Foto: Felipe Fernandes (FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Det är nog därför vissa blogginlägg far fram som tornados på nätet ibland. Vissa inlägg blir som när en tryckkokare exploderar ... människor blir så lättade över att någon äntligen säger det som man inte får ... att de delar hej vilt och en åsikt kan fara fram som en projektil över nätet. För att bara dela kan ju lika gärna betyda att de är emot .. som för ett inlägg. Människor behöver inte ta ställning, de är oskyldiga till själva åsikten ... de delar bara.
"Vi brukar tala om den svenska åsiktskorridoren. Det är fel. Det handlar snarare om en hermetiskt tillsluten åsiktstunna med samma argument och samma gamla syre som bara far runt. Inget nytt har kommit in sedan locket spikats på. Tills tunnan spricker", skriver JanJolof så klockrent som det kan bli.
Ett tydligt exempel på den här tystnadskulturen är det inlägg jag skrev i april 2014. På två dagar så hade det över 100 000 unika läsare. Sedan dess har det nått över 230 000 tusen och det har över 63 000 likes.
Vi talar över 63 000 likes!!!???
... men ... att det har fått så många likes har inte uppmärksammats i en enda tidning.
Vad handlade då inlägget om? Håll i er ... det handlade om ... att ... en del barn, vars föräldrar är föräldralediga med syskon, går alla dagar hela året om - alla lov också ... i förskolan. De får aldrig ledigt. Och så får man ju inte skriva ... för då kan man skuldbelägga några föräldrar ... och det är faktiskt inte helt ofarligt. För den person du möter på anställningsintervjun kan ju ha sitt barn året om i förskolan när den andra föräldern är hemma med bebis, din chef som kanske snart ska sätta lönen eller ska ge någon möjlighet att avancera kanske faktiskt har en liten som inte ens är ledig under sommaren, dina kunder som ska köpa dina varor och tjänster ... ja ni hänger med va! Det kan komma att kosta, tro mig jag VET ;)
Under mina 14 år så har jag hört om barnläkare och barnpsykologer, som sitter inne på ett berg med kunskap om vad små barn behöver, som faktiskt inte vågar säga det rakt ut ... att små barn faktiskt inte alls behöver förskola ... året om alla dagar ... ja det är faktiskt så att små barn inte behöver förskola över huvud taget. Det är inte lika med att en bra förskola, med en lagom stor barngrupp och tillräckligt med personal behöver vara dåligt för barn. Det är bara så att förskola inte är ett måste om det finns ett bra hem med en fungerande alldeles vanlig förälder hemma, eller två föräldrar som jobbar deltid och delar på hemmatiden.
Men det är inte kunskap som föräldrar får i dag. Föräldrar får inte kunskap om vikten av en god anknytning. De får inte veta att små barn som lämnas gråtande i förskolan kan få sår i själen för resten av livet om det görs på fel sätt och det inte finns en annan trygg anknytningsperson (som ingår i barnets anknytningshierarki) ... som tar över när den primära anknytningsperson går sin väg. Föräldrar matas med att det är de det är fel på, det är föräldern som gör fel, är för orolig, sänder fel signaler ... som gör att barnet gråter. Och personalen som ofta vet, sitter i en rävsax och får inget säga .. har inte möjlighet eller ork att säga något ... och har inte heller förutsättningar många gånger att trösta alla små gråtande ettåringar som skolas in samtidigt ... och lämnas. De får hitta andra strategier, tvärt emot den kunskap de besitter, för att klara av sitt uppdrag.
Det är faktiskt ganska grymt. Jag lider med barnen med även med personalen. Visst de är ändå vuxna, men ju mer jag läser inne på till exempel Förskoleupproret ... hur personalen sliter, kämpar, vill förändra, men ändå inte kommer vidare. Men HUR ska de kunna göra det när först och främst de politiska ramarna ser ut som de gör och sedan när föräldrar är så helt uppåt väggarna felinformerade om vad små barn behöver?
Ja det är obekvämt att säga sanningar, men jag hävdar ändå med en dåres envishet att det är så mycket värre och hemskare att låta bli. Och även om mitt lilla blogginlägg med alla sina likes aldrig fått, eller kommer att uppmärksammas i dagspressen, så tror jag ändå att det sått ett litet frö. För nyligen så hade faktiskt Expressen en ledare där de ifrågasatte om 30 timmar förskola till föräldralediga på skattebetalarnas bekostnad, verkligen är okej. Men tyvärr så går det för långsamt, vi måste få upp kunskapen om vad små barn behöver upp på bordet här och NU. Sedan måste vi förändra familjepolitiken så vi får politiska ramar som gör det möjligt att skapa bra förutsättningar för våra minsta.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Förskolan ska inte användas som gratis barnpassning
Föräldralediga bör inte få ha små barn i förskolan
Barn mellan ett till tre år behöver omsorg - inte skola
Magkänsla och sunt förnuft är klart underskattade
Mer tid med barnen gör att du utvecklas som förälder
Tystnadskulturen har invaderat Förskoleupproret
2 kommentarer:
Jag håller med att barn inte skall behöva ha förskola när de är mellan 1-3 år, men vad gör man när man som förälder inte har råd att betala hyran och ge barnen fullvärdig kost om man inte arbetar utanför hemmet. Politiker skärp er Och ge de föräldrar som vill ta hand om dessa små, ekonomisk hjälp att ta hand om dem själva i sitt hem.
Sverige är det land som beskattar sina låg- och medelinkomsttagare högst i världen. Det gör att människor har svårt att få ihop ekonomin sedan skatten är betald och särskilt då med en inkomst. Det här minskar föräldrars valmöjligheter och det är inte okej.
Därför behövs det verkligen en nyare och bättre familjepolitik som ger föräldrar fler verktyg att pussla och trixa med under småbarnsåren - för att de ska få ihop livspusslet och kunna ge sina barn tid.
Idag har S, V, MP och M valt att helt ta bort familjepolitiken som ett politikområde - det är konstigt att en så viktig fråga inte längre finns med hos en del partier. Menar de med det att förskola är det enda alternativet för ALLA familjer? Men familjer är olika och barn är olika, därför behövs familjepolitiken och i den familjepolitiska ramar som stöttar valfrihet.
Skicka en kommentar