rödgröna börjat sina försök att styra landet.
Det är där jag kommer att lägga fokus och det mesta av min tid. Det är inte av elakhet, inte för att vara oartig, men jag har inte tid att diskutera på det sätt som du önskar.
Tycker du inte som jag skriv det, utveckla det, länka. Frågor till mig VARFÖR jag tycker på ett visst sätt och om jag kan utveckla mitt resonemang - det försöker jag med … i mån av tid.
Hej igen, Madeleine,
vad menar du med att du är en liten mamma?
Jag anser att jag utvecklar och länkar?
Okej, jag omformulerar mina frågor:
VARFÖR refererar du till en artikel som handlar om MINST sociala klyftor genom att skriva MINSKADE sociala klyftor, vilket är något helt annat? Kan du utveckla, tack?
VARFÖR anser du att det finns likheter mellan de rödgröna och staten Grekland? Kan du utveckla, tack?
Mvh, Hanna
Skicka en kommentar