fredag, april 18, 2008

(M):s familjepolitik slår hårt mot Axén Olin

Det finns ett generalfel i moderaternas familjepolitik och det är deras attityd till arbetet som hemmaförälder. Av någon anledning så ser de inte vården och omsorgen om de egna barnet som ett arbete som platsar under "arbetslinjen". En synsätt som slår hårt mot framförallt kvinnor och nu senast ut i raden av drabbade är Kristina Axén Olin.

Moderaterna är negativa till vårdnadsbidraget och vill sätta det lågt "så att inte så många ska välja det".

Men tänk om det bästa för kvinnorna vore att de fick en chans att vara hemma på heltid under barnets första tre år?

Varje graviditet tär på kroppens resurser. Amningen och den störda nattsömnen - bidrar till att kvinnor blir trötta. Och det gör inget om de inte tvingas till heltidsarbete när barnet är ett år. Varför ska vi i jämställdhetens namn inte låtsas om att män och kvinnor är olika? Det är ju ändå kvinnan som bär barnet och som ammar. Många jobbar dessutom in i det sista av sin graviditet och bara det sliter på både kropp och själ. Det här att inte få tid att fundera och mentalt ställa in sig på den omställning som ansvaret för ett nytt litet liv innebär.

Med barnen som murbräcka för jämställdhet har Kristina Axén Olin tvingats att leva ett liv så hårt att hon till slut knäcktes. Barnen har saknat sin mamma och deras dröm är att hon nu ska vara hemmaförälder istället. De vill ha tid med sin mamma.

Tänk om....
Kristina istället fått vara hemma tre år med varje barn?
Tänk om hon sedan ändå varit välkommen tillbaka till sitt arbete?
Tänk om attityden till det arbete hon utför som mamma varit så positiv att alla erfarenheter hon fått genom livet med barnen lagts till som en merit i cv:n?
Tänk om det varit accepterat inom hennes parti att barn tar tid och att barn behöver tid med sina föräldrar - att tid för familjen och en balans mellan familjeliv och arbete är det bästa. Då hade kanske familjen "varit hel" idag och hon hade kanske arbetat kvar som finansborgarråd?

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Inga kommentarer: