måndag, maj 22, 2006

Gatlopp för hemmaföräldrar

Januari 2004

Kristdemokraterna lanserade nu i dagarna förslaget om barndagar för att öka valfriheten för småbarnsföräldrar. Mammor, pappor och ensamstående ska få ökad valfrihet under småbarnsåren. Och vad händer, jo som ett brev på posten så måste naturligtvis Dagens Nyheter på sin ledarsida den 31/1-04 pådyvla sina läsare sina egna fördomar mot hemmaföräldrar. Under rubriken "Spelet om en mor" kan man läsa följande,
"Föräldrarna vet bäst har Alf sagt. Underförstått - de vet att mor ska vara rar hemma med barnen."

Så fruktansvärt spydigt och otrevligt att håna de kvinnor som väljer att vara hemma lite längre med sina barn under några år, innan de fortsätter i arbetslivet - med kommentaren mor ska vara rar hemma med barnen. Vem ger DN rätten att håna och förlöjliga kvinnor som gör valet att vara hemma längre, vem ger dem över huvud taget rätten att ifrågasätta att människor gör olika val här i livet på det sättet. Visst ska vi ha en diskussion kring frågan, men inte på den låga nivå som DN sätter ribban för. Detta i kombination med att tidningen så gott som aldrig tar in insändare som rör hemmaföräldrar och deras val, visar på att de tycks ha tagit sig en skrämmande rätt att bestämma vilka åsikter människor ska ha, snarare än att ge en objektiv syn på olika frågor och låta människor fatta sina egna beslut.

Och se bara på nyheterna den 30/1 när de olika reportrarna skulle ställa frågor till Maria från Kd angående deras nya förslag till familjepolitik

- "Jaha, så ni tycker inte att ert förslag är en kvinnofälla då?"

Så fort frågan kommer upp att barn ska få stanna hemma lite längre med någon av sina föräldrar under småbarnsåren, så kommer ordet "kvinnofälla" upp. Otroligt! Säger jag bara. Här har sossarna lyckats, som en pavlovsk hund reagerar journalister och reportrar på orden "stanna hemma med barn" med att direkt säga - kvinnofälla. Snacka om hjärntvättad debatt, det är stört när omöjligt att komma vidare och få till stånd en annan synvinkel på hemmaföräldrar och en vettig diskussion när det alltid klipps av med den här kommentaren.

När sedan journalister och reportrar vidare fäller lite hånfulla kommentarer om fikarepande hemmafruar med papiljotter i håret, då kommer naturligtvis varje pappa att genast börja drömma om att stanna hemma och vara hemmaförälder under några år - eller? Frågan är vart man egentligen vill komma med den här retoriken, vill man säkra för all framtid att inte någon förälder väljer att stanna hemma längre än ett år med sina barn, innan de hamnar i vård och uppfostran hos staten?

Så vad är då en kvinnofälla, som alla journalister och reportrar upprepar som zombies varenda gång diskussionen om barns rätt till sina föräldrar mer än under ett års tid, kommer på tal? Jo självklart är det en kvinnofälla om just kvinnor måste vara hemma, men det är det ingen som har sagt. Det som de allra flesta småbarnsföräldrar idag vill ha är valfrihet, att kunna välja att stanna hemma längre än ett år och att kunna dela upp föräldradagarna som de själva finner bäst mellan mamman och pappan.

Om det nu finns ett ärligt uppsåt hos media och politiker att hjälpa oss hemmaföräldrar att slippa hamna i en fälla av något slag så måste följande till: arbetet som hemmaförälder måste uppgraderas, den dag vi går tillbaka till det ordinarie arbetslivet så ska vi också vara välkomna tillbaka. Synen på oss hemmaföräldrar som suspekta latmaskar som drönat bort några viktiga år av karriären måste ändras. Vi är synnerligen motiverade att komma tillbaka efter några viktiga år som hemmaföräldrar och tro mig vi har skaffat oss en massa nya kunskaper.

Och ännu bättre vi kommer inte att vara borta för vård av sjukt barn titt som tätt, eller hela tiden dra med oss en massa sjukdomar (som kräksjukan) till arbetsplatsen, som vi smittar ner våra arbetskamrater med. De första åren när barnens immunförsvar byggs upp har vi redan klarat av när vi kommer tillbaka.

"Kvinnofälla" blir arbetet som hemmaförälder för både mammor och pappor, när samhället och arbetslivet bestämmer sig för att på olika sätt bestraffa oss för det livsval vi gör. Kalla det föräldrafälla istället och se till att förändra samhället, så att inte någon enda förälder blir straffad för att de väljer sina barn främst under några år! Ge oss hemmaföräldrar kompensation för det arbete vi utför (vi fostrar trygga samhällsmedborgare) och se till att vi slipper bli utförsäkrade, bli utan pension m.m.

Nämn aldrig vårt arbete som hemmaförälder tillsammans med någon form av fälla igen när vi pratar om det fria val vi har gjort. Prata gärna om fälla dock i samband med det sätt vi bestraffas på av samhälle och arbetsliv för det val vi gör och se också till att komma med förslag på hur vi ska kunna förändra detta trista faktum!

Och sist men inte minst - sluta håna och förlöjliga oss hemmaföräldrar, för ska fler pappor också prova på arbetet som hemmaförälder under några år, så lär de knappast bli positivt uppmuntrade av den syn som finns på hemmaföräldrar idag.

Svårt eller hur? Men om nu journalister, reportrar och sossarna bryr sig så mycket om hemmaföräldrarnas väl och ve, som de försöker ge sken utav, så är det kanske inte så svårt att hjälpa oss i det livsval vi gjort så att vi slipper att hamna i någon fälla av något slag - istället för att genom smädliga kommentarer försöka få oss till rättning i ledet.

Madeleine Lidman

Inga kommentarer: