fredag, juli 07, 2006

Skattepengar ska inte bekosta lyxliv

När Lars Ohly pratade i Almedalen var han upprörd över att alliansen vill ta bort fastighetsskatten. Han ser varje krona i minskad skatt som gör att människor har råd att bo kvar i sina hus, som en krona mindre till vården, en krona mindre till skolan och så vidare.

Men han tänkte inte på att man också kan se det som en krona mindre till Göran Persson och hans stora 12,5 miljoners herrgård, en krona mindre till Lars Danielsson dyra flygresor kort och tvärs över jordklotet, en krona mindre till regeringsmedlemmarnas löner (Danielsson tjänar 978.000 kr om året eller 81.500 kr i månaden, Göran Persson tjänar över 100.000 kr i månaden). Och så dessa krognotor..... s-toppars lyxkväll kostade skattebetalarna 30.000 kr.

Det viktigaste är hur skattepengarna används!!!

Trots världens högsta skatter har vi inte världens bästa vård, skola och omsorg. Nio av tio som arbetar inom vård och omsorg är kvinnor. Fastlåsta i en gigantisk kvinnofälla där de arbetar till låga löner med lite inflytande.

Landstinget är en gigantisk koloss som slukar mängder av pengar. Men det är inte pengar som kommer den lilla hårt arbetande människan till del - det är pengar som slukas i admininstrationskostander och löner till allehanda chefer.

Jag tror att om politikerna tog sig i kragen och började lyssna på människorna som sliter där ute i vård och omsorg, så skulle de få många vettiga tips på hur skattepengarna kan användas mer kostnadseffektivt. Men det betyder att regerande politiker måste öppna upp för en dialog med den lilla människan - vilket ärligt talat kanske inte är deras starkaste sida.

En följdeffekt av att den lilla människan skulle kunna få mer inflytande över sin arbetssituation är att trivseln skulle öka och då minskar automatiskt det fysiska och psykiska arbetsskadorna!

Och så denna dubbelmoral som vänsterblocket och facket ägnar sig åt. När Stokab skulle sänka lönerna för några år sedan så blev det ramaskri. När nu COOP ska göra samma sak är det helt tyst. Läs artikeln

Jag tror att vänsterblockets väljare börjar tröttna, de vill ha raka rör, ärliga politiker och de vill få en chans att göra sin röst hörd. Det är något som vänsterblocket tydligt har visat att man inte kan erbjuda. Istället ägnar man all tid åt att med skrämselpropaganda försöka få dem som tröttnat på vänstern att inte rösta på alliansen. Men tyvärr för de som vill ha en förändring (framförallt av familjepolitiken), för de som vill ha tillbaka makten över sina liv är det dags att rösta på den sida som kan berätta vad som kommer att hända efter valet. Som kan berätta vilken politik de kan erbjuda människor. När det gäller vänsterblocket så vet vi inte mer än att de inte ens har något regeringsalternativ än så länge.

Madeleine Lidman från Almedalen 7 juli

Inga kommentarer: