måndag, maj 22, 2006

Politik i teori och praktik

Djurfarmen av George Orwell är den absolut bästa bok jag läst, inte för att berättelsen i sig var så spännande men för budskapet. Boken har hjälpt mig att se den politiska verklighet jag lever i med helt andra ögon. Vad händer när politiken används för att lura människor att tro att de arbetar mot ett mål att förbättra för alla och det visar sig att de endast manipuleras för att bibehålla makten åt dem som har den. Vilket sker genom att det politiska budskapet hela tiden ändras för att hålla människor lugna, så att de fortsätter sträva för en sak som egentligen aldrig kommer att förbättra för dem, utan bara för makthavarna.

En annan sak som är viktig för att se hur ett samhälle fungerar, är att se hur teorin klara sig mot hur allt sker i praktiken. Hur ofta får vi kvinnor inte höra "graviditet är ingen sjukdom" - utifrån detta resonemang byggs samhället. Det ligger till grund för hur vi ska dela upp föräldraledigheten, hur länge vi ska arbeta innan barnet kommer, om vi får bli sjukskrivna över huvud taget under graviditeten osv. Jättesmart slogan att inpränta i människor men hur ser verkligheten ut?

Min syster fick sitt andra barn i december 2003. Och tänk hon drabbades av bäckenuppluckring. Jag försökte ge henne en spark i baken och säga "upp och hoppa nu lilla gumman, vad är det för snack om att du inte kan röra dig, vad då du kan inte komma upp ur stolen? Res på dig och sluta prata om att du behöver en rullstol, graviditet är ingen sjukdom säger ju de som har makten!" Obs ironi, men så skulle hon mycket väl ha kunnat bli bemött om vi skulle ta och omsätta teori i praktik. För även om graviditet inte är en sjukdom så resulterar den ofta i sjukdomar, men det är ett faktum som makthavarna i sin missriktade jämställdhetsiver helt har valt att förbise. Och det är en hemsk börda att lägga på kvinnorna, för hur i hela friden ska de kunna leva upp till denna slogan, när verkligheten ser så annorlunda ut?

Ett annat problem med teori och praktik är stress. Vi människor drabbas av stress när teoretiska krav på oss inte fungerar i praktiken. Vi små gräsrötter mår bra av att känna att vi har en viss valfrihet, att vi kan påverka vår livssituation själva och göra egna val, annars drabbas vi av stress och stress slår ut våra kroppar och är ett ökande samhällsproblem. Vill du veta mer om vad stress gör med människor besök följande länk: http://www.hemmaforaldrar.se/stress.html

Madeleine Lidman

Inga kommentarer: