onsdag, januari 02, 2008

Socialdemokraterna om vårdnadsbidraget

Det är sååååå orättvist säger de socialdemokratiska politikerna om vårdnadsbidraget. För om några föräldrar väljer att ta ut vårdnadsbidrag (trots att det handlar om en ynka ersättning om 3.000 kronor till barnet är 3 år) så kommer det att kosta sååååå mycket pengar. Och enligt socialdemokraterna vill människor faktiskt att de pengarna används till bättre saker. Enligt socialdemokraternas egna undersökningar förstås. Fast det finns faktiskt en mer oberoende undersökning från Sifo som säger att 64 procent av svenska folket kan tänka sig ett vårdnadsbidrag. Och det finns ett Föräldrauppror som tydligt indikerar att valfrihet och många barnomsorgsalternativ är en mycket viktig fråga för dagens föräldrar.

Jag känner en fyrabarnsmamma som inget hellre vill än att vara hemma med de egna barnen, men hon kommer inte att ha råd även om vårdnadsbidraget införs. För införs det till sommaren är barnen 6, 4½, 3 och 1½ år – varför hon bara får ersättning för det yngsta barnet.

3.000 kronor för att ta hand om fyra barn!

Om hon istället sätter de tre äldsta barnen på dagis och är hemma med den yngsta så kan hon förutom vårdnadsbidraget för ett barn få ut barnomsorgssubventioner från kommunen om cirka 100.000 kronor per barn och år. En lösning som skulle kosta kommunen 300.000 kronor plus 36.000 kronor.

Då hade det varit mycket billigare om hon fått ett vårdnadsbidrag om 36.000 kronor per barn och år istället. En liten nätt besparing om 192.000 kronor per år för kommunen.

Om kommunen nu hade fått en möjlighet från regeringshåll att välja en billigare lösning och betala ut ett vårdnadsbidrag per barn, så dyker nästa problem upp. Socialdemokraternas gamla klyscha om kvinnofälla som genomsyrar hela samhället och skapar en negativ attityd till hemarbetet som förpestar tillvaron för hemmaföräldrarna.

Varför är det en kvinnofälla om just kvinnor väljer att arbeta med barn som hemmaförälder?

Det är ju från socialdemokratiskt håll helt accepterat att 98 procent av alla som arbetar på dagis är kvinnor? Lönen för kvinnor som arbetar på dagis eller lönen (vårdnadsbidraget) till kvinnor som är hemmaföräldrar kommer ju från samma håll – från skattepengar.

Hela diskussionen är så löjeväckande och döljer det som det verkligen handlar om:

socialdemokraterna vill inte att människor ska få bestämma själva hur de ska leva sina liv. För de anser sig nämligen ha hittat en lösning som de vet är "bäst" för alla och då ska alla leva efter den och alla argument för andra alternativ ska till varje pris skjutas i sank.

Visst det finns problem för den som väljer att vara hemma. I Sverige har vi ett system där din karriär bygger på att du hela tiden har en fot kvar på arbetsmarknaden och där arbetet som hemmaförälder värderas till noll och nix och till och med är så illa sett i röda kretsar att man tar sig rätten att förlöjliga och håna hemmaföräldrar för att verkligen sabotera deras framtidschanser.

Men det är saker vi kan ändra på.

Redan nu går det att se en attitydförändring hos människor, man börjar förstå att föräldrar är viktiga för barn. Och att det som investeras i tid och kärlek när barnen är små, senare avspeglas i deras psykiska och fysiska hälsa. Då kan det väl inte vara så svårt att förändra attityden i samhället till hemmaföräldrarna och därmed minska den diskriminering som de drabbas av – bara för att de valt att prioritera sina barn under några år?

Som jag sagt tidigare, låt hemmaåren bli en merit i föräldrars cv, som skrivs dit med stolthet och bemöts med respekt hos arbetsgivarna. Den kvinnofälla som socialdemokraterna pratar om är faktiskt något som de skapat och som vi tillsammans kan få bort genom olika åtgärder, varav jag nämner några ovan, men det finns mycket mer att göra. Det handlar om att öppna ögonen och få politikerna att våga förändra det som är fel idag.

Madeleine Lidman

Läs också:

Med ett "von oben" perspektiv på familjepolitiken

Katrineholm en typisk "nej-sägar" kommun

Föräldraaktion i Nässjö för vårdnadsbidraget

Nu samlar de in namn för ett vårdnadsbidrag

Liza Marklund: "Kådisarna är värst"

Svenska barn allt sämre i matematik

Inga kommentarer: