tisdag, maj 23, 2006

Störst går först

Söndagen den 21 maj var det fest nere på Pampas Marina i Solna. Föräldrar och barn var inbjudna och dagens stora attraktion var att få åka någon av stridsbåtarna. Kön var lång och vi stod där och väntade på på den guppande flytbryggan.

Vi väntade länge och efter ett tag fylldes kön på bakom oss och bredvid oss.

- Ingen fara tänkte jag alla vet att det är barn med och håller säkert sina platser.

När "vår" båt kom in, så stannade den inte på samma plats som tidigare. Svårigheter att navigera gjorde att den hamnade en bit bort från oss. Då ser jag hur två pappor med barn tränger sig fram i kön och hoppar ombord innan alla de tidigare passagerna gått av.

- Ursäkta men det är kö och ni kom precis, vi och flera andra har väntat ganska länge, kläckte jag ur mig ganska upprört.

Jag fick ett hånleende till svar. Inget kunde rubba de här papporna med sina söner i 8-10 års åldern det förstod jag direkt. De skulle med och de skulle med först! (Tänk på dig själv och skit i andra var deras budskap till sina barn tydligen).

Vi var de enda andra som fick plats. Och jag var den enda som sa något.

- Mamma du svärde, sa dottern

- Näe, det gjorde jag väl inte, sa jag.

- Joo, när vi klev ombord sa du till de där papporna - det där var jävligt fräckt gjort, så där gör man bara inte.

Hmmm, jag blev ganska svarslös men kände att det nog stämde. Och jag var inte ett dugg "nice" när jag sa det heller, stirrandes dessa trisnissar rakt i ansiktet. Och vi som kämpar hemma för att bli av med svordomarna, tänkte jag i mitt stilla sinne och såg "svärburken" framför mig , där den som svär får lägga en krona för varje svordom.

Det enda jag vet är att jag var arg så att jag kokade, arg för att de betedde sig som de ägde världen och arg för att flera föräldrar med barn fick vänta ytterligare 20 minuer på sin tur.

Efteråt muttrade jag min gamla vanliga visa till maken:

- Ja, ja det är förstås så småborgerligt och trist med lite vett och etikett och att visa hänsyn till andra människor, men tänk om alla skulle börja bete sig så där.

Och så är det faktiskt, de männsiskor som beter sig som de vill och struntar i att visa hänsyn gör det väl medvetna om att de klarar sig undan för det mesta. Vi svenskar är snälla och tystlåtna och låter oss för det mesta trampas på men de som tar sig rätten att bete sig hänsynlöst glömmer att de knappast skulle trivas i ett samhälle där alla betedde sig som de själva.

Jag vet att jag låter ruskigt sur och gnällig med dessa rader men.....
hur arg jag än blev så är jag ändå glad att den övervägande delen av människorna i vårt land faktiskt inte gör som de här papporna.

Inga kommentarer: