måndag, maj 22, 2006

Barns övervikt bara ökar

2003

Tveklöst så ökar barns vikt beroende på att vi lever ett alltmer stillasittande liv, framför tv:n och framför datorn. Liksom att vi sällan går, barn skjutsas runt med bil till olika aktiviteter och snabbmat och halvfabrikat är ett faktum men är det hela sanningen till varför barn är överviktiga?

En sak man sällan tar upp i media är hur barn idag äter. Många barn äter i ett. Förutom måltiderna så slinker det ner chips, godis, mackor. Magen får aldrig vila, hungern hinner aldrig infinna sig. Varför äter dessa barn hela sin vakna tid, nästan utan paus? Stress, depression, tröstätande eller andra orsaker, det är frågan.

I TV 3 under hösten gick ett program som handlade om just barns övervikt. Programmet gick ut på att diskutera barns felaktiga matvanor och att de rör sig för lite. Några föräldrar hade bjudits in, vars barn hade kraftig övervikt. En mamma berättade målande om hur hon aldrig kunde ha någon mat hemma - för fanns det mat så tömde barnen kylskåpet direkt, de åt hela tiden och allt de kom över. Hennes ekonomi höll på att gå i kras p.g.a. de höga matkostnaderna. Hon reagerade också starkt mot att hon fått kommentarer om att det var hennes ansvar att alla hennes barn var överviktiga, att skylla det på henne var lika illa som att säga att det var hennes ansvar hur barnen betedde sig i skolan. Enligt hennes mening kunde hon inte ansvara för barnens beteende varken hemma eller i skolan - hon ju inte var där! Vidare ansåg hon att eftersom hon haft barnen på dagis från ett års ålder, så hade hon ju nästan inte träffat dem alls - därför krävde hon delat ansvar från staten för barnens beteende och övervikt!

Ett av barnen berättade också att hon på dagis alltid fått kommentaren "vad duktig du är som äter så mycket". Hon ansåg att den fostran hon fått på dagis hade lagt grunden för hennes ätbeteende och övervikt.

I DN - Hälsa december 2003, står det; "Bara för tjugo år sedan var feta barn ovanliga undantag. Idag lider ungefär fyra av hundra svenska barn av fetma och ungefär var fjärde tioåring är överviktig. Barnfetma är ett av våra största hälsoproblem. Vad är det som har hänt?"

"På 1950-talet fanns det hemmafruar i de flesta familjer. Mammorna lagade grötfrukost och middag med mycket potatis, lite sås och få köttbullar, kanske fruktkräm till efterrätt. Trafiken var inte farligare än att barnen kunde cykla till skolan. På eftermiddagarna lekte de utomhus på egen hand. De spelade fotboll, lekte kull, kurragömma, byggde kojor."

Ja, visst såg barns fritid annorlunda ut för 30-40 år sedan. Idag när skola och fritids är integrerat så stannar många barn kvar i samma lokaler som de har sin skolgång i. De barn som ändå måste gå en liten bit till sitt fritids tillbringar sedan den mesta tiden inomhus tills dagen är slut. Det varierar säkert stort mellan vilken ambition och vilka möjligheter skolorna har att erbjuda barnen ett aktivt fritids, men i media idag ser det onekligen ut som om besparingarna gör att antalet barn per personal ständigt ökar och pengar till vettiga aktiviteter minskar.

Och så kommer vi då till matvanorna - barn som äter oavbrutet går naturligtvis upp i vikt. Men vad man ofta glömmer att diskutera är - varför äter så många barn hela tiden utan paus?

Helt orimligt är det inte, att det är någon form av tröstätande eller att det beror på stress. Så frågan samhället också bör ställa sig idag är; "varför tröstäter så många barn?" "Vad är tröstätandet ett symptom på, vad är det som de här barnen saknar?"

Sedan bör vi förstås också fråga oss vilken fritid barn får när de tillbringar längre tid på dagis och i skolan/fritids än vad föräldrar gör på sina arbetsplatser. Först när samhället ställer sig också dessa frågor, kan vi börja komma tillrätta med problemet övervikt hos barn.

Det är absolut inte riskfritt med övervikt, trots att det är barn vi talar om. I DN hälsa står det också att; "En sådan risk är att det överviktiga barnet drabbas av diabetes. Då fungerar inte kroppens eget insulin och det blir nödvändigt med medicinering, diet och hälsokontroller. En annan risk är att kroppens insulin inte orkar med att ta hand om allt fett och socker utan att det istället fastnar på blodkärlens väggar. Risken för hjärtinfarkt och slaganfall ökar dramatiskt.

Det är dessutom betydligt farligare att bära övervikten från unga år än om man lägger på sig för många kilon i medelåldern. Den unga kroppen är känsligare och den ska orka fungera många fler decennier än den redan medelålders."

Är det för kontroversiellt att säga att den ökande övervikten hos barn - är ett av många symptom på att många barn idag inte mår bra och att det är dags att anpassa samhället efter barnen och inte tvärtom?

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Inga kommentarer: