lördag, mars 07, 2015

En regering ska inte detaljstyra människor

Fler kvinnor ska ut och arbeta heltid. Därför ska vårdnads­bidraget avskaffas skriver S +MP i en debattartikel i Aftonbladet. Själv känner jag rent spontant när jag läser dessa rader:

Om de inte vill då?

Fast det verkar inte spela någon roll för denna lilla minioritetsregering. De verkar inte bara leva väldigt långt från gräsrötterna och de utmaningar som barnfamiljer har i dag - de visar också sin inkompetens genom att direkt som de fick makten - sätta fokus på fel saker. Redan i sin första budget valde de att lägga in att vårdnadsbidraget skulle tas bort ... för då verkar de tro att när den mattan rycks undan för föräldrar så kommer alla kvinnor per automatik börja arbeta heltid. Men den som har lite bakom pannbenet inser ju att de kvinnor som valt vårdnadsbidrag har ju gjort det därför att de anser att det var den lösning som passade just deras familj bäst. De ville helt enkelt inte arbeta heltid när barnen är små. (Och naturligtvis tar även pappor ut VB, liksom ensamstående som använder det för att kunna gå ner i tid. Många föräldrar delar också på VB rakt av och är hemma 50 procent var).

En annan sak som visar minioritetsregeringens bristande insikter om alla de människor vars liv de vill in och detaljstyra i, är påståendet: "Vårdnadsbidraget blev en kvinnofälla som förde framförallt utrikesfödda kvinnor längre bort från arbetsmarknaden".

Det är faktiskt rent lögnaktigt och på gränsen till hets mot folkgrupp att komma med den typen av påståenden. 2011 var det cirka 8 000 familjer som under någon period utnyttjade vårdnadsbidraget när deras barn var mellan 1-3 år. Av dessa familjer hade cirka 3 000 invandrarbakgrund. Men vad säger invandrarbakgrund?

Faktiskt ingenting.

De som är nyanlända och de som är i andra åtgärder får faktiskt inte använda sig av vårdnadsbidraget. Och hur vet S+MP att de med invandrarbakgrund inte hade en anställning att gå tillbaka till? Fördelen med VB är ju faktiskt att man har sin anställning och sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, tryggad. Menar de då att de med invandrarbakgrund  ... INTE ska få ha kvar sin anställning och sin SGI när de väljer att stanna hemma längre, på grund av att S + MP valt att kategorisera dem som människor med "invandrarbakgrund"?

Dessutom var dessa 3 000 inte ens två procent av de 155 350 personer med utländsk bakgrund som hade barn 1-3 år. Tyvärr visar det här hur otroligt lite de tänkt igenom vilket budskap de matar ut ... de kör på oavsett ... alla medel är tillåtna. Men jag tycker att det är fult att klumpa ihop människor och prata om "invandrarbakgrund". Erkänn i stället att det handlar om ideologi - socialdemokrater och miljöpartister tycker helt enkelt att de vet bättre än barnfamiljerna själva hur de ska leva sina liv.
Tryggheten för de som känner att de behöver stanna hemma längre med sina barn ska tas bort. Gör föräldrar det valet ska det kosta och de ska tvingas säga upp sig OCH förlora sin SGI.

Som lite grädde på moset när det gäller att sabotera livspusslet för vanliga småbarnsfamiljer så vill de naturligtvis också begränsa rätten för föräldrar att skriva över föräldradagar på varandra, något som i dag ger familjer en chans att kunna maxa tiden hemma. Mer tvångskvotering av den redan individualiserade föräldraförsäkringen är något regeringen också trycker på i samma artikel.

Ja man kan tycka vad man vill men en sak är tydlig ... S + MP skäms i alla fall inte för att gå ut och säga att de vet bättre än varje enskild familj vad som är bäst för dem. Personligen tycker jag att de borde ta sig en funderare över om det inte är så att vissa saker ska politiken helt enkelt inte in och peta i ...

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Därför ska vi ha vårdnadsbidrag

Föräldrar måste få bestämma själva

Ha respekt för att familjer är olika

Det duger inte att jobba heltid, hämta sent på dagis - och sedan klaga när man får problem

Uppsala kommun försöker tvinga ut småbarnsföräldrar i heltidsarbete

5 kommentarer:

Karin Frid sa...

Det ska dem verkligen inte in och peta i för det vill vi själva bestämma över hur vi vill göra!

Anonym sa...

Mina barn är födda -94, -96, -98 då fanns inte det bidraget, det hade funnits men precis tagits bort. Jag tvekade aldrig att vara hemma ändå. Vi levde på väldigt lite pengar men det var ett val jag aldrig ångrar och kommer att göra samma val om jag skulle få fler barn.

Madeleine Lidman sa...

Många föräldrar kommer att välja det som är bäst för just deras barn ... och för många är det att ha omsorgen om barnen i hemmet. Frågan är väl då om dessa föräldrar ska straffas genom att de måste säga upp sig och förlora en fot på arbetsmarknaden för att kunna vara hemma. Och om de ska straffas genom att de förlorar sig SGI.

S+MP+V+FP ... tycker att de som väljer omsorg i hemmet SKA straffas. Jag tycker att de ska stöttas.

Många föräldrar i dag väljer förskola som avlastning - när de är hemma med syskon så får det äldre barnet gå i förskola ... på skattebetalarnas bekostnad. Då handlar det om cirka 10 000 kronor per månad som de får i stöd av skattekakan - för att de lämnar bort sitt barn. På grund av det stödet behöver de bara betala en bråkdel av den faktiska kostnaden. Och då får det här stödet fastän det har föräldrapenning ... och inte arbetar.

Den som är hemma och själv har omsorgen om sitt barn ... får 3 000 kronor per månad av skattebetalarnas pengar - upp till barnet är tre år. En liten kompensation, men det viktigaste för den som VÄLJER att ha omsorgen om barnet i hemmet är att de med vårdnadsbidraget kan behålla sin anställning och sin SGI.

Varför vill S+MP+V+FP diskriminera hemmaföräldrar? Varför vill de kasta ut hemmafamiljerna i fattigdom och otrygghet?

Karin Frid sa...

man blir så arg! förstår inte hur dem tänker ärligt talat!

Madeleine Lidman sa...

Om de hade lite närmare kontakt med småbarnsföräldrar och de utmaningar som de möter - skulle de kanske tänka lite annorlunda.

Politiker bör nog lämna skrivbordet och alla teorier och skrivbordskonstruktioner och ge sig ut i verkligheten .. åtminstone någon gång ibland.

Med tanke på hur många av deras egna väljare som faktiskt också vill ha tid för barn och balans mellan familj och arbete … utan att tvingas säga upp sig och förlora sin SGI … så är det anmärkningsvärt att de bara kör på … som en ångvält.