torsdag, april 10, 2008

Våga prata om beteendestörningar

DN Insidan har den 10 april ett reportage om en ung kille som slår istället för att prata. Han fungerar inte alls socialt utan slår hårt på det barn som står närmast när han blir arg eller upprörd. Han klarar inte att fungera i grupp och tycker att det "känns skönt att slå andra". Ett sätt att lindra stress kanske, men också ett beteende som han måste ha lärt sig tidigt och kommit undan med.

Artikeln är en av många som berättar om barn med beteendestörningar - något som bara ökar och som skapar kaos i många skolor idag. Här berättar man om hur barn kan få hjälp att börja bete sig "mänskligt" och hur de kan bli socialt välfungerande.

Men varför vågar inte media ta upp det mest självklara - hur vi undviker att så många barn får beteendestörningar?

I en sådan här artikel saknar jag det mest självklara av allt; När började den här pojken på dagis? Hur stor var barngruppen? Hur många var anställda fanns det? Var det hög personalomsättning och många vikarier?

De första sex åren är de viktigaste - det är då vår personlighet formas. Varför är journalisterna så ängsliga och politiskt korrekta att de inte vågar se det som finns mitt framför näsan på dem.

Jag hoppas en förändring kommer mycket snart.

Madeleine Lidman

Läs också:

Artiklar om psykisk ohälsa

Inga kommentarer: