fredag, april 04, 2008

Medmänniska - ett viktigt uppdrag

Ibland blir det tjatigt men i bloggandet så kommer jag ofta tillbaka till vissa viktiga grundläggande punkter i det som kallas livet. En viktig sak är hur vi människor stöttar varandra.

Vi lever i ett land där staten under decennier försökt ta över många av de uppgifter som vi människor skötte själva en gång i tiden. Har vi frågor om barn så förväntas vi till exempel vända oss till Barnavårdscentralen när barnen är små, för att från ett års ålder överlåta till förskolan att vårda och fostra barnen. Vi invaggas i känslan av att allt det är gratis, nödvändigt och självklart men i själva verket så måste vi också arbeta hårt för att via skattepengar finansiera de uppgifter som staten tar över.

Priset vi får betala är högt. Många människor har inte tid med sin familj - än mindre tid har de för sina medmänniskor. Men vi människor behöver varandra - varje generation kan och ska inte alltid "behöva uppfinna hjulet" på nytt. Det finns så mycket kunskap som vi människor tar in under våra liv, som vi behöver dela med oss av till andra.

När vi bygger nätverk med andra föräldrar - när vi har tid och ork att stötta varandra i föräldraskapet och avhandla vardagens små problem, så växer vi och mycket av den ångest och oro vi kan drabbas av i livets olika situationer kan dämpas och lindras. Vi hittar problemlösningar och vi kan gå vidare.

Men hur värderar vi tid för föräldraskap - tid för att bygga nätverk kring familjen och tid för att reflektera över livet som förälder?

Som samhället är uppbyggt i dag så förväntas vi klara oss utan tiden till den här viktiga medmänskliga kontakten. Stressen och bristen på medmänskligt stöd och naturlig ångestlindring skadar människor. Men när skadan väl uppstått då finns det lyckopiller att ta och psykologer att gå till.

Vilket förstås inte heller är gratis utan bekostas av våra skattepengar.....

Vi som har valt att "downshifta" - vi som haft förmånen att kunna "downshifta" kan ge vårt lilla bidrag och dela med oss av de erfarenheter vi fått. Kanske kan det hjälpa någon. Det handlar inte om professionell hjälp, utan bara om vanlig medmänsklighet. Om att våga dela med sig av det man upplevt och det man själv lärt sig på sin levnadsstig.

Inne på Hemmaföräldrars forum finns det många medmänniskor som stöttar andra och där finns många fina guldkorn som andra föräldrar kan ta del av. Från och med nästa vecka som kommer vi att plocka ut tips från forumet och lägga ut under rubriken "Medmänniska" varvat med erfarenheter och vanliga frågor som jag själv stöter på i min roll som mamma.

Välkomna!

Madeleine Lidman

Inga kommentarer: