tisdag, mars 10, 2015

Öppet brev till MP hur deras politik slår mot en vanlig familj

Skärmdump från twitterkonto
Lagom till vårbudgeten i april har S+MP+V+FP bestämt sig för att ta bort ett mycket viktigt verktyg för föräldrar som gör att de kan pussla under småbarnsåren för att få tid för barn och balans mellan familj och arbete. Därför är det så viktigt att nu när det bara är en månad kvar, att föräldrar som får hela sin vardag upp och nervänd faktiskt kan få en chans att planera för den här väldigt omfattande försämringen. Men tyvärr verkar inte partierna bakom det här förslaget ha några till vanliga medborgare när de ställer en konkret fråga för att kunna planer INNAN förändringen genomförs.

Det är så viktigt att politiker tar sig tid att svara när vanliga gräsrötter hör av sig. Det är också så viktigt med en dialog mellan gräsrötter och politiker. För vad händer om den dialogen saknas och de som har makten faktiskt inte lyssnar på hur deras politiska beslut slår mot vanliga människor?

När en någon tar sig tid att knåpa ihop ett brev och öppet berättar om sig och sin situation ... hur är man funtad då om man väljer att inte svara på de faktiska frågorna? Det är verkligen iskallt att inte besvara de frågor som föräldern faktiskt ställt. Här är en mamma som försöker få svar från MP. Hon försöker få till en dialog och en kommunikation. Det handlar om hur hon ska få ihop sitt livspussel under småbarnsåren när nu regeringen går in och rycker undan mattan för vanliga småbarnsföräldrar. Ett beslut som de fattat utan att göra en barnkonsekvensanalys:


Hej Maria, (Maria Ferm, MP)

Med anledning av din och Tobias Eneroths debattartikel i Aftonbladet:

”Jämställdhet ska spela roll varje dag” gör jag nu ett försök med dig då du tydligen är insatt i vårdnadsbidraget och avskaffandet av detsamma.

Jag och min man har båda varit hemma varsin period med vårdnadsbidrag för vårt äldsta barn och skulle gärna göra detsamma med vårt yngsta barn. Planeringen av vår hemmatid med yngsta barnet är ytterst svår eftersom vi inte alls vet vilka förutsättningar som kommer att gälla. Ska vi skynda oss att plocka ut 250 dagar innan 1-årsdagen och sen gå över på vårdnadsbidrag, eller kommer vårdnadsbidraget att vara avskaffat innan dess?

I så fall riskerar vi att ha tagit ut för många dagar under första levnadsåret och vara tvungna att sätta honom i förskola redan vid 1,5 års ålder (då föräldradagarna i så fall tar slut), något som är tvärtemot det vi vill.

Jag skulle alltså vilja ha tydliga svar på följande frågor om hur avskaffandet av vårdnadsbidraget kommer att gå till:

1. Till vilket datum planeras möjligheten för kommunerna att erbjuda vårdnadsbidrag att tas bort, dvs. från vilket datum kommer det att vara omöjligt att få vårdnadsbidrag beviljat?

2. Vad gäller för de vårdnadsbidrag som redan är beviljade? Kommer de att få fortsätta betalas ut?

3. Och viktigast av allt: Om man fått beviljat vårdnadsbidrag, kommer SGI-skydd och rätt till ledighet vid vårdnadsbidrag att finnas kvar i lagstiftningen även efter att kommunernas möjlighet att bevilja ytterligare vårdnadsbidrag har tagits bort?

Vi behöver verkligen svar på dessa frågor, och jag vet många andra familjer som också behöver det för sin planering. Både jag och min man har fasta anställningar och SGI som vi vill behålla. Det vore ytterst tråkigt om er förändring gör att en av oss måste säga upp sig och på så sätt komma längre ifrån arbetsmarknaden.

Vi är övertygade om att små barn har det bäst med en förälder så länge hemförhållandena är sunda, det är enbart därför vi vill vara hemma länge med våra barn. Det är mycket synd att Miljöpartiet lämnat sin tidigare barnvänliga linje i denna viktiga fråga. (Motion till riksdagen 2005/06:So699, Barn i vår tid s.9)

Jag förstår att vårdnadsbidraget inte är optimalt till sin konstruktion, men förlängt SGI-skydd och rätt till ledighet skulle räcka långt.

Med vänlig hälsning
Susanna

Läs också:

Därför ska vi ha vårdnadsbidrag

Vår vardag med vårdnadsbidraget
11 kommentarer:

Maria Ferm sa...

Hej, du har fått felaktig information. Jag svarade på mejlet mindre än ett dygn efter att jag fått det, närmare bestämt igår 9 mars kl. 17:40. Tyvärr finns dock inte så mycket information eftersom beredning av ärendet pågår på regeringskansliet. Vänligen, Maria

Madeleine Lidman sa...

Min information är att du inte har svarat på det här brevet. Men du får gärna lägga ut ditt svar här.

Susanna sa...

Jo, jag har fått ett svar, även om mina konkreta frågor inte besvarades. Ändra gärna det i inlägget Madeleine, det har blivit något missförstånd.
Heder till Maria Ferm som svarade mycket snabbt till skillnad från de andra jag skrivit till, bl. a. socialförsäkringsministern som inte bemödat sig att svara, nu har det gått 27 dagar sedan jag skrev. Jag är glad att Maria svarade och vill inte att hon hängs ut felaktigt när hon faktiskt gjort mer än de andra jag skrivit till.

Men man skulle ju önska mer konkret svar på våra frågor då vi behöver veta NU (egentligen för en månad sen) om vi ska satsa på att ta ut 250 dagar innan ettårsdagen eller inte. Vi vill inte bränna dagar om det sen visar sig att vi inte kan få vårdnadsbidrag, samtidigt som vi hoppas att vi faktiskt hinner få vb beviljat och att det i så fall ger oss möjlighet att vara hemma med SGI-skydd och tryggad anställning ända fram till barnets 3-årsdag. Vi vill inte behöva chansa om en så viktig sak. De som arbetar för ett avskaffande av vb borde rimligtvis ha tänkt lite på när avskaffandet ska ske och hur övergångsreglerna ska se ut. Att de inte kan ge svar på hur de tänkt sig det hela är jättedåligt. Att de inte kan svara på exakt hur beslutet slutligen kommer att bli är ju en sak, men om jag och min man fick någpn sorts information om till vilket datum de satsar på att ta bort vårdnadsbidraget skulle det hjälpa oss jättemycket.

Madeleine Lidman sa...

Toppen med ditt klargörande Susanna. Som sagt det skulle då vara toppen med ett svar på de frågor du faktiskt har ställt. Men det kanske Maria Ferm kan hjälpa oss med - nu när vi har henne "på tråden" ;)

Maria Ferm sa...

Detta svarade jag igår:

"Hej Susanna,

Frågan om vårdnadsbidraget och hur avvecklingen ska ske kommer att presenteras under våren. Det förslaget kommer då att skickas ut på remiss. Eftersom frågan är under beredning inom regeringskansliet går det inte ännu att besvara detaljfrågor om SGI och ledighetslagstiftning.

Vänligen, Maria Ferm"

Ledsen att det inte finns mer information att ge.

Madeleine Lidman sa...

För man fattar ju inte ett beslut först om att ta bort ett verktyg som föräldrar behöver för att få ihop livspusslet - utan att ha tagit reda på fakta först ... hoppas jag. Så ett svar på dina frågor torde ju inte vara omöjligt att få fram.

Susanna sa...

I det här fallet låter man nog ideologi och (till stor del felaktiga) föreställningar om hur vb används gå före fakta och sunt förnuft tyvärr. Jag har en känsla av att man tänkt att dessa (underförstått korkade) kvinnor som står så långt ifrån arbetsmarknaden inte har kraft att protestera och ifrågasätta.
Men en inte försumbar andel av de som får vb är intelligenta människor som fattat välgrundade beslut om sina barns vardag. Det krävs faktiskt en del initiativförmåga bara för att ta reda på att man har rätt till vb, det är inte direkt något det gjorts reklam för.

Madeleine Lidman sa...

Tyvärr blir det så när politiker vägrar ta en dialog med vanliga människor. Teori och praktik är två skilda saker ... Nu är det en månad kvar drygt tills de tänker ta bort vårdnadsbidraget ... och de kan inte ens förklara VARFÖR för den vanliga föräldern.

DET är väldigt anmärkningsvärt - och visar hur galet det blir när politiker både tar sig rätten att gå in och detaljstyra i människors liv - men också kör på utan att ha en dialog med de människor som drabbas.

Skärpning! Det minsta man kan begära är att de i alla fall kan svara på de frågor du ställt.

My sa...

Vi brände alla 250 dagar på vårt andra barn i september 2014, exakt åtta månader gammal var han. På så sätt planerade vi att ta VB på äldsta pojken (som då var ett år äldre) och sedan direkt på tvåans ettårsdag nu i februari söka VB även på han........... Vi har ansökt men vet inte om vi får. Vi behöver förskola NU om vi nekas.

Kommunen kan inte ge oss en plats direkt. Inga politiker kan svara för hur vi ska lösa den saken om vi nu inte beviljats. Och om vi beviljats men kommunen tvingas göra det Sthlm-kommun valt att göra - enbart bevilja oss några månader - skyddar regeringen våra anställningar då? Ordnar regeringen med förskoleplats?

Madeleine Lidman sa...

Katastrof! Precis så här blir det när de bara kör på utan att göra en ordentlig utvärdering av HUR det slår mot barnen först. För det här drabbar barnen.

Det minsta man kan begära är att de möter de människor som drabbas och svarar på frågorna ... och då menar jag svara på frågorna - inte bara skriva att "svaret kommer under våren" ... Ja alltså ... det är en månad kvar tills de kommer att föreslå att det tas bort på nationell nivå. Därför behöver föräldrar ett svar NU ...

Anonym sa...

Fötstår att kärnfrågan här gäller information från de styrande, men vill ändå råda Susanna och hennes familj att om möjligt avstå helt från att ta ut föräldradagar under första året då sgi: n är skyddad hur man än gör. Börja därefter plocka ut 5 fp-dagar i veckan tills ni kommit upp i 250 dagar, sedan vårdnadsbidrag-om det finns kvar. Sedan kan ni ju ta de sista fp-dagarna efter 3-årsdagen om ni vill vänta ytterligare med förskola. Så har vi gjort, vågade inte chansa på att vi hinner få del av vårdnadsbidraget. Om man har råd att vänta med fp första året tror jag att det är smartaste sättet.