måndag, mars 16, 2015

Trots Sveriges största barngrupper - tas nu vårdnadsbidraget bort i Linköping

Foto: Elias Aguirre (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
I Linköping har Folkpartiet sedan valet 2014 gått över till S och MP och de styr nu tillsammans i Linköping. De har nu gjort gemensam sak och trots att Linköping ligger i topp när det gäller stora barngrupper i förskolan - väljer man nu att stoppa möjligheten för föräldrar att ha omsorgen om de allra minsta barnen hemma, genom att ta bort vårdnadsbidraget.

Hemmaföräldrars nätverk kontaktade därför Jakob Björneke, S, ordförande i barn- och ungdomsnämnden och ställde några frågor:

Varför tar ni bort vårdnadsbidraget i Linköping? Är det samma orsak som man anger på nationell nivå - att man vill få ut kvinnor i arbetslivet?

- Nej, vi vill inte att det ska erbjudas som ett alternativ, säger Jakob Björneke.

Men varför inte?

- Nej, vi tycker inte att skattepengar ska gå till det alternativet, säger han och framhåller att förskolan har en bra pedagogisk verksamhet och det visar många undersökningar att barn som går i förskola får ett försprång.

Jakob Björneke kan inte svara på hur mycket mer det kommer att kosta för kommunen om det nu blir en ökning av små barn under tre år som måste börja i förskola framöver - i stället för att kunna vara hemma.

- Det är dyrare för kommunen att barnen går i förskola, än att de är hemma med vårdnadsbidrag, men vi tycker ändå att det är bättre att ta bort vårdnadsbidraget, säger Jakob Björneke.

Till tidningen Corren säger Catharina Rosencrantz, M, att hon är kritisk till att Koalitionen vill ta bort vårdnadsbidraget som ger en möjlighet till enskilda val för familjer och individer.

-Vi var nog på det klara med att det inte skulle bli någon jättestor grupp som skulle välja det här alternativet, säger hon. De allra flesta kvinnor arbetar i dag heltid.

Om någon familj vill göra ett annorlunda val än det stora flertalet ville Alliansen ändå bidra till det. Så förklarar Catharina Rosencrantz att vårdnadsbidraget infördes 2008.

Hon är också kritisk till att det ska gå så fort i en fråga där det är viktigt att hinna med att infomera medborgarna.

- Jag tycker att tiden är onödigt kort, säger hon till Corren.

Samtidigt som S+MP+FP tar bort möjligheten för små barn att ha omsorgen i hemmet upp till tre års ålder, tänker de skjuta till 16 miljoner av skattebetalarnas pengar till förskolan - och skriver i ett pressmeddelande:

- Andelen små barn har ökat i Linköping och det kräver mer resurser. Linköpings kommun har halkat efter när det gäller personaltätheten. Linköping borde prestera bättre än riksgenomsnittet och nu satsar vi rejält för att uppnå den ambitionen. Med den här satsningen får barnen en tryggare förskola och personalen en bättre arbetssituation, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor.
 
Frågan om vårdnadsbidraget kommer att avgöras i fullmäktige framöver.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Innan valet lovade socialdemokraterna 22 miljoner till förskolan - och allmän förskola från två års ålder

Förskolan kan inte bli som hemmet
2 kommentarer:

FruG sa...

Sorglig läsning! Det gör ont i hjärtat av resonemanget politikerna för.

Madeleine Lidman sa...

De har ett väldigt iskallt sätt att resonera och jag gissar att de INTE gjort en barnkonsekvensanalys innan beslutet.