måndag, juli 03, 2006

(s) sviker de mest värnlösa

I socialdemokraternas Sverige (med 550.000 förtidspensionärer) är det ingen sjukdom att vara gravid. Där ifrågasätter Försäkringskassan varje gravid kvinnas sjukskrivning.

Idag hade jag ett samtal med en förtvivlad, hysteriskt gråtande kvinna som väntar sitt fjärde barn. Hon har redan tre små barn hemma och har nu drabbats av bäckenuppluckring som gör att hon knappt kan gå och har ytterst svårt att resa sig. Dessutom har hon med det fjärde barnet drabbats av komplikationer - hon har läckt fostervatten och det finns en risk att livmodern inte klarar att behålla barnet om hon inte får vila.

Hon är i sjätte månaden......

Därför har hon nu blivit sjukskriven. Men i Göran Perssons Sverige är som sagt graviditet ingen sjukdom, så därför godtar inte Försäkringskassan hennes sjukskrivning. Om hennes man ska vara hemma så får han ta ut föräldrapenning. (Den där "världens bästa" föräldrapenning ni vet som bara höginkomsttagare har råd att dra ut på). Försäkringskassan som avslagit sjukskrivningen (trots att hon kan förlora sitt barn - vad är en unge mer eller mindre....) ska i alla fall låta en läkare se på den här kvinnans papper för att se om han kan godta den sjukskrivning som ansvarig läkare som också träffat den här kvinnan har skrivit.

Går det att avgöra ett sjukdomstillstånd utan att träffa personen ifråga?

Sedan är det semestertider ni vet - kanske får hon svar den här veckan, kanske inte. Den läkare hos Försäkringskassan som vägrat godta hennes sjukskrivning är på semester just nu.

Samma Försäkringskassa (Solna - Sundbyberg) har nyligen lurat av den här barnfamiljen 6.000 kronor. När den gravida kvinnan drabbades av en kraftig influensa och barnen också var sjuka, behövde hon makens hjälp. De ringde till Försäkringskassan och frågade hur de skulle göra, var det bara att ta ut vab?

Javisst sa de på Försäkringskassan. Men det var fel.

Hon skulle ha sjukskrivit sig också. Ooops Försäkringskassan sa fel. Visst kunde de på Försäkringskassan se att hon ringt och frågat och de höll med om att de givit fel uppgifter men i (s)verige har Försäkringskassan fått vissa instruktioner och det är att spara pengar, så en sådan miss måste tas tillvara och familjen får stå för kostnaden. Inga pengar kommer att betalas ut för de dagar pappan var hemma och vårdade sjuka barn. Att bli bestulen på 6.000 kronor är en smärre katastrof för en trebarnsfamilj med låga inkomster.

Så ser en gravid gräsrots vardag ut i socialdemokraternas Sverige idag. Fast det är en verklighet som Göran Persson inte berättar om i sitt tal i Almedalen.

Madeleine Lidman från Almedalen

Inga kommentarer: