tisdag, september 22, 2015

Ha, ha, ha - nu rycker vi undan mattan för de som har omsorgen om barnen hemma!

Foto: Donnie Ray Jones (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Vilken härlig känsla det måste vara för alla politiker inom S, V, MP, FP och C, snart så ryker vårdnadsbidraget. Den lilla reform som ändå gett föräldrar möjlighet att ha omsorgen om barnen hemma, utan att de behövt säga upp sig och förlora en fot på arbetsmarknaden. Och som också gjort att de sluppit bli utförsäkrade genom att de kunnat behålla sin sjukpenninggrundande inkomst.

Ja vad kan jag säga - vi gör alla olika val här i livet vad vi väljer att lägga vår energi på. Om de här politikerna inte var så förblindade av ideologi, så skulle de kanske se den lilla människan och hur hon drabbas av deras beslut. Om de någon gång släppte ideologin - så skulle de kanske se det enskilda barnet. För barn är olika.

Hur kommer det att påverka Ellen som är högkänslig, när hennes mamma och pappa som arbetat deltid 50 procent var och turats om att vara hemma 50 procent, nu när de inte längre kan göra samma val? I kommunen finns det inte heller någon dagmamma, för alla kommunala dagmammor har fasats ut och privata alternativ motarbetas, så då blir det förskola för Ellen. En förskola som kanske inte är anpassad för barn som Ellen.

Och hur kommer Olle att må? Föräldrarna misstänker att han kan ha autism och stora barngrupper, buller, många olika ansikten är inte en bra miljö för honom. Därför hade de tänkt att ha omsorgen om Olle hemma. Men eftersom den rödgröna ideologin bygger på att alla barn är lika, så finns det inte plats för att låta barn som Olle få en bra uppväxt.

Familjen Johansson har väntat länge på sitt barn. Efter flera sena missfall har de nu äntligen fått sin lilla Linnéa. De vill njuta av tiden med henne och vänta med förskola tills hon har fyllt tre år, men ekonomin sätter käppar i hjulet. Nu får de inte det liv de hade tänkt utan tvingas sätta Linnéa tidigare i förskolan eftersom de plockat ut sina 250 dagar samtidigt som kommunen valde att ta bort vårdnadsbidraget, innan de hann få det beviljat.

Borde det inte vara så att de politiska ramarna i familjepolitiken ska stötta föräldrar att pussla och trixa och hitta olika lösningar som passar under de viktiga småbarnsåren? Men så ser det tyvärr inte ut i dag i Sverige där fyra partier har bestämt att de vet bättre än familjerna själva - vilket val som är bäst för just deras barn.

Nu får jag ta emot föräldrars oro inför framtiden, se hur mattan rycks undan för mängder med familjer, höra om hur barnen drabbas. Där sitter jag och arbetar ideellt för att hjälpa föräldrar att reda ut den röra som detaljstyrande ideologiska ångvältspolitiker ställt till med. De jublar - jag ser baksidan. Och det jag ser är ingenting som borde göra någon människa stolt. Och de som får betala priset? Ja det är barnen. Skamligt S, V, MP och FP!

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också: 

Susanna Mannelin: Vem är den feministiska förebilden?

En förskollärare: Nu ger jag upp

Det blir inte bra när en läkare blandar in ideologi i sin yrkesroll

Därför ska vi ha vårdnadsbidrag2 kommentarer:

Mikaela sa...

Helt otroligt! Blir mörkrädd och börjar allvarligt fundera över vart vi är på väg?
Folk jobbar ihjäl sig, folk går in i väggen, blir utbrända, stressen ökar och ändå väljer partierna bort möjligheterna för oss småbarnsföräldrar. Skäms!

Madeleine Lidman sa...

Ja visst är det skrämmande! Och hur är synen på det lilla barnet - alltså vilken syn ligger till grund för den politik som de rödgröna för fram?

Som jag tolkar den politik som förs fram så är förskolan utformad efter ett "mallbarn" - ett barn enligt någon slags standardmall med alldeles unika egenskaper - och alla ska tydligen vara lika eftersom de rödgröna bara vill ha förskola.

Är det så här de ser på mallbarnet? Det ska: Tåla mycket buller, stress, klara av många olika relationer, kunna hävda sig och ta för sig, vara självständigt från ett års ålder, ha några slags superkrafter som innebär att där personalen blir sjukskriven på grund av miljön - så ska barnet klara sig helskinnat och dessutom klara av den miljön fler timmar än personalen. Personalen får arbeta maximalt 8 timmar per dag, men vissa barn ska orka med 10 timmar per dag eller mer.

Vilka belägg inom forskningen har de rödgröna för att de över huvud taget finns sådana barn? Bara en tanke om man vänder lite på saker och ting ...

Fast - nej just det - de bygger ju inte sin politik på forskning. De bygger den på ideologi - och det är barnen som får betala priset!