söndag, juli 09, 2006

LO hotar alliansens väljare

Om alliansen vinner valet hotar LO med att ställa till problem. Det är det där gamla tjatet om att strejka. Per Winbergt transportordförande säger till Svenska Dagbladet:

- Det blir strid nästa år om det blir en borgerlig regering. Det kan bli konflikt och om man kallar på Transport så kommer vi att gå ut.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström uppmanar de borgerliga att "tänka sig för väldigt noga".

Varför känns det så 70-tal, 80-tal, 90-tal? Nu lever vi faktiskt i det tjugonde århundradet. Är det inte dags att ta ordet demokrati på allvar och försöka leva efter det?

Istället för att hota alliansen och dess väljare så borde LO ställa frågan:

Jaha, om alliansen vinner valet - hur hittar vi den bästa samarbetsformen för att tillsammans lösa de problem som vi har idag? Tänk tanken att med nya samarbetspartners så väntar nya fräscha idéer och en ny intressant dialog.

Vi som arbetar inom Föräldraupproret vet att det fungerar att samarbeta trots olika politiska åsikter. Vi möter dagligen människor från hela den politiska skalan, vi är olika, vi har olika levnadsbakgrund men vi kämpar för ett gemensamt mål: att förändra familjepolitiken till något bättre, till mer valfrihet och fler barnomsorgsalternativ.

I bröderna Lejonhjärta så får de som ansluter sig till härskaren Tengil ett brännmärke som för alltid ska visa vart de hör. Men så fungerar det inte i den verkliga världen. Bara för att du röstat med ett parti, är medlem eller tillhör ett fackförbund så är du inte livegen.

En hel del av de människor som vill förändra familjepolitiken (76 procent av LO kvinnorna vill ha någon form av vårdnadsbidrag) må tillhöra ett parti som inte lyssnar på gräsrötterna och som inte vill förändra familjepolitiken. Men då de är fria individer så har de också sin fria vilja att i nästa demokatiska val välja att lägga sin röst på ett parti med en bättre familjepolitik - även om det partiet inte tillhör vänsterblocket!

Jag är övertygad om att LO:s medlemmar (lika lite som alla andra) vill känna sig hotade när de ska göra sitt fria val. Därför hoppas jag innerligt att det nu är dags för LO att lägga sina gamla förlegade hot åt sidan och istället fundera över hur de bäst ska kunna dra nytta av att vi lever i en demokrati. Det viktigaste i en demokrati är dialog - inte hot!

Inga kommentarer: