torsdag, juni 11, 2015

De rödgrönrosa i Stockholm tog bort vårdnadsbidraget - nu sparar de på förskolan också

Skärmdump
Jublet visste inga gränser hos de rödgrönrosa när de fick makten i Stockholm stad. Bland de första besluten de tog hamnade ett borttagande av det lilla men viktiga verktyget för småbarnsföräldrarnas livspussel: vårdnadsbidraget. Äntligen hade de hittat ett medel att få in fler barn i förskolan, genom att rycka undan mattan för föräldrar som valt att ha sin omsorg i hemmet. En omsorg som bara kostade staden 36.000 kronor per barn och år jämfört med dryga 124.000 kronor per barn och år om samma barn skulle tryckas in i de redan stora barngrupperna i förskolan.

Vi som inte grundar våra idéer kring familjepolitiken på ideologi - utan fakta - ställde oss förstås lite frågande till om det här var ett så vidare smart beslut ... stora barngrupper ... och så då trycka in ännu fler små barn, mot föräldrarnas vilja ... till en ökad kostnad av hur många miljoner?

En liten stilla undran var därför ... varför inte börja med att ta itu med krisen i förskolan innan man med tvång försöker få in ännu fler små barn?

Sedan kom verkligheten ifatt de rödgrönrosa, så trots jublet från den gamla fi:aren Agnes Wold om att "äntligen är vårdnadsbidraget borttaget" - så sitter nu de styrande med skägget i brevlådan. Först ut att spara in pengar på barnen är stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen. Nämnden har nu infört ett sparbeting med inköpsstopp, rekryteringsstopp och vikariestopp. Ikväll är det möte:


Större barngrupper är nu ett faktum ... precis som vi i Hemmaföräldrars nätverk varnat för. De som vill stötta de här föräldrarna kan göra det via den här facebookgruppen: https://www.facebook.com/forskoleforandring

Men nu är det också så viktigt att stoppa ett borttagande av vårdnadsbidraget i fler kommuner - eftersom resultatet bara kommer att bli ökade kostnader, större barngrupper, besparingar på förskolan och en väldigt, väldigt mycket sämre miljö i förskolan för alla barn och för de pedagoger som arbetar där. Nu är det dags att sätta stopp för den rödgröna och i vissa kommuner rosa lekstugan. Det här handlar om små barn ... deras liv går inte i repris ...

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Större barngrupper om vårdnadsbidraget tas bort

Susanna Mannelin: Vem är den feministiska förebilden?

Inga kommentarer: