måndag, februari 02, 2015

S och MP anser att alla föräldrar som är hemma längre med VB är inlåsta

Foto: Ozgur_poyrazogl (FLICKR) LICENS: CC BY-SA 

”Regeringen vill genom ett lagförslag avskaffa vårdnadsbidraget - trots att riksdagen före jul bestämde att det ska vara kvar, rapporterar SR Ekot.”

God morgon alla hemmaföräldrar. God morgon alla mammor och pappor med vårdnadsbidrag - för även pappor tar ut vårdnadsbidrag. Nu har vår nya regering hittat en ny stämpel att sätta på er: Ni är "inlåsta". Och ni ska snart bli befriade ... ;)

Vidgar man bilden lite och tänker lite längre än näsan räcker (och ideologins ramar sträcker sig) - så är ni ju hemma med er anställning skyddad. Ni har rätt att vara hemma tre år och ändå ha kvar jobbet. Ni har också den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI:n skyddad. Egentligen borde ni ju gratuleras, eftersom ni till skillnad från era bröder och systrar som bor i kommuner utan vårdnadsbidrag - inte behöver kastas ut från trygghetssystemen och bli utförsäkrade eller förlora en fot på arbetsmarknaden, bara för att ni väljer att stanna hemma lite längre med era barn. Bara för att ni VÄLJER att satsa på tid för barn och balans mellan familj och arbete.

Ni har också fler anledningar att vara glada. De föräldrar som väljer … (ja kanske till och med tvingas välja, eftersom deras kommun saknar vårdnadsbidrag) standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder ... är också de som är sjukast. De har alltså en markant ökning av sjukskrivningar redan efter första barnet. Långa sjukskrivningar saboterar karriären men försämrar också pensionen ... för att inte tala om livskvaliteten. Stockholm är hårdast drabbat av höga sjukskrivningstal hos framförallt kvinnorna (och enligt Försäkringskassan beror det på att där väljer en majoritet standardlösningen). I övriga landet där man inte jobbar heltid när barnen är små i samma utsträckning men ändå väljer förskola tidigt och går tillbaka och arbetar, så ökar sjukskrivningarna hos framförallt kvinnorna efter andra barnet.

Nu kan vi se att även männen drabbas av sjukskrivningar i allt högre grad, ju större ansvar de tar för hem och barn.

Det kanske är precis så som vi i Hemmföräldrars nätverk sagt i många år nu:

”Karriär och barn - javisst - men kanske inte nödvändigtvis samtidigt.”

Och så har vi de små som den nya S+MP-regeringen alltid "glömmer bort": barnen. Hur barnen mår av standardlösningen - det vet vi inte, eftersom vi inte har forskat på vilken effekt det har på barnen att placeras i förskola från tidig ålder, i stora barngrupper, med få personal, långa dagar. Det finns utländska undersökningar och de visar på på många risker. Det finns också forskning om vad små barn behöver, vilket gör att man lätt kan jämföra med om det är vad de får ... när de hamnar i standardlösningen ...

Låt därför de föräldrar som VILL vara hemma längre med sina barn, få vara det. MED sin anställning tryggad, med sin SGI tryggad - så i stället för att ta bort vårdnadsbidraget så se till att det införs i alla kommuner. Det är dags att sluta spela rysk roulette med människors liv. Vi har bara ett liv - och det går inte i repris!

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

p.s: Kanske handlar allt egentligen bara om att skapa en spricka i Alliansen: 
Björklund vill slopa vårdnadsbidraget

Läs också:

Alf Svensson, KD: "Ynkligt och oförskämt" 

Kvinnors villkor blir bättre med valfrihet

Mammor i Stockholm sjukskrivs oftare

Regeringen förbereder en skrotning av vårdnadsbidraget

Det duger inte att jobba heltid, hämta sent på dagis och sedan klaga när man får problem

När ska vi göra något åt jämställdheten som har effekt

Arrogans och brist på förståelse när SSU svarar en hemmaförälder

Den rödgröna ideologin kör över föräldrar som en ångvält

Därför ska vi ha vårdnadsbidrag

Kvinnor med två barn mer sjukskrivna

Störst risk för dubbelarbetande mammor att bli sjukskrivna

Framgångsrika mammor löper ökad risk för sjukskrivning

Uppdatering 16 februari 2015: FP och övriga partier som vill in och bestämma ÅT människor hur de ska leva sina liv under småbarnsåren ... belönas INTE av väljarna:

Skärmdump från Aftonbladet ... som inte ens nämnder KD:s uppgång ...9 kommentarer:

Madeleine Lidman sa...

De föräldrar som sökte vårdnadsbidrag i Stockholm innan årsskiftet fick det bara beviljat i sex månader - trots att de hade planerat för att ha det längre.

Var finns barnperspektivet i att rycka undan mattan för föräldrar och barn på det sättet? Hemmaföräldrars nätverk kontaktade därför samtliga ledamöter i utbildningsnämnden i Stockholm och ställde en fråga kring varför de blev så här med tanke på att vårdnadsbidraget ännu inte var borttaget när föräldrarna sökte.

Ordföranden i nämnden socialdemokraten Olle Bjurell har trots två mejl valt att inte svara över huvud taget.

De enda som tog sig tid att svara var Folkpartiet och Kristdemokraterna, som svarade direkt och sa att det här förmodligen klubbats igenom i kommunfullmäktige i budgeten. Det hade dock varit intressant att höra hur de rödgrönrosa resonerade innan de bestämde sig att sabotera för familjer genom att bara bevilja det i sex månader, i stället för den tid de planerat för.

Extra illa är det med tanke på att föräldrar måste ta ut 250 föräldradagar INNAN de kan ansöka om vårdnadsbidrag. Det gör att de då inte har dagar kvar att pussla och trixa med.

Mikaela sa...

Arg och ledsen blir man när man läser detta. Kan inte förstå att folk hela tiden behöver forskning som bevisar att barn mår bra att vara med sina föräldrar när de är små, borde vara sunt förnuft och helt naturligt att vilja vara hemma, eller jobba mindre. Skrämmande. Tror att våran psykiska hälsa kommer bli ännu sämre om 20 år än vad den redan är idag. Trist att politikerna inte kan se de långsiktigt utan kalla oss för inlåsta! Inlåst kan jag känna mig på jobbet, inte när jag är hemma med mina barn....

Unknown sa...

Upprörande att vårdnadsbidraget med största säkerhet slopas! Detta måste vi ta tag i!

Unknown sa...

Upp till kamp! Rätten till valfrihet för föräldrar och familjer är hotad. Ska institutioner uppfostra våra barn? Detta är upprörande och kränkande. Nu får det vara nog!

Krister Pettersson sa...

”Vårdnadsbidragets fall” är rubriken på dagens (3/2) SvD ledare av Sanna Rayman:

Rayman är positivt till den lättnad i den politisk-ekonomiska styrningen, som vårdnadsbidraget inneburit i vissa kommuner med mänskligt styre. Dock konstaterar hon, att beloppet 3000 kr per barn och månad är så obetydligt jämfört med den oerhörda subventionen till förskolebarnen, att inte så många föräldrar har kunnat/velat välja det. Dock är det en större %-andel invandrarfamiljer, som har accepterat den låga nivån, vilket nu är folkpartiets genomskändliga ”argument” för att nu hjälpa våra förtryckande socialister i s och mp att avskaffa denna lilla, men dock, lättnad i familjepolitikens totalitära förtryck.

Rayman slutar:

… men man skulle också kunna tänka sig att vårdnadsbidraget hade rotat sig mer om det verkligen motsvarade kostnaden för barnomsorgen och på allvar möjliggjorde valet. Det betyder inte att KD inte har rätt, det betyder bara att i konkurrensen mellan välfärdslösningar står sig vårdnadsbidraget slätt. Tyvärr!

Tyvärr, ja. Och glöm aldrig, att det är Folkpartiet (anti-liberalt !) som än en gång står för den behövliga hjälpen till socialisterna att kväsa några mänskliga rättigheter och upprätthålla en totalitär styrning, vars många negativa följder är uppenbara men sopade under mattan av landets nomenklatura i politik och media.

Anonym sa...

Lite statistisk undersökning kring Jan Björklunds uttalande och påstådda fakta kring vårdnadsbidraget:

"Vårdnadsbidraget har inneburit att framförallt lågutbildade invandrarkvinnor väljer att stanna borta från arbetsmarknaden, säger Björklund till Ekot."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fp-rostar-med-regeringen-om-vardnadsbidrag_4302333.svd

Jag gissar att han drar sin slutsats utefter denna SCB-rapport:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Lagre-inkomster-bland-foraldrar-med-vardnadsbidrag/

Enligt SCB har 7100 föräldrar vårdnadsbidrag i Sverige. I genomsnitt är andelen utrikesfödda utav Sveriges befolkningsmängd 16 procent. Detta medför att andelen utrikesfödda föräldrar med vårdnadsbidrag rör sig omkring 2000 individer, högt räknat. Sen om vi justerar för utbildningsnivå enligt SCBs statistik för utrikes födda bör omkring 1200 av dessa personer vara lågutbildade.

Observera att dessa siffror är endast ett överslag, men utefter dessa siffror tror jag inte att vårdnadsbidraget bör ses som ett gigantiskt samhällsproblem.

Madeleine Lidman sa...

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Lagre-inkomster-bland-foraldrar-med-vardnadsbidrag/

Sandra sa...

Finns det något man kan göra för att kämpa för vårdnadsbidraget?? Vill så gärna att det ska vara kvar, det är helt klart det bästa för mig och min familj. Blir så arg och frustrerad på detta.

Madeleine Lidman sa...

Hej Sandra,

Det bästa du kan göra är att ta kontakt med någon politiker i din kommun, skriv gärna till alla politiker i Barn- och utbildningsnämnden och fråga vad som gäller.

Skriv gärna också till de ansvariga i riksdagen ... tyvärr tror jag inte att det hjälper, de anser nämligen att de som vill använda sig av vb är en så liten väljargrupp så de är det riskfritt att köra över. Vad människor själva vill är ointressant, eftersom dessa politiker anser sig veta bättre än du, vilka val som är bäst för din familj.

Därför subventionerar de dig gärna om du går hemma med syskon och lämnar din ettåring till förskolan, då öppnar de pengapungen och delar ut av skattebetalarnas pengar ... tjoff så skickar de iväg 100 000 kronor så att du kan lämna ettåringen och gå hemma med syskonet.

Vill du däremot har omsorgen om din ettåring hemma - och själv ta ansvar för båda dina barn, så får du ingenting tillbaka av era inbetalade skattepengar.

Jag tror det blir till att ta nya krafter och försöka få de politiska partierna att återkomma med en ännu bättre lösning än vårdnadsbidraget. Hela systemet med den i princip gratis barnomsorg vi har nu - är hur som helst på väg att kollapsa, så på ett eller annat sätt så måste nya lösningar till. Men tyvärr tror jag inte att det är så mycket som går att göra i dagsläget ... förutom att hela tiden påminna politikerna om att det finns föräldrar som vill ha fler val. Mejla, ring ... se till att synas är mitt tips :)