tisdag, juni 02, 2015

Steg för steg ökar detaljstyrningen av Sveriges föräldrar

Foto: Jeff Golden (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Är du förälder? Har du drömmar om vad du vill med ditt liv? Kände du att du hade makten i din hand att välja HUR du ville leva ditt liv? Glöm det ... den tiden är förbi. Nu har vi en ny regering som vet bättre än DU ... hur du ska leva ditt liv. De har en plan, för dig och alla föräldrar som vistas i det här landet. Vi är ju lika ... vi är föräldrar ... det är allt de behöver veta när de ska detaljstyra hur vi ska tillåtas leva våra liv.

Det finns sååå många felaktiga val som föräldrar kan göra så nu har de en långsiktig plan:

1. Ta bort vårdnadsbidraget. Då måste den förälder säga upp sig om de vill ha omsorgen om sina barn hemma längre och förlorar då inte bara sin anställning utan också sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Många kommer då inte att våga ta det steget ... räknar de med.

2. Tvångskvotera mer av föräldradagarna. Föräldraförsäkringen är redan i dag individualiserad. Det innebär att föräldrarna får hälften av föräldradagarna var, sedan kan de skriva över dagar på varandra. Därför ska nu ytterligare en tvångskvoterad månad införas för att sedan utöka det så att dagarna tvångskvoteras fullt ut mellan föräldrarna.

3. Stoppa rätten att ta ut obetalda dagar i föräldraförsäkringen - är nästa steg. Då kan inte föräldrar maxa tiden hemma genom att ta ut en del obetalda dagar - och tvingas därmed ut i arbete tidigare.

Men det kommer säkerligen inte att stanna där, om föräldrar ändå väljer själva hur de fördelar sina föräldradagar ... kanske som en del föräldrar nämnt när frågan diskuterats ... genom att de helt enkelt kommer att säga upp sig för att kunna vara hemma längre -  ... så måste ju även det fria valet styras upp ... och då kommer nästa steg: obligatorisk förskola.

De flyttar hela tiden fram sina positioner men målet är tydligt. Det fria valet måste undanröjas helt, för föräldrar som kan välja ... riskerar att välja "fel". Ja de väljer naturligtvis rätt utifrån hur deras situation ser ut för tillfället, men fel enligt den ideologi som vänstern och FP följer slaviskt.

Ingenting av det vänstern och FP tänkt ut i teorin kommer dock att fungera, de mål de tror sig uppnå - kommer inte uppnås - för de har glömt en grundläggande variabel som måste med: familjer är olika - barn är olika. En lösning kan omöjligen passa alla. De som kommer lida mest i allt det här experimenterandet är barnen ... de får betala priset när all styrning gör det ännu svårare för föräldrar att välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Sorgligt!

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Vänstern och FP kör över Sveriges föräldrar

Riskfyllt styra mer ännu mer i familjepolitiken

Debatt mellan HFN och S-kvinnornas ordförande - i P1 angående föräldraförsäkringen

Att smita undan - om en tredje pappamånad
3 kommentarer:

Anonym sa...

Madeleine, du gör ett bra och viktigt arbete med att engagera dig och skapa opinion när det gäller valfrihet för föräldrar. Fortsätt!

Mikarla sa...

Blev uppriktigt så ledsen och samtidigt så jäkla förbannad när jag läste regeringens förslag. Sorgligt är bara förnamnet. Låt varje familj bestämma själva hur de ska fördela dagarna. Nu ska vi inte ha fler barn men tycker synd om de familjer som kommer att bli tvingade till detta nya idiotiska förslag.

Anonym sa...

Ja, sorgligt är vad det är. VAR finns barnperspektivet? Låt människor prioritera familjen om de vill. Det kan aldrig vara dåligt för barnen med föräldrar som vill engagera sig i dem istället för att göra karriär under småbarnsåren (livet brukar vara långt, i genomsnitt lever svensken över 80 år och har all tid att jobba senare). Det talas så vackert i Sverige om "gilla olika" och liknande, men det är bara floskler. De kvinnor som inte vill vara hemma med sina barn har ju all frihet att överlåta alla sina föräldradagar till pappan, men alla vill inte göra det, vilket kan bero på en mängd olika saker, inte sällan att mamman och pappan vill att barnet ska kunna ammas länge.