söndag, juni 21, 2015

Barn till arbetslösa ska in i förskolan - för att tas om hand av arbetslösa

Foto: Jimmie Nordberg (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Det blir något konstigt med all social ingenjörskonst ... alla dessa politiker som sitter vid sina skrivbord med medborgarnas liv i sina händer ... och som inte drar sig för att med envis klåfingrighet gå in och försöka detaljstyra hur människor ska leva sina liv ... i tron att deras styrning på något sätt skulle göra medborgarnas liv så mycket bättre.

Men ... det säger ju sig självt att de omöjligen kan ha tillgång till ALLA komponenter som formar varje enskild människas liv. Vi är ju olika ... även om det är bekvämt att försöka kategorisera människor, så betyder inte det att alla i en kategori är lika och att en exakt likadan politisk lösning kommer att vara det optimala för ALLA.

Problemet är att alldeles för många politiker inte förstår det här ... trots att det är grundläggande kunskaper som alla borde kunna greppa. (Känns lite pinsamt att ens behöva skriva ut det så här ... men i Sverige måste man vara övertydlig när det kommer till de här frågorna: VAD människor faktiskt både har rätt att bestämma själva och vad politiker definitivt ska hålla sig ifrån att bestämma kring).

Snillen spekulerar har nu (naturligtvis efter ivrig lobbying från till exempel Sven Bremberg på det som tidigare kallades Folkhälsoinstitutet - numera Folkhälsomyndigheten) kommit fram till att ALLA barn till arbetslösa ska ha "rätt" till ännu längre dagar i förskola: ”Avkastningen på satsningar av högkvalitativ förskola för utsatta barn är hög: intäkten är ofta mycket större än den kostnad som satsningen innebär". 

Ja studier i USA har visat att en förskola (av extremt hög kvalitet jämfört med vad vi kan erbjuda i dag i Sverige) kan ha en gynnsam effekt på barn i socialt utsatta områden - och då talar vi socialt utsatta områden i USA ... med allt vad det innebär. Även om vi har områden som det är tufft att växa upp i Sverige - så är vi inte ens i närheten av hur det kan se ut i socialt utsatta områden i USA.

Dessutom har vi ytterligare en situation i Sverige som är ganska speciell ... vi har extremt höga sjukskrivningstal bland personal som arbetar i förskolan ... långa sjukskrivningar ... och många som hoppar av och byter yrke. Den personalbristen löser vi nu i allt fler kommuner med att slussa in arbetslösa i förskolan. De erbjuds praktik och utbildning till barnskötare. Vi ska med andra ord erbjuda förskola till arbetslösas barn ... ännu längre dagar ... i stora barngrupper ... med personal som är arbetslös ... egentligen.

Bara i Sverige ...

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

p.s

Dessutom finns det mängder med andra sätt att optimera barns chanser ... utan att placera dem ännu längre dagar i förskolan. Det finns ingenting som säger att förskola just långa dagar är en faktor som är avgörande. Stötta i stället familjerna ... om det behovet finns ... OCH ta fram en ny modern och flexibel familjepolitik. DET kommer att ha mycket större effekt än att placera många små barn, långa dagar i stora barngrupper, när man dessutom VET att långa dagar kan ge en ökad risk för barn med fler beteendestörningar.
1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, tokigt kan det bli när social ingenjörer teoretiserar lite för mycket.
Det är väl ungefär som det här med nattis. En förskola ska vara öppen på natten för att en förälder ska ut och arbeta, kanske med att vårda någon annan än det egna barnet. En rundgång som kostar skattebetalarna stora summor och som nog inte kan vara i enlighet med barnets bästa.