måndag, mars 23, 2015

Stoppa inte möjligheten för föräldrar att välja balans mellan familj och arbete

Foto: Joshua Rappeneker (FLICKR) LICENS: CC BY-SA 
Barnen är våra minsta, mest skyddslösa individer i det här samhället. Barn är olika. Politiska beslut som rör barn bör därför bygga på en barnkonsekvensanalys. Men det har tyvärr S, MP, FP och V helt glömt bort när det gått ut och sagt att vårdnadsbidraget ska tas bort på nationell nivå.

Redan nu kan vi se hur mattan rycks undan för föräldrar i kommun efter kommun. Först ut var Stockholm, sedan Uppsala, Linköping och nu står Haninge på tur … för ett borttagande av VB. Hur små barn som inte får den omvårdnad präglad av kärlek, närhet, god omsorg och god anknytning samt socialt samspel mår … när de blir äldre … det vet vi, för det kan vi se i de ökande psykiska ohälsotalen.

Varför den psykiska ohälsan ökar … om det beror på förskolan och att barnen är där 10-11 timmar per dag i stora barngrupper med få personal … det vet vi ju inte, eftersom ingen forskat på vilken effekt dagens förskola har på barn. Men pratar man med psykologer så säger de bara: "Vi vet vad barn behöver" … ja det vet vi … och gissningsvis så finns det då många små barn som INTE får vad de behöver. Kanske för att ramarna i familjepolitiken är för snäva? Kanske för att föräldrar inte får fakta, utan myter … kring vad barn behöver.

Men vi vet att det finns föräldrar som vill satsa på tid för barn och balans mellan familj och arbete, så varför inte låta dem få verktyg att kunna göra det då? Varför satsa så envetet på att rycka undan mattan för den här lilla gruppen? Det är för mig helt obegripligt. Hur kan man vara så oerhört styrd av ideologi att det enskilda lilla barnet inte har något betydelse? Att varje familj inte har någon betydelse?

Välmående föräldrar presterar bra … både i arbetslivet och i sin föräldraroll. Med mer egenmakt att själva kunna balansera upp sin tillvaro så mår de också bättre. Därför är det också så viktigt att regeringen, FP och V nu tar och tänker ett varv till … gör en barnkonsekvensanalys av beslutet att ta bort vårdnadsbidraget? Fundera över vad ni åstadkommer … EGENTLIGEN … när ni försämrar valfriheten för småbarnsföräldrar. Skippa ideologin ett tag och se det enskilda barnet, den lilla skyddslösa individen och kom ihåg att det är under småbarnsåren som grunden läggs för den framtida hälsan.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:


Läs hela artikeln >>2 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta kritisera vänstern hela tiden. Jag är röd och vill ändå vara hemma med mina barn så länge som möjligt. Detta är inte en politisk fråga utan en moralisk fråga, hur vi värderar vad som är viktigt i livet. Flera moderater jag känner börjar att arbeta tidigt eftersom de vill göra karriär och barnen får gå långa dagar på förskolan medan vänstermänniskor i många fall faktiskt väljer att arbeta korta dagar eller inte alls för att ge sina barn kärlek istället. Jag har tyckt om din blogg men det är alltid ett himla skitkastande på det röda blocket, varför??

Madeleine Lidman sa...

Jo det är en politisk fråga. Jag kritiserar inte det val människor utan den politik som vill begränsa människors möjligheter att kunna vara hemma med sina barn. Den kritiken har jag framfört i 14 års tid.

Och … jag kritiserar inte bara vänstern … här får FP sig en släng av sleven också. M har fått en släng av sleven när det tog bort VB i Svenljunga och KD fick en släng av sleven 2010 när det lät som att de tänkte ta bort VB.

Jag kritiserar politiska beslut hos partier och jag ser det som ett måste för att åstadkomma förändring.

En möjlighet hade ju varit om de som definierar sig som vänster själva lyckats förändra sina partier inifrån … något jag ofta uppmuntrat till. Men efter 14 år har inget hänt … ingen förändring i sikte.

Det intressanta är att när jag kritiserar något av Allianspartierna för politiska förslag, hänger folk på att skriver till partierna och stöttar mig i min kamp för bättre villkor för hemmaföräldrarna.

Kritiserar jag de rödgröna så går ofta människor på på mig som person och vill att jag att jag ska sluta kritisera. Ibland får jag hatmejl och hatpm …

… det förstår jag faktiskt inte. Se mina inlägg som ett försök att påverka de politiska partierna så att samtliga får en bättre, modernare och mer flexibel familjepolitik. Det har alla föräldrar något att vinna på :)

Hoppas det var ett litet svar på ditt varför …