onsdag, juni 10, 2015

Lärare som inte respekterar alla barn - bör byta yrke

Foto: Charlotta Wasteson (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Jag tror alla föräldrar känner igen den där pirrande känslan när det är dags för skolstart. Alla minns väl något mindre roligt från sin egen skoltid ... hur liten och utlämnad man kunde känna sig. Fokus som förälder ligger kanske många gånger på de andra barnen ... kommer de att vara snälla mot min guldklimp ... hur är stämningen ... få räknar väl med att det är lärarna som ska bli ett problem. Men i Sverige kan de bli det ... av orsaker som jag tror att få tänker på ... för ... i det här landet har en majoritet av alla barn gått i förskola innan skolstart ... ja inte sedan mer än några decennier ... men ändå ... och plötsligt så ser en del lärare alla barn genom dessa glasögon.

Och så dyker det då upp ett hemmabarn ... ett alldeles genuint hemmabarn ... som aldrig satt sin fot i en förskola.

Oj, oj, oj ... för en trångsynt person med bristande livserfarenhet så har då ett gigantiskt problem tornat upp sig. Hur ska det här hanteras?

Som en förälder berättar:

"Var på besök på den skola som dottern (antagligen) ska börja i förskoleklass i till hösten. Alla andra barn som var där var från en förskolegrupp som kom från andra sidan huset. Vi var de enda utifrån. Pedagogerna berättade om lokalerna och förklarade att i lilla rummet får man pyssla och där finns massa material. En av dem vände sig till min dotter och frågade:

"Vet du hur man gör när man pysslar? Har du gjort det eh..eh..där du var förut? Du vet när man klistrar och ritar och klipper?

Jag tittade på dottern och hon fattade inte alls vad pedagogen menade. Vadå "vet du hur man pysslar?" Och vadå "där du var förut". Dottern trodde nog det var en kuggfråga så dum var den.

Och själv kände jag mig nästan som en utpekad sektmedlem som hållit mitt barn isolerat och aldrig låtit henne veta vad pyssel är. Och inte visste de heller hur de skulle benämna att hon inte gått i förskolan. Suck".

En sådan här berättelse är inte okej på något sätt. Alla barn är olika och lika mycket värda. Alla barn ska behandlas med respekt när de kommer till skolan. De rektorer som har problem med personal som inte förstår att det finns barn som kan komma från olika typer av barnomsorg: förskola, dagmamma, flerfamiljssystem och omsorg i hemmet - de bör omedelbart se till att utbilda dem i att bemöta ALLA barn på ett respektfullt och välkomnande sätt. Fördomar ska stoppas undan och inga barn ska behöva känna sig utpekade eller sämre behandlade när de kommer till skolan.

Har du som förälder upplevt något liknande? Mött personal som agerar utifrån sina egna fördomar? Anmäl skriftligen till rektor och fråga vad de har för plan för att komma tillrätta med denna särbehandling av barn som haft annan omsorg än förskola - och hjälper inte det ... anmäl till Skolinspektionen.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk 

1 kommentar:

Karin Frid sa...

Vad hemskt att bli behandlad på det viset!