lördag, april 26, 2008

"Uteförskolor" ska lösa platsbrist

Skärpdump från artikel
Nu ser vi på Hemmaföräldrar att en del av de faror vi flaggat upp för börjar bli allvar. I flera år har utvecklingen gått mot ett aktivt arbete ute i många kommuner för att få bort alternativen till dagis. Dagmammorna fasas ut och många kommuner vägrar att införa fler alternativ än dagis.

Sedan omfattas inte barnen av någon arbetsmiljölag, vilket gör att det inte finns några restriktioner för hur verksamheten ska se ut (annat än rent läroplansmässigt). Det går att ha hur stora barngrupper som helst, med hur lite personal som helst.

När alla föräldrar är samlade i samma fålla och det bara finns ett alternativ - dagis - då är det lätt att försämra det som erbjuds. I Sandby och Genarp där barngrupperna stora och lokalerna få - och det kostar naturligtvis att bygga nytt - så därför planerar man för "uteförskolor". (Sydsvenskan den 25 april 2008).

Var ska barnen då ha sin trygga och fasta punkt? Under de 10 timmar per dag som barnen tillbringar i förskolan från ett års ålder tills de börjar skolan, ska de alltså mest få vara ute (eller i inhyrda bussar, ett förslag som nu behandlas av socialdemokraterna.)

Det här är en skrämmande utveckling och det som skrämmer mig mest är att det är så tyst från föräldrahåll. Om inte föräldrarna skyddar sina egna barn och ställer krav på deras miljö - vem ska göra det då?

Madeleine Lidman

Läs också:

(S) gör en "Ringholm" kring vårdnadsbidraget

Föräldraaktion i Nässjö för vårdnadsbidraget

(S) i Katrineholm säger nej till vårdnadsbidraget

Avslag för vårdnadsbidraget i Östra Göinge

Marie Söderqvist: Vi förtjänar en bättre dagiskö

Ett litet nödrop från en hemmaförälder

(S) försöker stoppa valfriheten också i Sollentuna

(S) stoppar familjenätverk i Uppsala

Sverige ett U-land i valfrihet

Malmö säger NEJ till privata dagmammor

Nedläggning av lekis - ytterligare ett hot mot dagmammorna

Låt tjänstemännen ha sitt kontor i en buss

5 kommentarer:

Lenox sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lenox sa...

Du kategoriserar så mycket att du förlorar din trovärdighet. Hur många barn tror du tillbringar 10 timmar på förskolan 5 dagar i veckan?

Tror du verkligen att det bara är läroplaner som styr verksamheten? läs på!

Lenox

Madeleine Lidman sa...

Jag skulle naturligtvis ha lagt till ett litet "många" där i texten - många barn tillbringar 40 timmar per dag på dagis och hur blir det speciellt i en uteförskola.

Du hugger mot mig som person (skjut budbäraren) och säger att jag saknar trovärdighet men då kan kanske du berätta för mig i vilken lag det finns en begränsning angående barngruppsstorlek eller hur många personal det ska vara per barn minimum.

Synd att du inte förstår (eller vill förstå) vad det är jag "larmar" om.

Vilka fördelar ser du med att man hastigt och lustigt bestämmer sig för att ha "uteförskolor" när man inte har tillräckligt med platser, med bussar som fast bas i vissa fall.

Skulle du själv vilja arbeta på en sådan arbetsplats?

Lenox sa...

jag har inte nämnt något om att jag ser en fördel med att skapa snabba lösningar.

i de flesta kommuner finns riktlinjer för hur mycket personal det bör finnas i en barngrupp på 15 barn.

Och faktiskt Madeleine. Jag har ju läst många inlägg av dig och ser hur du kategoriserar, jag skjuter dig inte som budbärare, jag påpekar hur jag uppfattar din blogg. Dvs inte så trovärdig eftersom du generaliserar och kategoriserar OTROLIGT mycket. Att du dessutom aldrig någonsin skriver något av förskolornas positiva effekter för många barn, gör inte det du skriver mer trovärdigt.

Jag förstår vad du vill ha sagt, men jag tror inte att det är så som du säger, jag tror heller inte att du genom att försöka skjuta förskolornas trovärdighet i sank, vinner något.

Madeleine Lidman sa...

Det är synd att du missar poängen med det jag skriver. För de små barnen behöver verkligen fler som vågar stå upp för dem och som vågar se det som är dåligt.

När vi ser kan vi förändra och göra saker bättre.